Το ζήτημα όσον αφορά, τα Πανεπιστήμια στην Τουρκία καθώς και το ακαδημαϊκό σύστημά της, βρίσκει όλο και περισσότερους φοιτητές και καθηγητές αντίθετους διαμαρτυρόμενοι ότι το σύνολο του συστήματος, έγινε πιο αντιδημοκρατικό με το προεδρικό σύστημα το οποίο δίνει σε έναν μόνο άνθρωπο την εξουσία, να διορίζει επικεφαλή σε ηγετικά ιδρύματα.
Η αποδοχή όμως, ενός μέλους των Ταλιμπάν σε τουρκικό πανεπιστήμιο, προκάλεσε μεγάλες αντιπαραθέσεις, με τον πρύτανη του εκπαιδευτικού ιδρύματος να δημοσιεύει μια δήλωση, που δεν διέψευσε τις παρατηρήσεις του μέλους των Ταλιμπάν.
Ο δημοσιογράφος Mehmet Akif Ersoy από την τηλεόραση Habertürk, ο οποίος έκανε ρεπορτάζ από την Καμπούλ, είπε ότι τον πλησίασε ένας ένοπλος μαχητής των Ταλιμπάν που του είπε, ότι έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο önönü στη Μαλάτια.
"Ένα μέλος των Ταλιμπάν πλησίασε το πλήρωμά μας. Μίλησε τουρκικά. Μου έδειξε την ταυτότητά του και ένα χαρτί. Έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο της Μαλάτια. Μου είπε ότι θέλει να πάει στην Τουρκία. " Θα λάβω την εκπαίδευση μου στhn Τουρκία », είπε ο Ερσόι στις 23 Αυγούστου, προκαλώντας έκπληξη στους θεατές.
Ο οικοδεσπότης του προγράμματος, ήταν επίσης έκπληκτος όταν έμαθε ότι ένα μέλος των Ταλιμπάν, έγινε δεκτό σε τουρκικό πανεπιστήμιο και ρώτησε: "Είναι τακτικός πολίτης;"
"Όχι, δεν είναι. Είναι ένοπλο μέλος των Ταλιμπάν", είπε ο Ερσόι σε απάντηση.
Μετά από κριτική στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου İnönü, καθηγητής Ahmet Kızılay είπε ότι οι φοιτητές από το Αφγανιστάν, θα εγγραφούν αφού γίνουν αξιολογήσεις από τις αρμόδιες μονάδες ασφαλείας του κράτους.
"Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα", είπε ο Kızılay, χωρίς να διαψεύσει τις παρατηρήσεις του Ταλιμπάν.
Εν τω μεταξύ εδώ και μέρες παρατηρείται μεγάλη αναταραχή, σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια της Τουρκίας - το Πανεπιστήμιο Boğaziçi της Κωνσταντινούπολης – με βασική αιτία τον διορισμό ενός εξαιρετικά αντιλαϊκού πρύτανη από τον Τούρκο πρόεδρο. Υπάρχουν περαιτέρω αντιπαραθέσεις καθώς ο νέος πρύτανης, τον οποίο οι ακαδημαϊκοί αντιτάχθηκαν σχεδόν ομόφωνα σε προκαταρκτικές εκλογές, διορίστηκε στις 21 Αυγούστου.
Ο Tınaz Ekim, μέλος του Τμήματος Βιομηχανικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi, μίλησε για την ψηφοφορία που διεξήχθη πριν από τον διορισμό. Ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, αγνοήθηκαν εντελώς και ένας υποψήφιος που ήταν ευρέως αντίθετος έλαβε το διορισμό.
Μιλώντας στο Μεσοποταμιακό Πρακτορείο Ειδήσεων , είπε ότι οι ακαδημαϊκοί είναι πλέον αποκλεισμένοι από κάθε επικοινωνία, με τη διοίκηση του πανεπιστημίου.
«Δεν υπάρχει επικοινωνία. Η διοίκηση του πανεπιστημίου προτιμά να μην είναι σε επαφή μαζί μας », είπε. «Αυτό γίνεται σκόπιμα. Και η πανδημία βοηθά. Έφτασε σε τέτοιο σημείο, που άρχισαν ακόμη και να κλείνουν τις φωνές μας σε διαδικτυακές συναντήσεις. Δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε. Δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια αντιμετώπιση στο πανεπιστήμιο. Οι άνθρωποι στη διοίκηση ήταν πάντα ένας από εμάς ».είπε
Τονίζοντας ότι το να είσαι Πρύτανης σημαίνει να φέρεις ευθύνη, δήλωσε: Το να είσαι διαχειριστής φέρει ευθύνη κατά τη γνώμη μας. Είναι μια δουλειά που πρέπει να γίνει. Δεν είναι ποτέ στόχος, στο δρόμο για καριέρα ».
