Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 7.000 TL (720 δολάρια) σε έναν άνδρα που αναφέρθηκε στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως «κρυπτο-Εβραίο», καταδικάζοντάς τον για προσβολή του προέδρου, ανέφερε την Παρασκευή η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle.
Δικαστήριο στη δυτική Τουρκία επέβαλε την Πέμπτη το πρόστιμο στον Yuksel Üstün, ο οποίος σε μια ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook έγραψε το 2020, «Ο Tayyip είναι ένας Εβραίος που προσποιείται ότι είναι μουσουλμάνος». Κατηγορήθηκε από την Γενική Εισαγγελία της Προύσας με την κατηγορία της προσβολής του προέδρου.
Ο δικηγόρος του Ερντογάν, Hüseyin Aydın, υποστήριξε ότι η αναφορά στον πρόεδρο ως Εβραίο είναι προσβλητική και βλάπτει το κύρος και την τιμή του.
Ο δικηγόρος του Üstün, Baran Güneş, είπε στο δικαστήριο στην τελευταία ακρόαση της δίκης την Πέμπτη ότι οι Εβραίοι είναι έντιμοι πολίτες της Τουρκίας και ότι το να αποκαλείς κάποιον Εβραίο ή Ρομά δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκλημα.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν αθώωσε τον Üstün και επέβαλε το πρόστιμο.
Οι κοινότητες των Εβραίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων στην Τουρκία, που θεωρούνται μειονότητες βάσει της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, αποτελούν συχνά αντικείμενο προσβολών και ρητορικής μίσους. Συχνά παραπονιούνται ότι θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας σε μια χώρα όπου το να είσαι «Αρμένιος, Έλληνας ή Εβραίος» θεωρείται συχνά κατάρα.
Ο Ερντογάν, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός το 2014, αντιμετώπισε κατηγορίες για ρατσισμό λίγες μέρες πριν κατέβει στις προεδρικές εκλογές, αφού είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι ήταν άσχημο να τον αποκαλούν Αρμένιο.
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, παραπονέθηκε ότι η αντιπολίτευση διεξήγαγε μια εκστρατεία συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του υποστηρίζοντας ότι είχε διαφορετική εθνική καταγωγή.
«Με έλεγαν Γεωργιανό. Με συγχωρείτε που το είπα αυτό, αλλά είπαν ακόμη πιο άσχημα πράγματα: Με έλεγαν Αρμένιο!», είπε ο Ερντογάν.
«Από όσο ξέρω, από τον πατέρα και τον παππού μου, είμαι Τούρκος», πρόσθεσε.
Χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία βρίσκονται υπό έρευνα, και οι περισσότεροι από αυτούς απειλούνται με φυλάκιση, για φερόμενες προσβολές του Προέδρου Ερντογάν. Οι υποθέσεις προσβολής προέρχονται γενικά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μοιράζονται οι αντίπαλοι του Ερντογάν. Η τουρκική αστυνομία και το δικαστικό σώμα αντιλαμβάνονται ακόμη και την πιο ασήμαντη κριτική του Ερντογάν ή της κυβέρνησής του ως προσβολή.
Η προσβολή του προέδρου είναι έγκλημα στην Τουρκία, σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο 299 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα (TCK). Όποιος προσβάλει τον πρόεδρο μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών, ποινή που μπορεί να αυξηθεί εάν το έγκλημα διαπράχθηκε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης.