Μια μελέτη σχετικά με τους βίαιους θανάτους εντός του ζευγαριού, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από το Υπουργείο Εσωτερικών, απαριθμεί 102 γυναικοκτονίες που διαπράχθηκαν πέρυσι. Μεταξύ των γυναικών που σκοτώθηκαν, το 35% είχε ήδη υποστεί βία και το 18% είχε υποβάλει καταγγελία.
Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη , που αποκαλύφθηκε από την Le Parisien και κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, το 35% των γυναικοκτονιών διαπράχθηκαν όταν τα θύματα είχαν ήδη υποστεί σωματική, ψυχολογική και - ή - σεξουαλική βία. Περίπου το 75% αυτών των γυναικών είχαν καταθέσει καταγγελία στην αστυνομία, ή περίπου το 18% όλων των θυμάτων ανθρωποκτονίας συζύγου.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Gérald Darmanin, ανακοίνωσε την Κυριακή την προτεραιότητα αντιμετώπισης των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία και τον διορισμό αξιωματικού που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα σε κάθε αστυνομικό τμήμα και κάθε ταξιαρχία χωροφυλακής. Καταγράφεται επίσης η «οριστική» απαγόρευση των χειρολισθήρων - η οποία συνίσταται στην
Η Εθνική Ομοσπονδία Γυναικών Αλληλεγγύης (FNSF), από την πλευρά της, ζητά τη δημιουργία «εξειδικευμένων ταξιαρχιών ανοιχτών επί 24ώρου βάσεως» σε αστυνομικά τμήματα και χωροφυλακές, οι οποίες θα συνεργάζονται στενά με εξειδικευμένα δικαστήρια για την «αύξηση της ανταπόκρισης στη διαχείριση καταγγελιών » .
Ο αριθμός των θανάτων σε σχέση με ενδοσυζυγική βία, που αφορά 102 γυναίκες και 23 άνδρες το 2020, είναι ο χαμηλότερος για δεκαπέντε χρόνια, μετά από μια μαύρη χρονιά το 2019, όταν είχαν εντοπιστεί 146 γυναικοκτονίες. Για το ένα τρίτο των θανάτων, όλα τα φύλα μαζί, ο συγγραφέας χρησιμοποίησε πυροβόλο όπλο.
Οι δράστες των γυναικοκτονιών είναι συντριπτικά άνδρες (82%), γαλλικής υπηκοότητας, ηλικίας 30 έως 49 ετών (43%) ή άνω των 70 ετών (22%). Τα δύο τρίτα από αυτούς είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι. Οι γυναίκες που σκοτώθηκαν είναι, ως επί το πλείστον, μεταξύ 30 και 49 ετών (40%) ή άνω των 70 ετών (21%).