Στο πλαίσιο αυτής της ιδιωτικής ακρόασης, ο Αμπάς συναντήθηκε συγκεκριμένα με τον υπουργό Εξωτερικών Πιέτρο Παρολίν, δεύτερο στην ιεραρχία του Βατικανού, και τον αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαγκερ, αρμόδιο για τις σχέσεις με τα άλλα κράτη. «Η απόλυτη ανάγκη να αποκατασταθεί ο απευθείας διάλογος για να επιτευχθεί μια λύση δυο κρατών, κυρίως μέσω εντατικότερων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας», συζητήθηκε κατά την διάρκεια των «εγκάρδιων» αυτών συνομιλιών, ανακοίνωσε το Βατικανό.
Επιβεβαιώθηκε ότι «η Ιερουσαλήμ πρέπει να αναγνωριστεί από όλους ως ένας τόπος συνάντησης και όχι σύγκρουσης και ότι το καθεστώς της πρέπει να διαφυλάξει την ταυτότητά της και τον οικουμενικό της χαρακτήρα ως αγίας πόλης για τις τρεις αβρααμικές θρησκείες», προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο Αμπάς πρόσφερε στον Πάπα έναν πίνακα που παρουσιάζει το σπήλαιο της Γέννησης στη Βηθλεέμ, τόπο γέννησης του Χριστού σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, προτού του ευχηθεί «δύναμη» και «υγεία», σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Βατικανό.
Είναι η έκτη επίσκεψη του Αμπάς στο Βατικανό μετά την εκλογή του Αργεντίνου Πάπα το 2013, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Vaticannews. Η τελευταία επίσκεψή του ήταν τον Δεκέμβριο του 2018. Την Τετάρτη, ο Αμπάς έγινε δεκτός από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για «τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, κυρίως για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», σύμφωνα με την ιταλική ανακοίνωση.
Ο Ντράγκι «ζήτησε την ταχεία επανάληψη του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι μια λύση δύο κρατών, δίκαιη, βιώσιμη και έπειτα από διαπραγμάτευση μεταξύ των πλευρών, παραμένει το κλειδί μιας διαρκούς περιφερειακής σταθερότητας». Μετά την άνοδο στην εξουσία στο Ισραήλ τον Ιούνιο μιας κυβέρνησης συνασπισμού που έθεσε τέλος σε 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγιναν κάποιες πρώτες επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, χωρίς ωστόσο να φθάσουν στο σημείο να εξεταστεί το ακανθώδες θέμα της ειρήνης.