Η 23η Μαΐου 1951 ήταν πιο ατυχής εποχή στην ιστορία του Θιβέτ όπου το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (Κ.Κ.Κ.) κατέλαβε το Θιβέτ με το πρόσχημα της λεγόμενης «Ειρηνικής Απελευθέρωσης» - απελευθέρωση που βασίζεται στην πλαστογραφία ενός εγγράφου που ονομάζεται Σημείο Συμφωνίας». Για να σηματοδοτήσει την ευκαιρία της 70ης επετείου του, στις 21 Μαΐου, το Κ.Κ.Κ. εξέδωσε Λευκή Βίβλο με το όνομα «Θιβέτ από το 1951: Απελευθέρωση, Ανάπτυξη και Ευημερία», η οποία είναι μια ακόμη προσπάθεια νομιμοποίησης της λεγόμενης «Συμφωνίας 17 Σημείων» και να πουλήσει τις αυτοπαρασκευασμένες αφηγήσεις του Κ.Κ.Κ. στο «Θιβέτ ως αναπαλλοτρίωτο μέρος της Κίνας». Η εργασία αναφέρεται σιωπηρά σε τρία βασικά θέματα:
1. Το έγγραφο παραβλέπει εντελώς την ιστορική κατάσταση του Θιβέτ, κατασκευάζει μια φανταστική αφήγηση της ιστορίας του Θιβέτ και νομιμοποιεί τη λεγόμενη «συμφωνία 17 σημείων» ·
2. Δεύτερον, η υποτιθέμενη συνεχιζόμενη ανακούφιση της φτώχειας του ΚΚΚ χρησιμοποιείται ως μανδύας για να επισκιάσει τη βιαιότητα και τις καταπιεστικές πολιτικές που διαπράττονται στο Θιβέτ και το Ανατολικό Τουρκεστάν.
3. Τέλος, το Κ.Κ.Κ. θέλει να πείσει τον κόσμο ότι έχουν το δικαίωμα να επιλέξει τον επόμενο Δαλάι Λάμα.
Ως εκ τούτου, αυτό το έγγραφο είναι ένα αποθετήριο για τα ψέματα και τις ανησυχίες του Κ.Κ.Κ. Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να σκληραίνει τη στάση του εναντίον του Κ.Κ.Κ., τα ψεύδη της Κίνας αυξάνονται.
Αποσυναρμολόγηση του εγγράφου και Εξερεύνηση της ιστορικής κατάστασης του Θιβέτ
Το ΚΚΚ ισχυρίζεται ότι το Θιβέτ ήταν μέρος της Κίνας από αμνημονεύτων χρόνων. Η αφήγησή τους δεν τελειώνει εκεί. Ισχυρίζονται επίσης ότι το Θιβέτ έγινε μέρος της Κίνας λόγω των συζυγικών σχέσεων μέσω του γάμου του 33ου βασιλιά Songtsen Gompo του Θιβέτ με μια κινεζική πριγκίπισσα. Ο αείμνηστος Ngabo Ngawang Jigme δήλωσε την ακόλουθη δήλωση:
«Μερικοί ιστορικοί ισχυρίζονται ότι το Θιβέτ ήταν μέρος της Κίνας από την αρχαιότητα, άλλοι ισχυρίζονται από την εποχή του θιβετιανού βασιλιά Songtsen Gampo μέσω του γάμου του με την κινεζική πριγκίπισσα. Δεν συμφωνώ με τις δύο αυτές απόψεις. Όταν μιλάτε για την αρχαιότητα, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα. ή αν είναι από την εποχή του γάμου του Songtsen Gampo, όλοι γνωρίζουμε ότι η πρώτη βασίλισσα του Songtsen Gampo ήταν η πριγκίπισσα του Νεπάλ, οπότε το Θιβέτ πρέπει να είναι μέρος του Νεπάλ. Πώς μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό; "
Η Σινο-Θιβετιανή Συνθήκη του 821 μ.Χ. ήταν μια από τις σημαντικότερες συνθήκες που οριοθετούσαν τα σαφή σύνορα μεταξύ Θιβέτ και Κίνας. Η συνθήκη ήταν εγγεγραμμένη σε έναν πυλώνα στο Jokhang στη Λάσα που αναφέρει:
Αν και το Θιβέτ είχε εθνική σημαία από το 1916, η εθνική της σημαία έκανε την πρώτη του διεθνή εμφάνιση το 1934. Ήταν ανάμεσα στις «Σημαίες του Κόσμου» - μια συλλογή εθνικών σημαιών από το National Geographic Magazine. Σύμφωνα με τον Jamyang Norbu, το 90% των σημαιών των εθνών στον ΟΗΕ δημιουργήθηκαν μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής εθνικής σημαίας της Κίνας. Ακόμα και ο διεθνώς γνωστός καθηγητής Lux-Worm πιστεύει ότι «η εθνική σημαία του Θιβέτ βασίστηκε σε ένα παλαιότερο πρότυπο χιονιού του 7ου αιώνα του βασιλιά του Θιβέτ, Songtsen Gampo».
