«Έχω κάνει επάγγελμα τον αγώνα κατά της μαφίας; Δεν το δέχομαι», απαντά οργισμένα σε πολιτικούς αντιπάλους και επικριτές της η Αλεσάντρα Κλεμέντε.
«Έχω δει τη μάνα μου να σκοτώνεται» από τις σφαίρες της Καμόρα, «το “κούτελό” μου είναι καθαρό και σε ό,τι κάνω υπάρχει διαφάνεια», λέει στην εφημερίδα Il Fatto Quotidiano.
Όσο πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές στην Ιταλία, στις 3-4 Οκτωβρίου, τόσο το πολιτικό κλίμα πολώνεται στον τόπο της, στη Νάπολη, όπου η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για ενίσχυση της μαφίας.
Με την υπόσχεση να την «ξεριζώσει» από τους δρόμους της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ιταλίας και πρωτεύουσας της Καμπανίας, η 34χρονη δικηγόρος και ακτιβίστρια κατεβαίνει υποψήφια δήμαρχος, με την υποστήριξη μικρών κομμάτων της αριστεράς και σημαντικού τμήματος της κοινωνίας των πολιτών.
Πολυσυλλεκτικό, το ψηφοδέλτιό της περιλαμβάνει μία γυναίκα, που έχασε τον γιό από το οργανωμένο έγκλημα, αλλά και τον Αντόνιο Πιτσιρίλο: γιό τοπικού αρχιμαφιόζου, ο οποίος επαναστάτησε και έσπασε κάθε δεσμό με τον πατέρα του και την Καμόρα.
Προς το παρόν, στις δημοσκοπήσεις έρχεται η Κλεμέντε τρίτη. Όμως οι δημοτικότητά της διαρκώς ενισχύεται, κυρίως στις τάξεις των νέων, προκαλώντας εκνευρισμό στους αντιπάλους.
Κάποιοι αναφέρονται υποτιμητικά στην υποψήφιότητά της, αποκαλώντας την «κοριτσάκι».
Αρκετοί φαίνεται να αισθάνονται άβολα με το γεγονός ότι η υποψήφια-αουτσάιντερ έχει μεταφέρει το κέντρο βάρους της προεκλογικής συζήτησης σε θέματα και τομείς, που αποφεύγουν να θίξουν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι των ισχυρότερων κομμάτων.
Η αλληλεγγύη «όπλο» κατά της μαφίας
«Έχουμε το δικαίωμα να είμαστε η πρώτη γενιά που θα ζήσει χωρίς την Καμόρα», δηλώνει η 34χρονη Ναπολιτάνα στον ιστότοπο Politico.
Κάνοντας κινητήριο δύναμη το παιδικό της τραύμα από την άγρια δολοφονία της μητέρας της, το 1997 -όταν η 39χρονη δασκάλα βρέθηκε μέρα μεσημέρι εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών αντίπαλων μαφιόζικων ομάδων, καθώς επέστρεφε, μαζί με τον 5χρονο γιό της, σπίτι- η Αλεσάντρα έχει αφιερώσει την ενήλικη ζωή της στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και να γίνει η πόλη της «πιο δίκαιη».
Ως δικηγόρος, στήριξε συγγενείς θυμάτων της μαφίας. Ως ακτιβίστρια, έδωσε μάχη για την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της κοινής γνώμης ενάντια στην κοινωνικο-οικονομική «γάγγραινα» του οργανωμένου εγκλήματος.
Και ως δημοτική σύμβουλος τα τελευταία οκτώ χρόνια στο πλευρό του πρώην εισαγγελέα και απερχόμενου δημάρχου της Νάπολης, Λουίτζι ντε Ματζίστρις, έχει μοχθήσει για την στήριξη των νέων, ώστε να μην γίνονται εύκολη «λεία» των μαφιόζων.
«Κάθε μέρα μας κλέβουν το μέλλον», λέει, «με στημένες αναθέσεις έργων, μέσω επιχειρήσεων-”βιτρίνα”, με τη διακίνηση ναρκωτικών, στερώντας μας τα δικαιώματά μας».
Ναι μεν έχουν γίνει πολλές συλλήψεις, παρατηρεί. «Όμως αυτό δεν είναι αρκετό», επισημαίνει.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ισχυρή, έξυπνη πολιτική “επένδυση” στην εκπαίδευση και στην κοινωνική ένταξη, ώστε να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε το ισχυρότερο “περιουσιακό στοιχείο” της μαφίας: το πέρασμα του “δαχτυλιδιού” από πατέρα σε γιο, εδώ και γενεές».
Για τους σημερινούς νέους της Νάπολης, «η δουλειά είναι το καλύτερο “όπλο” ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα», τονίζει η Κλεμέντε, καθώς η μαφία «κεφαλαιοποιεί» συστηματικά την οικονομική ανέχεια για να «στρατολογεί» νέα μέλη.
Γι’ αυτό και, κατά την Αλεσάντρα, η καλύτερη άμυνα είναι η δημιουργία ευκαιριών.
Δεσμεύεται για αναβάθμιση της υποβαθμισμένης Νάπολης, απαλλαγμένης από τους τόνους σκουπιδιών -τομέα που επίσης λυμαίνεται η μαφία.
Υπόσχεται ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών, με την πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών, κοινωνικών λειτουργών και αστυνομικών.
Θέλει να φτιάξει νέα κέντρα νεότητας. Ένα γήπεδο μπάσκετ σε κάθε γειτονιά. Επιπλέον βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Να κάνει πιο καθαρές και λειτουργικές τις γειτονιές.
Καταστρώνει σχέδια βελτίωσης του δικτύου δημόσιων συγκοινωνιών, με συχνότερα δρομολόγια και περισσότερα «πράσινα» τραμ και λεωφορεία.
Και, κυρίως, στοχεύει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με την εξασφάλιση μεγαλύτερου μεριδίου για τον ιταλικό νότο από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που εξασφάλισε η Ρώμη.
Υποψηφιότητα με μέλλον;
Δηλώνοντας «κορίτσι της νέας χιλιετίας», η 34χρονη Αλεσάντρα προβάλλεται ως «εναλλακτική λύση στο Ντραγισμό»: την κεντρώα πολιτική του Ιταλού πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Με τη δεξιά και την ακροδεξιά «να αναμένει κέρδη στις δημοτικές εκλογές, σε όλη την Ιταλία», γράφει το Politico, η νεανική παρουσία του Κλεμέντε θα μπορούσε να αποτελέσει ένα “φρέσκο” αφήγημα για την αριστερά, καθώς αγωνίζεται να κερδίσει τη νέα γενιά ψηφοφόρων».
Πολλά θα κριθούν από το εάν η εναλλακτική υποψήφια θα καταφέρει τελικά να περάσει στον δεύτερο γύρο, απέναντι στον -επικρατέστερο στις δημοσκοπήσεις- Γκαετάνο Μανφρέντι: πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου της Νάπολης και πρώην υπουργό Πανεπιστημίων και Έρευνας στην τελευταία κυβέρνηση του Τζιουζέπε Κόντε, ο οποίος έχει σήμερα τη στήριξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.