Ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος της Ντάουνινγκ Στριτ Ντόμινικ Κάμινγκς ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο BBC πως ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αντιστεκόταν στην επιβολή δεύτερου lockdown το περσινό φθινόπωρο διότι πίστευε πως όσοι πέθαιναν από κορωνοϊό ήταν «στην ουσία όλοι άνω των 80».
Ο αμφιλεγόμενος κ. Κάμινγκς, που είχε συνεργαστεί με τον κ. Τζόνσον και στην εκστρατεία υπέρ του Brexit, αποκάλυψε επίσης πως ο Πρωθυπουργός του είχε στείλει την ίδια περίοδο μήνυμα λέγοντας: «Δεν τα τρώω πλέον όλα αυτά τα πράγματα περί καταβεβλημένου (συστήματος υγείας) NHS».
Κατά τον πρώην σύμβουλό του, όπως αναφέρει ο skai.gr, ο Μπόρις Τζόνσον δεν ήθελε να «σκοτώσει» την οικονομία από τη στιγμή που όπως θεωρούσε οι θάνατοι από Covid αφορούσαν πολίτες που είχαν ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής. Στο ίδιο μήνυμά του μάλιστα στις 15 Οκτωβρίου ο κ. Τζόνσον είχε αστειευτεί γράφοντας «κολλήστε Covid και ζήστε περισσότερο!»
Είχε προσθέσει ότι ελάχιστοι κάτω των 60 έμπαιναν στο νοσοκομείο και αυτοί επιζούσαν. «Υπάρχουν μάξιμουμ 3 εκ. ηλικίας άνω των 80 σε αυτή τη χώρα. Δείχνει ότι δεν πάμε σε εθνικό lockdown», είχε γράψει στο μήνυμα. Τελικά ο κ. Τζόνσον διέταξε lockdown στις 31 Οκτωβρίου.
Παρά τις προειδοποιήσεις του επιστημονικού του συμβούλου και του Ντόμινικ Κάμινγκς για αύξηση των κρουσμάτων ήδη από τον περσινό Σεπτέμβριο και για την ανάγκη νέου lockdown, ο Βρετανός Πρωθυπουργός φέρεται να έλεγε «όχι, όχι,όχι, δεν το κάνω». Επικαλούνταν πάντα τη συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph, που ήταν κατά των περιοριστικών μέτρων, ως «το πραγματικό αφεντικό» του, υποστήριξε ο κ. Κάμινγκς.
Η συνέντευξη είναι η πρώτη που παραχωρεί ο κ. Κάμινγκς στην καριέρα του και θα προβληθεί πλήρης το βράδυ της Τρίτης.
Απαντώντας στα αποσπάσματα προβλήθηκαν στο κεντρικό δελτίο του BBC το βράδυ της Δευτέρας, η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας λάμβανε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει ζωές και περιουσίες, καθοδηγούμενος από τις καλύτερες επιστημονικές συστάσεις και πως η κυβέρνηση απέτρεψε τον κορεσμό του NHS.
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κάμινγκς, στην αρχή της πανδημίας ο Μπόρις Τζόνσον επέμενε να συνεχίσει τις εβδομαδιαίες κατά πρόσωπο συναντήσεις με τη βασίλισσα Ελισάβετ. Μεταπείστηκε μόνο όταν ο σύμβουλός του τον ρώτησε τι θα συνέβαινε αν μετέδιδε ο ίδιος τον ιό στην ηλικιωμένη βασίλισσα και εκείνη πέθαινε.
Για ακόμα μία φορά δε ο Ντόμινικ Κάμινγκς υπερασπίστηκε το περιβόητο ταξίδι του από το Λονδίνο στο Ντάραμ εν μέσω lockdown, επαναλαμβάνοντας ότι θα έπρεπε να είχε εξηγήσει από την αρχή πως το έκανε εν μέρει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια της οικογένειάς του στο σπίτι τους στην πρωτεύουσα.