Σε Νο1 πρόβλημα ανάγεται η πανδημία με μέσο όρο τα 42.000 κρούσματα ημερησίως - Μείζονος σημασίας η εισαγωγή και παραγωγή εμβολίων
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν είπε σήμερα ότι η πανδημία της COVID-19 είναι το «υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα» της χώρας και πρέπει επειγόντως να αντιμετωπιστεί, ζητώντας παράλληλα μεγαλύτερη προσπάθεια για την εισαγωγή και παραγωγή εμβολίων.
Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν σε 42.000 στο πέμπτο κύμα μολύνσεων στο Ιράν, που έχει πληγεί χειρότερα από την πανδημία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής.
«Η πανδημία είναι σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του Ιράν…Ο αριθμός των μολυσμένων και οι απώλειες είναι πραγματικά τραγικές…Είναι ένα επείγον ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.
Το υπουργείο Υγείας του Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 42.541 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 4.281.217. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 536 στους 95.647, μια εξέλιξη που το υπουργείο απέδωσε στο περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα.
Ο Χαμενεΐ, που τον Ιανουάριο απαγόρευσε τις εισαγωγές εμβολίων αμερικανικής και βρετανικής παρασκευής, είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει «να αυξήσει τις προσπάθειες να εισαγάγει, αλλά και να παραγάγει εγχώρια εμβόλια».
Χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εντός και εκτός χώρας, έχουν κατηγορήσει το θρησκευτικό καθεστώς ότι καθυστερεί στον εμβολιασμό των πολιτών, με μόλις το 4% περίπου των 83 εκατ. κατοίκων να έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Το Ιράν θεωρεί ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην αγορά και τον εφοδιασμό εμβολίων από άλλες χώρες οφείλονται στις αμερικανικές κυρώσεις. Τρόφιμα, φάρμακα και άλλες προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιρούνται από τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εκ νέου στην Τεχεράνη το 2018 αφού ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε την συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.
Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός με τη χρήση εισαγόμενων δόσεων καθώς και του εμβολίου COVIran Barakat, το Ιράν συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα COVAX, που διαχειρίζεται η συμμαχία GAVI και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει στόχο να εξασφαλίσει τη δίκαιη πρόσβαση φτωχότερων χωρών σε εμβόλια.
Οι αρχές έχουν πει ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων μπορεί να φθάσει τους 800 τις επόμενες εβδομάδες. Ο Χαμενεΐ κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείου.