Ένας ερευνητικός σταθμός που βρίσκεται σε ένα υψηλό οροπέδιο στην Ανταρκτική, κατέγραψε μέση θερμοκρασία μείον 61 βαθμούς Κελσίου, την περίοδο μεταξύ των μηνών Απριλίου και Σεπτεμβρίου.
Το προηγούμενο ρεκόρ για τον ψυχρότερο χειμώνα ήταν μείον 60,6 βαθμοί Κελσίου (1976) έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος Στέφανο Ντι Μπατίστα. Η Post έμαθε για το ρεκόρ αυτό μέσω της ανάρτησης και στη συνέχεια το επιβεβαίωσε ο Ρίτσαρντ Κάλλαχερ, ερευνητής στο Γραφείο Παγκόσμιας Μοντελοποίησης και Εξομοίωσης της NASA, σύμφωνα με την ertnews.gr
Ο ψυχρός χειμώνας πιθανότατα προκαλείται από μια ισχυρή πολική δίνη στη στρατόσφαιρα, το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη από την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Βασικά, οι άνεμοι στην πολική στρατόσφαιρα ήταν ισχυρότεροι από το κανονικό, γεγονός που σχετίζεται με τη μετατόπιση του ρεύματος πίδακα προς τον πόλο», δήλωσε στην Post η Έιμι Μπάτλερ, ατμοσφαιρικός επιστήμονας στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).
Επιπλέον, ένας ισχυρός πολικός στρόβιλος οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση του όζοντος στη στρατόσφαιρα, η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο τον πολικό στρόβιλο, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το όζον είναι ένα αέριο που αποτελείται από τρία μόρια οξυγόνου και βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα. Επίσης, προστατεύει την επιφάνεια της Γης από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες και η εξάντλησή του μπορεί να μεγαλώσει την τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική.
Ενώ η Ανταρκτική κατέγραψε την πιο ψυχρή γνωστή μέση χειμερινή θερμοκρασία, οι δορυφόροι έχουν εντοπίσει μεμονωμένες θερμοκρασίες που είναι πολύ χαμηλότερες- στους μείον 98 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Post.
Χάρη στις ψυχρές θερμοκρασίες, τα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων γύρω από την Ανταρκτική, είχαν την πέμπτη υψηλότερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ τον Αύγουστο. Αλλά ο πάγος έλιωσε γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες, και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ο θαλάσσιος πάγος είχε αραιώσει σε μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί εκείνη την εποχή του έτους. Οι επιστήμονες δήλωσαν στην Post ότι το κλίμα στην Ανταρκτική είναι επιρρεπές σε γρήγορες αλλαγές και ότι ένας ψυχρός χειμώνας δεν μετριάζει τη σοβαρότητα της κλιματικής αλλαγής.
Οι ψυχρές θερμοκρασίες του χειμώνα στην Ανταρκτική έρχονται σε αντίθεση με τις τάσεις στον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος συνολικά κατέγραψε το τέταρτο θερμότερο καλοκαίρι. Μάλιστα, ο Ιούλιος του 2021 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ.
«Ένας κρύος χειμώνας έχει ενδιαφέρον, αλλά δεν αλλάζει τη μακροπρόθεσμη τάση, η οποία είναι η αύξηση της θερμοκρασίας», δήλωσε στην Post ο Έρικ Στάιγκ, καθηγητής ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Μακροπρόθεσμα, η Ανταρκτική, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, θερμαίνεται και χάνει γρήγορα τους θαλάσσιους πάγους.