Κόσμος

Ο Μακρόν μετά την υπογραφή ενίσχυσης της Ελλάδας με Rafale και φρεγατών Belharra κλείνει τζαμιά στην Γαλλία

Σε επτά μήνες από τώρα, οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη Γαλλία θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα καθορίσουν εάν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα γίνει ο τρίτος συνεχόμενος αρχηγός κράτους της χώρας, ή αν θα καταφέρει να κάνει ότι οι δύο  προκάτοχοί του οι οποίοι δεν κατάφεραν να πετύχουν και να κερδίσουν μια δεύτερη θητεία.

Ποια θα είναι τα θέματα που θα έχουν σημασία όταν η καμπάνια ξεκινήσει σοβαρά; Σε ένα έθνος που συχνά είναι γνωστό ότι προτιμά την επανάσταση από τη μεταρρύθμιση, θα είναι ψήφος για αλλαγή ή συνέχεια; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εν τω μεταξύ στη Γαλλία, διαμορφώνεται ένα ορισμένο κλίμα που θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα με το Ισλάμ και ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί, είναι να γίνει σαφές ότι και οι μουσουλμάνοι αποδέχονται τις αξίες ενός κοσμικού, ανεξίθρησκου «δυτικού κράτους». Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γαλλία έχουν ληφθεί μέτρα που δεν ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως η απαγόρευση στης μαντίλας στα σχολεία ή ότι έχει υπάρξει ζήτημα απαγόρευσης του «μπουρκίνι».

 Η γαλλική κυβέρνηση «πέρασε» το ήδη προαναγγελθέν από τον Μακρόν νομοσχέδιο «κατά του ισλαμικού σεπαρατισμού», έστω και εάν η έκφραση «σεπαρατισμός» τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στον τίτλο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο,  στρέφεται κυρίως κατά του «ριζοσπαστικού Ισλάμ» και  περιλαμβάνει διάφορα μέτρα: υποχρέωση όλων των οργανώσεων που λαμβάνουν κάποιου είδους επιχορήγηση, να δηλώνουν ρητά και ενυπόγραφα το σεβασμό των αρχών και των αξιών της Γαλλικής Δημοκρατίας. Θα υπάρξει μεγαλύτερη υποχρέωση αποκάλυψης, όσων προσφέρουν οικονομικές ενισχύσεις ή συνδρομές σε θρησκευτικά ιδρύματα. Εάν μέλη μιας οργάνωσης  είναι ενάντια και με τις πράξεις τους στρέφονται κατά των «ρεπουμπλικανικών αρχών» (principes républicaines), αυτό θα έχει επιπτώσεις στην οργάνωση και θα μπορεί να υπάρχει ακόμη και επείγουσα αναστολή της δράσης της, με κυβερνητική απόφαση. Οι μαθητές θα έχουν μια υποχρεωτική εθνική ταυτοποίηση, έτσι ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις κατ’ οίκον διδασκαλίας ή φοίτησης σε παράτυπα ισλαμικά σχολεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν, δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος των «αυτονομιστών», 650 μέρη στη χώρα όπου ήταν παρόντες «εξτρεμιστές» έκλεισαν και 24 χιλιάδες μέρη ελέγχθηκαν από την αστυνομία.

Αναφέροντας ότι ως αποτέλεσμα των επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 89 τζαμιά, με τον ισχυρισμό "ριζοσπαστικοποίησης" από τον Νοέμβριο του 2020, το 1/3 από αυτά έκλεισαν, οι διαδικασίες για το κλείσιμο 6 ακόμη τζαμιών στις περιοχές Darmanin, Sarthe, Meurthe- et-Moselle, Cote-d'Or, Rhone and Gard. είπε ότι ξεκίνησαν.

Ο Darmanin σημείωσε ότι αντιτίθενται στην κατασκευή του τζαμιού Eyüp Sultan στο Στρασβούργο, το οποίο συνδέεται με την Εθνική Γνώμη της Ισλαμικής Κοινότητας (IGMG), παρά την άδεια του δήμου.

Μοιράζοντας τις πληροφορίες, ότι 5 ενώσεις που ανήκουν σε μουσουλμάνους και ισχυρίζονται ότι είναι σύμφωνες με το "πολιτικό Ισλάμ" έχουν κλείσει μέχρι στιγμής, ο Νταρμανίν δήλωσε ότι ο νόμος "των αυτονομιστών", τους επιτρέπει να κάνουν περισσότερα από αυτό και ότι συνολικά 10 ακόμη ενώσεις θα κλείσουν, 4 από τις οποίες θα  κλείσουν τον Οκτώβριο.

