Ο Τομάς Σερόν, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας ποινικών ερευνών, βρίσκεται από το 2020 στο Ισραήλ, όπου κατέφυγε για να αποφύγει την έρευνα που διενεργείται για το πώς χειρίστηκε την υπόθεση των εξαφανίσεων στην Αγιοτσινάπα.
Οι αρχές και συγγενείς αγνοούμενων νεαρών κατηγορούν τον κ. Σερόν ότι «φύτεψε» στοιχεία για να υποστηρίξει την εκδοχή της προηγούμενης κυβέρνησης όσον αφορά το τι συνέβη στους 43 φοιτητές μετά την απαγωγή τους το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2014.
Ο Τομάς Σερόν, με τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία, έχει αρνηθεί στο παρελθόν την κατηγορία και υποστηρίζει πως έχει πολιτικά ελατήρια.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Αλεχάντρο Ενσίνας εξήγησε πως ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε τη συνδρομή του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. «Ο πρόεδρος απηύθυνε επιστολή (…) με την οποία ζητεί την υποστήριξη και τη συνεργασία (του Ισραήλ) για να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης (του Τομάς Σερόν)», είπε ο κ. Ενσίνας, διευκρινίζοντας πως ο Ναφτάλι Μπένετ δεν την έχει λάβει ακόμη.
Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της πρεσβείας του Ισραήλ στο Μεξικό για να σχολιάσει το αίτημα.
Οι δεκάδες φοιτητές, που επρόκειτο να γίνουν δάσκαλοι, εξαφανίστηκαν στη νοτιοδυτική πόλη Ιγουάλα. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει πως τους απήγαγε συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος με τη συνέργεια διεφθαρμένων αστυνομικών.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως μέλη της συμμορίας δολοφόνησαν τους φοιτητές, επειδή θεώρησε πως ήταν στη δούλεψη αντίπαλου καρτέλ των ναρκωτικών, απανθράκωσε τα πτώματα και πέταξε την τέφρα σε ποτάμι.
Ως σήμερα έχουν αναγνωριστεί τα λείψανα μόλις των δύο από τους 43 αγνοούμενους.
Διεθνής επιτροπή ειδικών είχε υποδείξει πως η επίσημη εκδοχή είχε πολλά κενά, επιτείνοντας την οργή για το σκάνδαλο που αμαύρωσε την εικόνα της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ είχε υποσχεθεί πως θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για να διαλευκανθεί η υπόθεση στην προεκλογική του εκστρατεία το 2018.