Η Πολωνία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει το μέγεθος του στρατού της σε 300.000 άνδρες - αριθμός που θα τον καθιστούσε τον μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση - καθώς ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για αποσταθεροποιητικές απειλές από τη Λευκορωσία, καθώς και εν μέσω νέων εικασιών των δυτικών μέσων ενημέρωσης για ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση κοντά στην Ουκρανία.
Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Jaroslaw Kaczynski ανέφερε την ευαίσθητη γεωπολιτική θέση της Πολωνίας, μεταξύ της κεντρικής Ευρώπης και της Ρωσίας, επισημαίνοντας «τις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες της Ρωσίας» και τον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει η Λευκορωσία του Λουκασένκο με τη μορφή μαζικής αποστολής μουσουλμάνων μεταναστών στα σύνορα της Πολωνίας
Ο Kaczynski είπε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την άμυνα στοχεύει να ενισχύσει "ριζικά" τις ένοπλες δυνάμεις του έθνους. «Αν θέλουμε να αποφύγουμε το χειρότερο, δηλαδή τον πόλεμο, πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με τον παλιό κανόνα: «Αν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο», είπε σε συνέντευξη Τύπου. Περιέγραψε την επείγουσα ανάγκη της Πολωνίας να διατηρήσει την «ικανότητα να αμύνεται αποτελεσματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνη της» - δεδομένου ότι βρίσκεται στο ΝΑΤΟ και στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης.
Σήμερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε βίντεο όπου απεικονίζει ένα μεγάλο καραβάνι μεταναστών, το οποίο προσπαθεί να διεισδύσει σε πολωνικό έδαφος, έπειτα από πιέσεις των λευκορωσικών αρχών.
Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν επίσης ένα βίντεο με εκατοντάδες ανθρώπους να περπατούν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου της Λευκορωσίας το πρωί της 8ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, μπορεί να υπάρχουν 1-5 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία.
Σύμφωνα με το Zerkalo, οι μετανάστες πηγαίνουν στο σημείο ελέγχου Bruzgi. Ο πολωνικός στρατός έχει ήδη δηλώσει πλήρη ετοιμότητα μάχης. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, περισσότεροι από 12.000 Πολωνοί στρατιώτες βρίσκονται σε υπηρεσία στα σύνορα.
Τα πολωνικά στρατεύματα εδαφικής άμυνας κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία βρίσκονται σε ετοιμότητα 6 ωρών.
Δεν έχουν υπάρξει τόσο σοβαρές καταστάσεις στα πολωνικά σύνορα από το 1939, δήλωσε ο Πολωνός στρατιωτικός ειδικός Jerzy Kalicki.
Από την άλλη πλευρά η Συνοριακή Επιτροπή της Λευκορωσίας επιβεβαίωσε τη μετακίνηση των μεταναστών και είπε ότι «η αδιαφορία και η απάνθρωπη στάση των πολωνικών αρχών ώθησαν τους πρόσφυγες να κάνουν ένα τέτοιο βήμα απόγνωσης», καθώς οι Πολωνοί συνοριοφύλακες είχαν οδηγήσει στο παρελθόν χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα με Λευκορωσία.
Επίσης, ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λευκορωσίας Ιγκόρ Κορόλ είπε ότι οι γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ τραβούν στρατεύματα στα σύνορα της Λευκορωσίας.
Αλήθεια, λέει ότι «δεν θα δραματοποιούσε την κατάσταση». Οι ηγέτες αυτών των χωρών, πιστεύει ο στρατιωτικός, προσπαθούν έτσι να αποσπάσουν την προσοχή του πληθυσμού τους «από τη βαθύτερη οικονομική και πολιτική κρίση».
Η αύξηση του πολωνικού στρατού
'Οπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, για να αυξηθεί το μέγεθος του πολωνικού στρατού στα επίπεδα που ανακοινώθηκε, θα εισαχθεί μια νέα μορφή εθελοντικής υπηρεσίας. Ο υπουργός Άμυνας Blaszczak είπε ότι θα περιλαμβάνει 28 ημέρες βασικής εκπαίδευσης και περίοδο υπηρεσίας 11 μηνών κατά την οποία οι εθελοντές θα υποβληθούν σε ειδική εκπαίδευση. Πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες που θα ολοκληρώσουν την περιοδεία της υπηρεσίας θα μπορούν να εισέλθουν στις επαγγελματικές δυνάμεις.
