Κόσμος

Έκανε παιδί με έναν νεκρό! Ο πατέρας είχε πεθάνει 15 μήνες νωρίτερα

Η απόκτηση ενός παιδιού με έναν νεκρό είναι ήδη δυνατή. Αν και η νομιμότητα (ή η ηθική) του δεν είναι ξεκάθαρη

Η Ellidy Pullin καλωσόρισε το μωρό της στον κόσμο πριν από 3 μέρες. Το περίεργο ήταν ότι ο σύζυγός της (και ο πατέρας του κοριτσιού) είχε πεθάνει 15 μήνες νωρίτερα. Το μωρό συνελήφθη με εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιώντας σπέρμα που είχε ανακτηθεί από τον άνδρα αμέσως μετά το θάνατό του. Μια διαδικασία που είναι νόμιμη σε ορισμένα μέρη υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Ακόμα κι έτσι, και παρά το γεγονός ότι έχει προκαλέσει μια έκρηξη αγάπης στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγείρει επίσης μια ηθική συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να συνεχίσει να δίνει ζωή μετά το θάνατο και σχετικά με την υπάρχουσα νομοθεσία.

Πως έχει η ιστορία 

 Ο Αυστραλός Ολυμπιονίκης Άλεξ «Τσάμπι» Πούλλιν και η σύζυγός του Έλιντι προσπαθούσαν να αποκτήσουν μωρό πριν από το θάνατό του, τον Ιούλιο του 2020. Πιστεύεται ότι πέθανε από λιποθυμία ενώ κρατούσε την αναπνοή του κάτω από το νερό ενώ έκανε καταδύσεις. Και οι δύο ήταν έτοιμοι να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και, πριν από μήνες, δημοσίευσε μια φωτογραφία της εγκυμοσύνης της στο Instagram. «Η εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν στα χαρτιά μας, αλλά δεν ήταν κάτι που φανταζόμουν ποτέ ότι θα αντιμετώπιζα μόνη μου», είπε.

Η Ellidy στράφηκε στο σπέρμα του συζύγου της , το οποίο έπρεπε να «σπεύσει» να συλλέξει μετά το ατύχημα. Αυτό αφορούσε πολλές υπογραφές νομικών και δικαστικών εγγράφων με τους γονείς του αθλητή, καθώς και διάφορα νομικά ζητήματα με ιατροδικαστές, δικηγόρους και τον γιατρό.Τον Δεκέμβριο, η Ellidy υποβλήθηκε σε εμβρυομεταφορά, αλλά το έχασε σε επτά εβδομάδες. Η επόμενη προσπάθεια πέτυχε.

Η επιστημονική βιβλιογραφία συμβουλεύει τους γιατρούς να εξαγάγουν και να καταψύχουν δείγμα σπέρματος εντός 24 έως 36 ωρών μετά τον θάνατο, αλλά ορισμένες περιπτώσεις δείχνουν ότι, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, το βιώσιμο σπέρμα μπορεί να επιβιώσει πολύ πέρα ​​από αυτήν την προθεσμία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι συλλογής σπέρματος, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης με βελόνα.

 Όλα αυτά με τη σειρά τους μας οδηγούν να αναρωτηθούμε εάν αυτή η πρακτική είναι ηθική...

Τι λέει ο νόμος; 

Η νομοθεσία για τη μεταθανάτια δωρεά σπέρματος διαφέρει ανά χώρα και ανά πολιτεία των ΗΠΑ. . Σε Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Καναδά δεν είναι νόμιμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν επιτρέπεται εκτός εάν ο άνδρας έχει δώσει προηγούμενη γραπτή συγκατάθεσή του. Στο Ισραήλ, αρκεί η σιωπηρή συγκατάθεση: ένας αποθανών δεν χρειάζεται να έχει αφήσει γραπτό έγγραφο. Και στις ΗΠΑ δεν υπάρχει εθνική νομοθεσία σχετικά με αυτό, και εξαρτάται μόνο από τις πολιτείες και τους θεσμούς. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