Μπορεί η τουρκική οικονομία να αντιμετωπίζει δυσκολίες και το μεγαλύτερο κομμάτι των τούρκων πολιτών να μην έχει την δυνατότητα να αγοράσει ακόμα και τα άκρως απαραίτητα ωστόσο το καθεστώς Ερντογάν έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο η άρχουσα τάξη που τον περιστοιχίζει, θησαυρίζει μέρα με την ημέρα. Είναι χαρακτηριστικοί ορισμένοι από τους επίσημους οικονομικούς δείκτες.
Καταρχήν η Τουρκία πραγματοποίησε εξαγωγές ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους γείτονες της τους τελευταίους 9 μήνες.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου Εμπορίου και της Συνέλευσης Εξαγωγέων Τουρκίας οι εξαγωγές της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 30% σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο του περασμένου έτους και ανήλθαν στα 20,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Με τα στοιχεία αυτά για πρώτη φορά στην ιστορία της Δημοκρατίας οι εξαγωγές σε μηνιαία βάση ξεπέρασαν το όριο των 20 δισεκατομμυρίων.
Οι εξαγωγές της χώρας την περίοδο Ιανουάριου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 36% σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο της περασμένης χρονιάς και ανήλθαν στα 161 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Τουρκία την περίοδο Ιανουάριου-Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε εξαγωγές 14 δισεκατομμυρίων 509 εκατομμυρίων 605 χιλιάδων δολαρίων στους γείτονες της Γεωργία, Συρία και Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό οι εξαγωγές προς σε αυτές τις χώρες αυξήθηκαν τους τελευταίους 9 μήνες κατά 34,4% σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο του 2020.
Την εν λόγω περίοδο οι περισσότερες εξαγωγές πραγματοποιήθηκαν στο Ιράκ με 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά τη χώρα αυτή έρχονται η Βουλγαρία με 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ελλάδα με 2 δισεκατομμύρια δολάρια, το Ιράν με 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, η Γεωργία με 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια και η Συρία με 1 δισεκατομμύρια 66 εκατομμύρια δολάρια.
Τις μεγαλύτερες εξαγωγές στις γειτονικές χώρες την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε ο τομέας «χημικών ουσιών και προϊόντων».
Η παραγωγή αυτοκινήτων της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 8 % τους 9 μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, πλησιάζοντας τα 922 χιλιάδες αυτοκίνητα.
Η Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε τα δεδομένα παραγωγής και εξαγωγής και της αγοράς για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.
Η συνολική παραγωγή αυτοκινήτων τους πρώτους 9 μήνες του έτους αυξήθηκε κατά 8 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020 και έφτασε τα 921.619 αυτοκίνητα.
Ενώ αυξήθηκε και η παραγωγή επαγγελματικών αυτοκινήτων κατά 26% την ίδια περίοδο.
Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 38 % στην ομάδα βαρέων επαγγελματικών οχημάτων και κατά 25 % στην ομάδα ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων.
Η συνολική παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων έφτασε σε 350.511 αυτοκίνητα τους πρώτους 9 μήνες.
Η αγορά επαγγελματικών οχημάτων αυξήθηκε κατά 23 %, η αγορά ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων κατά 18 % και η αγορά βαρέων επαγγελματικών οχημάτων κατά 63 %.
Όλα αυτά την ώρα που στην Ελλάδα η γραφειοκρατία και η αντίληψη κυρίως συνδικαλιστικών κύκλων, βάζει εμπόδια δεκαετίες τώρα στην παραγωγή ακόμα και βασικών βιομηχανικών προϊόντων.