Η λεγόμενη συμφωνία 17 σημείων
Η λεγόμενη Συμφωνία 17 Σημείων (εφεξής «η Συμφωνία») είναι το κύριο πρόσχημα για το οποίο το Κ.Κ.Κ. κατέλαβε το Θιβέτ μέσω βίας. Ωστόσο, το αποκαλούν «ειρηνική απελευθέρωση». Στην αποστολή του Θιβέτ με επικεφαλής τον εκλιπόντα Ngabo Ngawang Jigme δεν δόθηκε η «πληρεξούσια εξουσία για τη σύναψη συμφωνίας». Η πρώτη ρήτρα της συμφωνίας αναφέρει:
Ο λαός του Θιβέτ θα ενώσει και θα διώξει επιθετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και θα επιστρέψει στην οικογένεια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Δεδομένου ότι το ΚΚΚ επιμένει ότι το Θιβέτ ήταν μέρος της Κίνας από αμνημονεύτων χρόνων, τότε γιατί ζήτησαν την «επιστροφή» του Θιβέτ στην Κίνα; Αυτή η πράξη από μόνο του δείχνει την πρόθεση της συμφωνίας και την κραυγή του όρου «ειρηνική απελευθέρωση». Προς έκπληξη, ακόμη και οι σφραγίδες που είναι τοποθετημένες στο έγγραφο ήταν πλαστές. Εάν ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας της Συμφωνίας ήταν πλαστογραφημένος, μπορεί να διατηρηθεί η ακεραιότητα της εφαρμογής της.
Το τρίτο σημείο της «Συμφωνίας» λέει, «Ο θιβετιανός λαός έχει το δικαίωμα να ασκήσει εθνική περιφερειακή αυτονομία υπό την ενοποιημένη ηγεσία της Κεντρικής Λαϊκής Κυβέρνησης». Εάν ο θιβετιανός λαός έχει το δικαίωμα να ασκήσει εθνική περιφερειακή αυτονομία, γιατί το Κ.Κ.Κ. διαίρεσε τις παραδοσιακές τρεις περιοχές του Θιβέτ σε πέντε περιοχές το 1965;
Το 4ο σημείο της «Συμφωνίας» λέει, «Οι κεντρικές αρχές δεν θα αλλάξουν το υπάρχον πολιτικό σύστημα στο Θιβέτ. Οι κεντρικές αρχές επίσης δεν θα αλλάξουν το καθιερωμένο καθεστώς, τις λειτουργίες και τις εξουσίες του Δαλάι Λάμα».