Ο Νταρμανίν μοιράστηκε τις πληροφορίες, ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί 205 συλλόγων κατασχέθηκαν και 2 ιμάμηδες απελάθηκαν, ισχυριζόμενοι ότι ήταν «αυτονομιστές».

 Διαδώσαμε τρόμο σε εκείνους που θέλουν να μας επιβάλλουν τρόμο. 

Χρησιμοποιώντας αυτήν την έκφραση, ο Darmanin σημείωσε ότι οι θρησκευτικοί αξιωματούχοι από το εξωτερικό, δεν θα μπορούν να έρθουν στη χώρα από το 2023 και ότι έδωσε εντολή στους κυβερνήτες, να μην ανανεώσουν τις άδειες διαμονής όσων βρίσκονται στην Γαλλία.

Ο Νταρμανίν δήλωσε, ότι δεν αποδέχονται την ανανέωση των δελτίων διαμονής ατόμων που έχουν καταδικαστεί για λόγους, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η ενδοοικογενειακή βία στη χώρα.

Δηλώνοντας ότι έχουν επιβάλει σοβαρό περιορισμό στον αριθμό των θεωρήσεων που εκδίδονται σε Αλγερινούς, Τυνήσιους και Μαροκινούς πολίτες, ο Νταρμανίν είπε ότι αυτές οι χώρες έχουν καταφύγει σε αυτόν τον τρόπο, για να τους επιτρέψουν να επανεισάγουν τα πρόσωπα που έχουν απελαθεί από τη Γαλλία.

Από την άλλη πλευρά  των Μουσουλμάνων, η Γαλλία  επικρίνεται για παρέμβαση στη ζωή των μουσουλμάνων με τον «αυτονομιστικό» νόμο της, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο.

Πιστεύουν ότι μεταξύ των κυριότερων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο νόμος, είναι η αμεροληψία στη δημόσια υπηρεσία και η συμμόρφωση με τις δημοκρατικές αξίες και αρχές, η πολυγαμία και ο αναγκαστικός γάμος, ο περιορισμός της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, η επανεξέταση της κατάστασης των ιδιωτικών σχολείων και η ικανότητα των συλλόγων να ελέγχονται τόσο στο όρους δραστηριότητας  όσο και χρηματοδότησης.

 Η κυβέρνηση Μακρόν, όμως, δεν περιορίζεται στα μέτρα αυστηρής αστυνόμευσης και ενημέρωσης. Φέρεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα του ισλαμικού φονταμενταλισμού, σπάζοντας το απόστημα. Αυτό σημαίνει ότι σπάει και ένα ταμπού, κινδυνεύοντας να ανοίξει πληγές και βέβαια να επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα συζητήσεις περί ισλαμοφοβίας, ακόμα και ρατσισμού.
Οι γαλλικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, μέσω ειδικών επιχειρήσεων, βάζουν στο στόχαστρο πυρήνες ακραίων ισλαμιστών. Ειδική μονάδα ασχολείται με το Διαδίκτυο, με σκοπό να εντοπίσει κύκλους που κάνουν ακραία ισλαμική προπαγάνδα και παροτρύνουν «μοναχικούς λύκους» σε διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Η έρευνα στο Διαδίκτυο, αναμένεται να εμπλουτίσει και την λίστα με δυνάμει υπόπτους. Άτομα δηλαδή, που δημοσίως επικροτούν επιθέσεις της ισλαμικής τρομοκρατίας, ή μέσω της έκφρασης ακραίων απόψεων ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
 

Οι αρμόδιες γαλλικές αρχές έχουν λάβει εντολή να δράσουν και προληπτικά. Οι σχετικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει, αν και γι’ αυτές δεν παρέχονται δημόσιες πληροφορίες. Είναι όμως πολύ πιθανό, ύποπτοι για συμμετοχή στην ισλαμική τρομοκρατία να τεθούν ή να έχουν ήδη τεθεί σε κράτηση. Ένα τζαμί έκλεισε, ενώ άλλα, που συνδέονται με το φονταμενταλιστικό Ισλάμ, έχουν τεθεί υπό στενή παρακολούθηση.

Με τον τρόπο αυτό στέλνεται το μήνυμα, ότι η Γαλλία δεν θα σκύψει το κεφάλι από φόβο, ούτε θα μείνει άπραγη σε αυτό τον υβριδικό πόλεμο που δέχεται. Ο ίδιος ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα τεθεί εκτός νόμου μια οργάνωση, γνωστή ως Cheikh Yassine (Σεΐχης Γιασσίν), η οποία σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών υπηρεσιών εμπλέκεται άμεσα στη φρικτή δολοφονία του καθηγητή Σαμουέλ Πατί.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