Εκτός από την εθελοντική υπηρεσία, ο νέος νόμος εισάγει μια νέα δύναμη κυβερνοάμυνας, ένα νέο βαθμό, αυστηρότερους κανονισμούς κατά της διαφθοράς και νέους στρατιωτικούς μηχανισμούς χρηματοδότησης.
Η Πολωνία, σύμφωνα με το Reuters, θα χρησιμοποιήσει έναν τρόπο χρηματοδότησης που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των οικονομικών συνεπειών του COVID-19 για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της μεγάλης αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας την Τρίτη, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει τις ένοπλες δυνάμεις.
Αυτό βέβαια το τρικ θα επιβαρύνει τις τσέπες των φορολογουμένων και αναμένεται να εκτινάξει το χρέος της χώρας.
Ο πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki εξήγησε ότι ήταν απαραίτητο να ψηφιστεί ο νέος νόμος λόγω της απειλής που εμφανίστηκε στα ανατολικά σύνορα.
Η αναφορά σε μελλοντικά σενάρια όπου ο στρατός μπορεί να χρειαστεί να αντέξει «μόνος του για πολύ καιρό», αφορά το ΝΑΤΟ, υπονοώντας ότι η λήψη αποφάσεων από το ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ αργή σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας ή ακόμη και τη Ρωσία.
Όπως αναφέρει το Associated Press, η Πολωνία ανταποκρίθηκε θετικά στις εκκλήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ προς τις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν γρήγορα τις στρατιωτικές τους δαπάνες, κάτι που αντιμετωπίστηκε από πολλές χώρες της ΕΕ με οργή.
Το νομοσχέδιο, το οποίο χρειάζεται ακόμη έγκριση από το κοινοβούλιο και τον πρόεδρο, στοχεύει στην αντικατάσταση ενός υπάρχοντος από το 1967. Εκείνη την εποχή η Πολωνία ήταν μέλος της ανατολικής στρατιωτικής συμμαχίας του Συμφώνου της Βαρσοβίας, υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Από το 1999 είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αναφέρεται τακτικά ως ένα από τα λίγα μέλη της συμμαχίας που επενδύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.
Ο Kaczynski είπε, μιλώντας μαζί με τον υπουργό Άμυνας Mariusz Blaszczak, ότι πιστεύει πως οι αλλαγές θα ωφελήσουν επίσης το ΝΑΤΟ.
Η «κόντρα» με την Λευκορωσία
Ένας σημαντικός λόγος πίσω από την αύξηση του μεγέθους του Πολωνικού στρατού, είναι η μεταναστευτική πίεση που προέρχεται από τη Λευκορωσία. Η Πολωνία έχει επανειλημμένα καταγγείλει με οργή αυτό που χαρακτηρίζει ως «σκόπιμες προσπάθειες του Μινσκ να χρησιμοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις στην κυβέρνηση Λουκασένκο». Ως αποτέλεσμα, η Πολωνία στέλνει ενισχύσεις στρατευμάτων στα σύνορα.
Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι οι λευκορωσικές δυνάμεις κυριολεκτικά αναγκάζουν μετανάστες από τη Μέση Ανατολή να αντιμετωπίσουν τους Πολωνούς συνοριοφύλακες στους φράχτες των συνόρων...
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν κατηγορίες μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας για «ένοπλη αντιπαράθεση και επιθετικότητα».
«Σε έναν γύρο αλληλοκατηγοριών, η Λευκορωσία κάλεσε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Πολωνίας στο Μινσκ την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθεί για τους ισχυρισμούς που έγιναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη Βαρσοβία ότι οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες είχαν απειλήσει να ανοίξουν πυρ εναντίον πολωνικής περίπολου», αναφέρει η VOA News.
Η εισροή μεταναστών στην Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Λετονία είχε ως αποτέλεσμα κάθε χώρα να στρατιωτικοποιήσει τα σύνορά της. Υπήρξε επίσης μια πρόσφατη αναταραχή μέσω διπλωματικών διαμαρτυριών, όπου και οι δύο πλευρές καλούσαν πρεσβευτές - αν και η Λευκορωσία έχει επισήμως αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από τα καραβάνια μεταναστών, τα οποία λέγεται ότι αποτελούνται κυρίως από Ιρακινούς.