Κόσμος

Σκέψεις για νέους περιορισμούς για ανεμβολίαστους στην Ευρώπη το Χειμώνα

Προβληματισμό και σκέψεις για τη χάραξη νέας πολιτικής περιοριστικών μέτρων πυροδοτεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα που παρατηρείται ανά την Ευρώπη  και δυσχεραίνει το χτίσιμο τείχους ανοσίας.

Ευρύ πεδίο συζητήσεων ανοίγει το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων σε χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, όπως στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Λετονία, την Τσεχία. Με το τέταρτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται προ των πυλών και τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται σε πολλές χώρες, κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να καταρτίζουν ένα plan b, σε περίπτωση έξαρσης του ιού.

Η αρχιτεκτονική της νέας πολιτικής περιορισμών βασίζεται στους ανεμβολίαστους, που αν μη τι άλλο βρίσκονται στο στόχαστρο της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστρίας, με τη Βιέννη, εν μέσω αύξησης κρουσμάτων και εισαγωγών στις ΜΕΘ, να προωθεί σχέδιο lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους, που σημαίνει ότι θα μπορούν να κυκλοφορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το γεγονός ότι ο χειμώνας ευνοεί τη μετάδοση της νόσου Covid-19, λόγω διασκέδασης σε κλειστούς χώρους, έχει ενεργοποιήσει τους ειδικούς ώστε να μην τεθεί η κατάσταση εκτός ελέγχου.

Ο εντοπισμός και η διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα +», την ίδια στιγμή, καθιστά σημαντική τη λήψη μέτρων για τη θωράκιση του πληθυσμού. Πάντως, έχει διαπιστωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στην Εντατική, ανά τον κόσμο, αποτελείται από ανεμβολίαστους.

Το χτίσιμο τείχους συλλογικής ανοσίας, που από την αρχή ήταν το ζητούμενο για τη μείωση των μολύνσεων, φαντάζει μακρινός στόχος από τη στιγμή που μεγάλη μερίδα πολιτών εμφανίζεται δύσπιστη απέναντι στον εμβολιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προβληματίζει, ειδικότερα, η κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ρουμανίας με 500, περίπου, ημερήσιους θανάτους από κορωνοϊό και με μόνο το 36% του κόσμου θωρακισμένο απέναντι στη νόσο. Για τον λόγο αυτόν, το Βουκουρέστι αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα περιορισμού.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που συνοδεύτηκε από υψηλή διασπορά του ιού, οδήγησε τη Λετονία σε έκτακτα μέτρα, συγκεκριμένα σε lockdown ενός μήνα.

Ακόμη και σε χώρες όπως η Γερμανία έχουν τεθεί επί τάπητος προτάσεις για επέκταση των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, ενώ στο κρατίδιο της Έσσης οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να ψωνίζουν από σούπερ μάρκετ.

Στη Βρετανία παρατηρείται, επίσης, εκθετική αύξηση των λοιμώξεων, με περίπου 50.000 ημερήσια κρούσματα και σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενώ υπάρχει σκέψη για επαναφορά της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας.

Στον αντίποδα, το Ισραήλ πορεύεται με τους όρους του «sucess story», επιδεικνύοντας συμπεριφορά «καλού μαθητή». Απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων, πέρασε από την άμυνα στην επίθεση, εμβολιάζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού με ενισχυτική δόση. Η πλατφόρμα άνοιξε ακόμη και για τους νέους, ενώ η χορήγηση της τρίτης δόσης αποδείχθηκε ότι περιόρισε την πανδημία, χαρίζοντας και πάλι ελευθερία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