Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπήρχαν περίπου 2,6 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες στο εξωτερικό στο τέλος του 2020 που δεν είχαν εισέλθει ή ολοκληρώσει διαδικασίες ασύλου.
Μια ανασκόπηση των τοποθεσιών τους από την Katharina Buchholz της Statista δίνει μια επισκόπηση του πού συνήθως αναζητούν καταφύγιο οι Αφγανοί. Το 85% των Αφγανών προσφύγων μπορεί να βρεθεί στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν, ενώ η Γερμανία έρχεται τρίτη στις προτιμήσεις με 148.000 - ή περίπου 5,5 % - Αφγανών προσφύγων που υπολογίζονται στα τέλη του 2020.
Η Αυστρία, η Γαλλία και η Σουηδία είναι άλλοι σημαντικοί προορισμοί για Αφγανούς πρόσφυγες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 7.000 Αφγανοί έλαβαν μόνιμο ή προσωρινό νομικό καθεστώς στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τουλάχιστον 2.200 από αυτούς βρίσκονταν στην Ελλάδα, 1.800 στη Γαλλία, 1.000 στη Γερμανία και περίπου 700 στην Ιταλία , αφήνοντας μικρότερα κλιμάκια για άλλα κράτη της ΕΕ.
Συνολικά, οι Αφγανοί πρόσφυγες είχαν 62 % πιθανότητα να κερδίσουν αναγνώριση στην ΕΕ, παρόλο που σε πολλούς χορηγείται μόνο το προσωρινό δικαίωμα παραμονής. Αντίθετα, η Γαλλία και η Γερμανία είναι επίσης οι χώρες που απορρίπτουν τους περισσότερους Αφγανούς αιτούντες άσυλο, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον αναστείλει τις απελάσεις υπό το φως των εξελίξεων στη χώρα.
11.000 Αφγανοί πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην Αυστραλία, ξεπερνώντας τον αριθμό που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Η τελευταία χώρα επέκτεινε το πρόγραμμά της για Αφγανούς που συνεργάστηκαν με την αμερικανική κυβέρνηση και άλλες οντότητες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής αποστολής στη χώρα. Το Associated Press αναφέρει ότι θα μπορούσαν να καταχωρηθούν περίπου 20.000 άτομα. Με δύο μήνες να απομένουν για το οικονομικό έτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν σχεδόν 500 Αφγανούς πρόσφυγες το 2021, έναντι 600 το 2020 και 1.200 το οικονομικό έτος 2019.