Κόσμος

Γερμανία: Η κλιματική αλλαγή θα φέρει μεγαλύτερες πλημμύρες από αυτές του Ιουλίου

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την πιθανότητα ακραίων βροχοπτώσεων και χειρότερων καταστροφών από τις πλημμύρες, όπως αυτή που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 180 ανθρώπους στη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τον Ιούλιο, και οι αρχές πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για πιθανά μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD).

Υπό τις τρέχουσες κλιματολογικές συνθήκες, αναμένεται ότι η Γαλλία, η δυτική Γερμανία, το ανατολικό Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και η βόρεια Ελβετία θα πλήττονται από τέτοια καταστροφικά γεγονότα περίπου μία φορά κάθε 400 χρόνια. Εάν οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, θα γίνονται πιο συχνές οι τόσο ακραίες βροχοπτώσεις. Μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί επίσης να αποθηκεύσει περισσότερο νερό. Εάν αυξηθεί η θερμοκρασία κατά 0,8 βαθμούς, η συχνότητά τους θα αυξάνεται κάθε 300 χρόνια όπως επίσης και η ένταση της ισχυρής βροχόπτωσης, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διεθνής ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετείχε η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία ερεύνησε σε ποιο βαθμό επηρεάζονται οι προαναφερθείσες περιοχές από την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας. Η πιθανότητα τέτοιων καταστροφών έχει αυξηθεί σε αυτές κατά 1,2 έως 9 φορές και η μέγιστη ποσότητα βροχής θα είναι μεταξύ 3%-19% μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν.

Ο Φρανκ Κράιενκαμπ, επικεφαλής του Γραφείου Κλίματος της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι «η αύξηση της πιθανότητας τέτοιων καταστροφών δεν μπορεί να προσδιοριστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια επειδή, μεταξύ άλλων, ως βάση χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά κλιματικά μοντέλα, οι προβλέψεις των οποίων διέφεραν. Οι αριθμοί έδειξαν όμως μια πολύ σαφή τάση προς πιο συχνές ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι κατά πολύ χειρότερες από τις προηγούμενες. Οι τοπικές και εθνικές αρχές της Δυτικής Ευρώπης πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους αυξανόμενους κινδύνους από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για πιθανά μελλοντικά ακραία καιρικά φαινόμενα», τόνισε.

Στην περιοχή γύρω από τους ποταμούς της Γερμανίας Αρ και Έρφτ, έπεσαν τον Ιούλιο κατά μέσο όρο 93 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο ημερησίως -το υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν να γίνονται σχετικές μετρήσεις.

Οι 39 επιστήμονες, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην εκπόνηση της μελέτης, στο πλαίσιο της World Weather Attribution Initiative που διερευνά τις πιθανές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, συνέκριναν τις επιπτώσεις του σημερινού κλίματος με εκείνες του τέλους του 19ου αιώνα, όταν η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν κατά 1,2 βαθμούς χαμηλότερη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...