«Και τώρα βρισκόμαστε σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, ανίκανοι να επικοινωνήσουμε με τους διαχειριστές μας», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην προκαταρκτική ψηφοφορία, κατά την οποία το 95% των συμμετεχόντων ψήφισε κατά του διορισμένου πρύτανη, ο Ekim δήλωσε ότι ο αντιπρύτανης, προσπάθησε να παρουσιάσει την ψηφοφορία ως «οριακό» γεγονός: «Μίλησε για την ψηφοφορία σαν να ήταν δουλειά μιας μικρής, περιθωριακής ομάδας. Ωστόσο, υπήρξε απίστευτη συμμετοχή. Το 82% των ακαδημαϊκών, συμμετείχε στην ψηφοφορία. Και στο τέλος ορίστηκε ένας υποψήφιος, σχεδόν ομόφωνα αντίθετος ».
Υποδεικνύοντας, ότι η ψηφοφορία ήταν στην πραγματικότητα μια προσφορά για να βρεθεί μια λύση καθώς και μια ευκαιρία, δήλωσε ότι ήταν πρόθυμοι, να αποδεχτούν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. «Με χαρά θα δεχόμασταν οποιονδήποτε από τους 17 υποψηφίους», είπε. «Υπήρχαν υποψήφιοι με πολύ διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους. Είμαι βέβαιος ότι υπήρχαν και υποψήφιοι, που θα ήθελε η Άγκυρα. Αλλά απέρριψαν αυτήν την προσφορά, αν και ήταν μια προσφορά για ειρηνική και τιμητική λύση ».
Πιστεύει ότι ορισμένα μηνύματα, μεταδίδονται μέσω του διορισμού του πρύτανη. «Οι διαχειριστές διορίζονται σε διαφορετικά ιδρύματα», είπε, αναφερόμενη κυρίως στους διαχειριστές που διορίστηκαν στις τοπικές κυβερνήσεις, αγνοώντας τις επιθυμίες των ψηφοφόρων. «Τελικά, δεν θα έχει σημασία, τι σκέφτονται οι άνθρωποι όταν υπάρχουν εκλογές αύριο».
Να υπενθυμίσουμε ότι ο καθηγητής Μελίχ Μπουλού, ο οποίος είχε διοριστεί με προεδρικό διάταγμα τον περασμένο Ιανουάριο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων και κινητοποιήσεις του προσωπικού και των φοιτητών, απηλλάγη των καθηκόντων του με νέο προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν. Ο διορισμός κι όχι η εκλογή του πρύτανη, από το ίδιο το ίδρυμα, θεωρήθηκε σκανδαλώδης παρέμβαση στην ακαδημαϊκή κοινότητα από τον Τούρκο πρόεδρο.
Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε στις 23 Αυγούστου, οκτώ φοιτητές του Πανεπιστημίου Boğaziçi, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τον διορισμό του καθηγητή Naci cinci ως νέου πρύτανη του πανεπιστημίου, δήλωσε η ομάδα αλληλεγγύης Boğaziçi.
Οι μαθητές πραγματοποίησαν τη διαδήλωσή τους, μπροστά από το γραφείο Sarıyer, του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Στη δήλωσή τους στον Τύπο, οι φοιτητές ζήτησαν διακοπή του διορισμού πρυτάνεων στο πανεπιστήμιο, μέσω προεδρικών διαταγμάτων. Τόνισαν ότι η κίνηση αποτελεί, παραβίαση της δημοκρατικής διαδικασίας της εκλογικής διαδικασίας του ίδιου του πανεπιστημίου.
«Γνωρίζουμε ότι ο διορισμένος διαχειριστής, δεν είναι ανεξάρτητος από τη βούληση της πολιτικής εξουσίας. Εξαιτίας αυτού, ο Naci cinci είναι ένα πιόνι της πολιτικής καταπίεσης και καταστολής της κυριαρχίας, που προσπαθεί να καταλάβει όλα τα ιδρύματα », ανέφεραν οι φοιτητές στη δήλωσή τους.