Κόσμος

Έρευνα στη Βρετανία: Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη «Δέλτα»

Η μετάλλαξη Δέλτα του νέου κορωνοϊού μπορεί να μεταδοθεί εύκολα από εμβολιασμένους στα άτομα με τα οποία έχουν επαφή στο νοικοκυριό τους, σύμφωνα με μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, αν και οι επαφές αυτές είναι λιγότερο πιθανόν να μολυνθούν εάν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα μπορεί να εξαπλωθεί ακόμη και μεταξύ των εμβολιασμένων.

Οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους δεν αποδυναμώνουν το επιχείρημα ότι ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί η βαριά νόσηση και τόνισαν ότι είναι απαραίτητες οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων.

Όπως διαπίστωσαν, η λοίμωξη στους εμβολιασμένους περνά γρηγορότερα αλλά το μέγιστο ιικό φορτίο παραμένει παρόμοιο με εκείνο των ανεμβολίαστων.

«Με επαναλαμβανόμενες και συχνές δειγματοληψίες στις επαφές των κρουσμάτων της Covid-19 ανακαλύψαμε ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί να μολυνθούν και να μεταδώσουν τη μόλυνση στα μέλη του νοικοκυριού τους, ακόμη και στα εμβολιασμένα» εξήγησε η Δρ Ανίκα Σινγκαναγιάγκαμ, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μετάλλαξη Δέλτα και οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων

«Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικές ενδείξεις σχετικά με το γιατί η παραλλαγή Δέλτα εξακολουθεί να προκαλεί υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων σε όλον τον κόσμο, ακόμη και σε χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού», πρόσθεσε.

Στη μελέτη συμμετείχαν 621 εθελοντές. Διαπιστώθηκε ότι από τις 205 επαφές ανθρώπων που είχαν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα, το 38% που ήταν ανεμβολίαστοι, εντοπίστηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό. Μεταξύ των εμβολιασμένων, θετικοί ήταν το 25%.

Οι εμβολιασμένοι που βρέθηκαν θετικοί στην Covid-19, κατά μέσο όρο είχαν κάνει το εμβόλιο πολύ πριν από εκείνους που βγήκαν αρνητικοί στο τεστ. Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς,αποτελεί ένδειξη ότι η ανοσία φθίνει με τον καιρό και ενισχύει το επιχείρημα ότι είναι αναγκαίες οι αναμνηστικές δόσεις.

Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον σχολίασε ότι η υψηλή μεταδοτικότητα της Δέλτα σημαίνει ότι είναι απίθανο η Βρετανία να επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» για μεγάλο διάστημα. «Αυτό μπορεί να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες: αν η σημερινή μεταδοτικότητα της επιδημίας κορυφωθεί και μετά αρχίσει να υποχωρεί, έχουμε εξ ορισμού, κατά κάποια έννοια, φτάσει την ανοσία της αγέλης αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι το μόνιμο», είπε στους δημοσιογράφους. «Η ανοσία φθίνει με τον καιρό, είναι ατελής, έτσι θα έχουμε ακόμη μεταδοτικότητα και για αυτό το πρόγραμμα αναμνηστικών δόσεων είναι τόσο σημαντικό», τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΗΠΑ 0

«Έσπασε» ρεκόρ 224 χρόνων: O Τραμπ νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντρίβοντας την Χάρις - «Θα είναι η χρυσή εποχή της Αμερικής» - «Θα γιατρέψω τις πληγές της χώρας μας» (upd)

Ο Τραμπ κέρδισε Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Πενσιλβάνια - Προβάδισμα σε όλες τις πολιτείες-κλειδιά