Το 7ο σημείο της «Συμφωνίας» λέει, «Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, τα έθιμα και οι συνήθειες του λαού του Θιβέτ θα γίνουν σεβαστά και τα μοναστήρια Λάμα θα προστατεύονται». Τα τελευταία χρόνια, η κατεδάφιση της Μονής Larung Gar είναι ένα πρωταρχικό παράδειγμα ότι το ΚΚΚ υποστηρίζει τη «συμφωνία». Ακόμα και τα εναπομείναντα μοναστήρια στο Θιβέτ δεν είναι σε εξαιρετική κατάσταση.
Από αυτά τα σημεία, είναι ξεκάθαρο ότι ο κεντρικός αντισυμβαλλόμενος δεν προτίμησε ποτέ να εφαρμόσει τα σημεία που ορίζονται στη «συμφωνία». Ακόμη και ο Δρ Michael van Walt van Praag - ένας διακεκριμένος διεθνής δικηγόρος - συνόψισε την πραγματικότητα της «Συμφωνίας» ως εξής:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η συμφωνία 17 σημείων δεν είχε καμία ισχύ. Συνθήκες και παρόμοιες συμφωνίες που συνάπτονται βάσει της χρήσης ή της απειλής βίας δεν είναι έγκυρες βάσει του διεθνούς δικαίου abitio (Σύμβαση της Βιέννης για το δίκαιο των Συνθηκών, άρθρο 521).
Φτώχεια
Η εφημερίδα ισχυρίζεται «Μια πλήρης νίκη κατά της φτώχειας». Το Κ.Κ.Κ. πιστεύει ότι η ανακούφιση της φτώχειας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στα μοντέλα δυτικής ανάπτυξης. Η ίδια η ιδέα είναι να εντυπωσιάσουν τις δυτικές χώρες και να νομιμοποιήσουν την κυριαρχία τους στο Θιβέτ και το Ανατολικό Τουρκεστάν. Η τελευταία έκθεση του TCHRD έχει παρόμοια άποψη ότι οι εκστρατείες για τη μείωση της φτώχειας του ΚΚΚ επικεντρώνονται κυρίως στο Θιβέτ και το Ανατολικό Τουρκιστάν. Στο Θιβέτ, η ανακούφιση της φτώχειας γίνεται με μετεγκατάσταση, μερικές φορές δυναμικά, αγροτικών ανθρώπων σε αστικές περιοχές και επιφέροντας μια αλλαγή στον τρόπο ζωής. Ο απώτερος στόχος είναι η εξάλειψη του παραδοσιακού τρόπου ζωής των Θιβετιανών και η επανεκπαίδευση του Θιβέτ που ζει στις αστικές περιοχές για να υπακούσει στη μητρική πατρίδα που ονομάζεται «Κίνα».
Συμπέρασμα
Το χαρτί αποτελείται από 10 μεγάλες ενότητες με 15.323 λέξεις, αλλά η ουσία του χαρτιού περιέχει μόνο τρία πράγματα. Πρώτον, έθαψε το ιστορικό καθεστώς του Θιβέτ και προσπαθεί να νομιμοποιήσει την ειρηνική απελευθέρωση του Θιβέτ με το πρόσχημα της λεγόμενης «Συμφωνίας 17 Σημείων» που υπογράφηκε υπό πίεση στις 23 Μαΐου 1951. Δεύτερον, το Κ.Κ.Κ. δεν αφήνει καμία προσπάθεια για να εντυπωσιάσει τα δυτικά έθνη με την υπεράσπιση της φτώχειας στο Θιβέτ και το Ανατολικό Τουρκεστάν. Είναι ένας μηχανισμός για να επισκιάσει τη βία και τις καταπιεστικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε αυτές τις δύο κατεχόμενες περιοχές. Τέλος, το ΚΚΚ θέλει να πείσει τον κόσμο ότι έχει την αποκλειστική ευθύνη να επιλέξει τον επόμενο Δαλάι Λάμα. Όλα αυτά τα σημεία εξετάστηκαν μαζί. Αυτή η Λευκή Βίβλος δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη. Τα ψέματα της Κίνας είναι γλυκά να τα ακούμε, αλλά βρέχονται από αίμα και δάκρυα.