Η ελευθερία του λόγου, σήμερα, αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα του καθενός, παγκοσμίως -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Κάτι που απ’ ό,τι φαίνεται, δεν ίσχυε ακόμη και για τους Beatles, στη Βρετανία της δεκαετίας του ‘60, με το BBC να απαγορεύει την αναπαραγωγή συγκεκριμένου τραγουδιού του θρυλικού συγκροτήματος.
Τα πράγματα, λοιπόν, αναφορικά με την ελευθερία του λόγου κατά την δεκαετία του 1960 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι σήμερα -τουλάχιστον όσον αφορά στη μουσική.
Σύμφωνα με το grunge.com, το British Broadcasting Corporation ήλεγχε τα ερτζιανά εκείνη την εποχή και οτιδήποτε δεν περνούσε από την αρχή δεν έβγαινε και στον αέρα. Δεν υπήρχε ούτε διαδίκτυο, οπότε ο μόνος τρόπος που οι ερμηνευτές μπορούσαν να διαδώσουν τη μουσική τους ήταν μέσω των πωλήσεων των δίσκων τους. Και όπως αποδεικνύεται, ούτε οι Beatlesδεν είχαν «ανοσία» στη βαριά λογοκρισία της βρετανικής κυβέρνησης στα ραδιοφωνικά κύματα.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, λοιπόν, οι Beatles είχαν αλλάξει κατεύθυνση τόσο μουσικά όσο και ως προς την δημόσια εικόνα και την προσωπική τους ζωή. Εν ολίγοις, είχαν ανακαλύψει ναρκωτικά -σχεδόν κάθε είδος τους- ενσωματώνοντας ακόμη και αναφορές σε αυτά στη μουσική τους -έστω και έμμεσες, αναφέρει το grunge.com. Όπως για παράδειγμα στο τραγούδι «A Day In The Life», το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ του 1967 «Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band».
Το κομμάτι περιέχει τη φράση «I’d love to turn you on», η οποία θεωρήθηκε ξεκάθαρα ως αναφορά στα ναρκωτικά, και ειδικά στο LSD και στο μάντρα «ενεργοποίηση, συντονισμός, εγκατάλειψη» των χρηστών του. Ο Πολ ΜακΚάρντεϊ, μάλιστα, παραδέχτηκε το ίδιο, αν και σημείωσε επίσης ότι το νόημα θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως σεξουαλικού περιεχομένου.
Η αρχή British Broadcasting Corporation το θεωρούσε σίγουρα ως αναφορά στα ναρκωτικά και, όπως σημειώνει το grunge.com, ο τότε διευθυντής του BBC, Φρανκ Γκίλαρντ, έστειλε μια επιστολή στο συγκρότημα εξηγώντας ότι γνώριζε πλήρως την αναφορά στα ναρκωτικά και ότι δεν επρόκειτο να το επιτρέψει να παιχτεί το τραγούδι τους, μήπως οι βρετανοί έφηβοι το ακούσουν και αποφασίσουν να ασχοληθούν μαζικά με τα ναρκωτικά. «Η ηχογράφηση μπορεί να έγινε με αθωότητα και καλή πίστη», έγραψε ο Γκίλαρντ, «αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη την ερμηνεία που θα της έδιναν αναπόφευκτα πολλοί νέοι…».
Σύμφωνα με το grunge.com, ο Πολ ΜακΚάρντεϊ παραδέχτηκε ότι το όλο θέμα σχεδιάστηκε για να φανεί προκλητικό και να προκαλέσει αντίδραση. Κάτι που όπως φαίνεται δούλεψε για τα καλά. Ωστόσο, η τεταμένη σχέση των Beatles με το BBC δεν ήταν η μόνη, καθώς και ο Πάπας είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του για το θρυλικό συγκρότημα.