Οι Πράσινοι, οι κυβερνητικοί εταίροι του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖP), εμφανίζονταν να αναζητούν εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αιτία για την αλλαγή πλεύσης του οικολογικού κόμματος είναι οι έρευνες εις βάρος του κ. Κουρτς με την κατηγορία της χειραγώγησης ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων.
Ο κ. Κουρτς επιμένει ότι είναι αθώος και πως θέλει να συνεχίσει να κυβερνά με τους Πράσινους, αλλά το οικολογικό κόμμα αμφισβητεί κατά πόσον ο καγκελάριος είναι σε θέση να συνεχίσει τη θητεία του μετά το σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του.
Οι Πράσινοι πραγματοποίησαν την Παρασκευή συνομιλίες με τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης και την Τρίτη έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύνοδος της Βουλής για την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος του κ. Κουρτς. Για να υπερψηφιστεί η πρωτοβουλία πρέπει να τη στηρίξουν και τα τρία κόμματα. Οι Πράσινοι ζητούν από το κόμμα του καγκελαρίου να καθαιρέσει τον κ. Κουρτς και να ορίσει διάδοχό του, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η συνεργασία με το ÖP.
Ωστόσο, στελέχη του Λαϊκού Κόμματος έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον ηγέτη τους, διευκρινίζοντας πως αν φύγει ο Κουρτς αποσύρεται σύσσωμο το κόμμα από την κυβέρνηση. Επιπλέον τα κόμματα της αντιπολίτευσης απεύχονται τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, επιτείνοντας το αδιέξοδο. «Ενας άνθρωπος αυτού του είδους σαν τον κ. Κουρτς δεν είναι πλέον ικανός να ασκήσει τα καθήκοντά του και το ÖP έχει την υποχρέωση να ορίσει κάποιον υπεράνω υποψίας για να ηγηθεί της κυβέρνησης» τόνισε η επικεφαλής των Πρασίνων στη Βουλή, Ζίγκι Μάουρερ.
Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Εναντίον της διαφθοράς» αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το απόγευμα μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ÖP στη Βιέννη για να απαιτήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο 35χρονος ηγέτης της αυστριακής Δεξιάς κατήγγειλε ως πλήρως «κατασκευασμένες»τις κατηγορίες και πρόσθεσε πως «προφανώς»θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης. Επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητας –«δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να θεωρούμαι υπεύθυνος για την παραμικρή αξιόποινη ενέργεια» είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του–και διατράνωσε πως «θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου έναντι όλων των ψευδών κατηγοριών σε βάρος μου με όλα τα νομικά και δημοκρατικά μέσα που διαθέτω».
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που έγινε μέλος της κυβέρνησης πριν από 10 χρόνια και στη συνέχεια υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος τον Δεκέμβριο του 2017. Αλλά η κυβερνητική συμμαχία του με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ είχε άδοξο τέλος λόγω σκανδάλου διαφθοράς, το οποίο ξέσπασε τον Μάιο του 2019, το λεγόμενο Ibizagate. Τότε ο ηγέτης του FPÖ Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, είχε συλληφθεί από κρυφή κάμερα να διαπραγματεύεται με πλούσια Ρωσίδα κληρονόμο την εκχώρηση μεγάλων δημοσίων έργων, με αντάλλαγμα παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του.
Μάλιστα, δημοσιογράφοι θυμίζουν τώρα τη διακήρυξη του κ. Κουρτς πριν από δύο χρόνια ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να συγκυβερνά με μέλος της κυβέρνησης που τελεί υπό αστυνομική έρευνα» Επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2020, αυτήν τη φορά με τους Πράσινους στο πλευρό του. Αλλά ο συνασπισμός αυτός έχει τεθεί επανειλημμένως εν αμφιβόλω εξαιτίας άλλων υποθέσεων δικαστικής φύσης και χαοτικών διαφορών απόψεων, ιδίως στο ζήτημα των προσφύγων, και όχι μόνον.