Το κινεζικό ταμπλόιντ Global Times, το οποίο θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει την άποψη του Πεκίνου, δημοσίευσε την Τετάρτη ένα σχόλιο από τη συντακτική επιτροπή του, αναφέροντας ότι ο στρατός της Κίνας θα αντιμετωπίσει σύντομα τις ΗΠΑ σε μια εχθρική ανταλλαγή, με ''φυσικό νικητή'' το Πεκίνο.
"Οι ΗΠΑ σίγουρα θα δουν το PLA (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας) να εμφανίζεται στο κατώφλι τους στο όχι πολύ μακρινό μέλλον", ανέφερε το άρθρο. «Τα πολεμικά πλοία και τα αεροσκάφη των δύο πλευρών στις θάλασσες θα φέρουν τεράστια αμοιβαία στρατηγική εχθρότητα και οι δύο χώρες δεν θα υποχωρήσουν η μία στην άλλη».
"Μόλις η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο και πυροδοτηθεί η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πλήρες πλεονέκτημα στο γήπεδο μας. Η Κίνα θα κερδίσει σίγουρα μόλις υπάρξει πόλεμος", ανέφερε η Global Times.
Το άρθρο ήρθε ως απάντηση στο αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που πέρασε κοντά στον ύφαλο Mischief στα νησιά Σπράτλι της Θάλασσας της Νότιας Κίνας την Τετάρτη, και ακολουθεί την πρόσφατη απότομη αλλαγή της Κίνας στο ''πρωτόκολλο'', σύμφωνα με το οποίο, από την 1η Σεπτεμβρίου, όλα τα ξένα σκάφη (δηλαδή τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ) πρέπει να "δίνουν τις πληροφορίες τους" όταν περνούν από αυτά που η Κίνα θεωρεί ως δικά της "χωρικά ύδατα" και τα οποία οι περισσότεροι γείτονες της Κίνας και τα δυτικά κράτη θεωρούν αμφισβητούμενα.
"Αυτό που έχουν κάνει οι ΗΠΑ είναι μια ξεκάθαρη πρόκληση και αυτό είναι προφανές σε όλους", ανέφεραν οι Global Times, προσθέτοντας ότι το πλοίο "αποτελούσε απειλή" για τους "πολλούς Κινέζους και τις εγκαταστάσεις" στο νησί.
Η εφημερίδα κάλεσε περαιτέρω την Κίνα να αναλάβει δράση. "Μόνο κάνοντας τις ΗΠΑ να πάρουν μια γεύση από το δικό τους φάρμακο, μπορούμε να ''σπάσουμε'' τα νεύρα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και να αναδιαμορφώσουμε την αντίληψη του δυτικού κόσμου σχετικά με την τακτική εκφοβισμού των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας", ανέφερε.
Σε απάντηση, ο 7ος Στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είπε ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο απέπλευσε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο «σε απόσταση 12 μιλίων από το Mischief Reef», μια περιοχή που η Κίνα έχει στρατιωτικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό και φέρεται να ξεκίνησε και αεροπορικές πτήσεις από τις αρχές του έτους.
«Οι προσπάθειες αποκατάστασης της γης, οι εγκαταστάσεις και οι δομές που χτίστηκαν στο Mischief Reef δεν αλλάζουν αυτόν τον χαρακτηρισμό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Συμμετέχοντας σε κανονικές επιχειρήσεις εντός 12 ναυτικών μιλίων από το Mischief Reef, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν ότι τα πλοία μπορούν νόμιμα να ασκούν ελεύθερα τα καθήκοντα τους στην ανοικτή θάλασσα σε αυτές τις περιοχές», ανέφερε το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.
Ενώ οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ισχυρισμό της Κίνας για το νησί Σπράτλι, απορρίπτει κάθε ισχυρισμό που η Κίνα κάνει πέρα από το όριο των 12 ναυτικών μιλίων στα νησιά Σπράτλι. Το Mischief Reef είναι μεταξύ των επτά νησιωτικών υφάλων που η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικά της και στρατιωτικοποιείται τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα δημιούργησε διαδρόμους 9.000 ποδιών σε τρία νησιά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας για να φιλοξενήσει οποιοδήποτε αεροσκάφος στο στόλο της, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδιστικών H-6 με πυρηνικές δυνατότητες.
Νωρίτερα φέτος, οι Washington Times έλαβαν δορυφορικές εικόνες που δείχνουν αεροσκάφη προειδοποίησης και ελέγχου PLA KJ-500, αεροσκάφη μεταφοράς Y-9 και ελικόπτερα Z-8 στα νησιά, υποδεικνύοντας μια μόνιμη πλέον παρουσία στα νησιά.
Οι ΗΠΑ έχουν καταγγείλει επανειλημμένα την στρατιωτικοποίηση από πλευράς Κίνας των τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην περιοχή και την επιθετική συμπεριφορά προς τα πλοία άλλων χωρών στην περιοχή.
Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της πλούσιας σε ορυκτά Θάλασσας της Νότιας Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που φτάνουν στις ακτές των μικρότερων γειτόνων της. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν έχουν επίσης αξιώσεις στη θαλάσσια περιοχή.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να συνεχίσουν κανονικά τις επιχειρήσεις πλοήγησης για να διασφαλίσουν την ελεύθερη διέλευση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας παρά τις απειλές της Κίνας. Τον Ιούλιο του 2020, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν την πρώτη επίσημη δήλωσή τους απορρίπτοντας τις περισσότερες εδαφικές αξιώσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως «παράνομες».
Το έγγραφο απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κίνας σε ορισμένα εδάφη, όπως η νησίδα James Shoal, που βρίσκεται 50 ναυτικά μίλια από τη Μαλαισία, καθώς και άλλες συγκεκριμένες νησίδες στα ανοικτά των ακτών του Βιετνάμ, της Ινδονησίας και των Φιλιππίνων. Η Κίνα έχει διεκδικήσει ορισμένα από αυτά τα εδάφη από το 2009, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται έως και 1.000 ναυτικά μίλια μακριά από τις ακτές της Κίνας.
Η θέση των ΗΠΑ ευθυγραμμίζεται με απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του 2016, στην οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς της Κίνας ως αβάσιμους και κατά του Διεθνούς Δικαίου. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken εξήρε την απόφαση, για την πέμπτη επέτειο από την έκδοση της, την οποία η Κίνα κατήγγειλε γρήγορα.