Κόσμος

Πως το Πακιστάν αποσταθεροποιεί το Αφγανιστάν

Δύο δεκαετίες μετά την απόφαση να εισβάλει στο Αφγανιστάν σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του εξτρεμισμού και εγκατάστασης της δημοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να αποσύρουν τα υπόλοιπα στρατεύματά τους έως τις 11 Σεπτεμβρίου, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την επέλασή τους στην Καμπούλ. Η απόπειρα απελευθέρωσης έχει κοστίσει στις ΗΠΑ περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει οδηγήσει μια χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο,  σε επικείμενη νίκη των Ταλιμπάν. Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έχουν συμβάλει στην αποτυχία της εισβολής, δεν πρέπει να απορρίψουμε τον κεντρικό ρόλο που έπαιξε το Πακιστάν μέσω της συνεχούς υποστήριξής τους προς τους Ταλιμπάν και άλλα δίκτυα τζιχάντ.

Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι ο στρατός του Πακιστάν δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε έναν συμβατικό πόλεμο, το Ισλαμαμπάντ προσπάθησε να καλλιεργήσει ριζοσπαστικές ομάδες τζιχάντ για να ενεργήσουν ως πληρεξούσιοι προκειμένου να καταπολεμήσουν ξένες παρεμβολές στην περιοχή και να αποσταθεροποιήσουν την Ινδία. Το ISI του Πακιστάν παρέχει εκπαίδευση, όπλα, χρηματοδότηση και πληροφορίες για τις τελευταίες δεκαετίες σε αρκετές τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ταλιμπάν, του Δικτύου Haqqani, του Jaish-e-Mohammed (JeM) και του Lashkar-e-Taiba (LeT).

Ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν, Musharraf, έχει αναγνωρίσει ακόμη δημοσίως ότι η κυβέρνηση επέτρεψε σε τρομοκρατικές ομάδες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο ινδικό έδαφος. Η LeT οργάνωσε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη το 2008, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 160 αμάχων και η JeM είναι υπεύθυνη για την επίθεση στην Πουλουάμα του 2019 στο Κασμίρ, στην οποία σκοτώθηκαν 40 Ινδικοί αστυνομικοί.

Παρά τα τρομερά εγκλήματα που διαπράχθηκαν, το Πακιστάν αρνείται να διώξει σοβαρά αυτές τις ομάδες και εξακολουθεί να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες όπως ο Masood Azhar, ο ιδρυτής και ηγέτης της JeM.
 
Η κατάφωρη υποστήριξή τους για τέτοιες ομάδες είναι γιατί η Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσει το Πακιστάν στον «γκρίζο κατάλογό» του. Αν και αυτό έχει πλήξει σοβαρά την οικονομία της χώρας, ασκεί κάποια πίεση στα πακιστανικά θεσμικά όργανα για να καταστρέψουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, από την είσοδό του στην γκρίζα λίστα το 2018, το Πακιστάν έχει αποδειχθεί ανίκανο στις προσπάθειές του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Εάν το Πακιστάν εξακολουθεί να μην συνεργάζεται στη δίωξη τρομοκρατών, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να το θεωρήσει υπεύθυνο μεταφέροντάς το στη μαύρη λίστα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, το Πακιστάν θεωρείται από καιρό ως βασικός σύμμαχος για την επίλυση της σύγκρουσης στο Αφγανιστάν και την καταπολέμηση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Παρά το γεγονός ότι υπονομεύει επανειλημμένα τη στρατηγική των ΗΠΑ - από το φόβο να ανταγωνιστεί μια χώρα με πυρηνικά όπλα, σε συνδυασμό με την ελπίδα ότι οι δεσμοί του Ισλαμαμπάντ με ισλαμιστικές ομάδες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής διαδικασίας στο Αφγανιστάν - η Δύση ήταν απρόθυμη να υιοθετήσει μια αυστηρότερη στάση εναντίον του Πακιστάν διπλό παιχνίδι.

Η υποστήριξη του Πακιστάν στις ομάδες τζιχάντ, προέρχεται εν μέρει από τον κυνικό ρεαλισμό, προκειμένου να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του στο Αφγανιστάν και να υποστηρίξει την ισλαμική εξέγερση στο Τζαμού και Κασμίρ. Ωστόσο, ενθαρρύνθηκε επίσης από τη ριζοσπαστικοποίηση της χώρας και των θεσμών της. Η στρατηγική της κατάφερε να νικήσει τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του '80 και τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, αλλά θα μπορούσε επίσης εύκολα να πυροδοτήσει και να απειλήσει την εύθραυστη πολιτική της σταθερότητα και να ριζοσπαστικοποιήσει περαιτέρω μια χώρα που κατέχει πυρηνικά όπλα.

Η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για απόσυρση από το Αφγανιστάν θα ενθαρρύνει άλλες ξένες δυνάμεις, όπως η Τουρκία και το Κατάρ, να επωφεληθούν από το κενό που αφέθηκε. Ο πρωθυπουργός Imran Khan παραδέχτηκε πρόσφατα ότι η απόσυρση των ΗΠΑ μείωσε τη δύναμη του Πακιστάν έναντι των Ταλιμπάν, δηλώνοντας ότι η επιρροή τους πάνω τους μειώνεται καθώς αισθάνονται ισχυρότεροι. Παρά το γεγονός ότι επωφελήθηκε από την υποστήριξη του ISI, οι Ταλιμπάν είναι μια ανεξάρτητη τρομοκρατική οργάνωση με ασταθείς συμμαχίες.

Χωρίς αμερικανικά στρατεύματα ή αξιόπιστη ειρηνευτική συμφωνία, η συνεχιζόμενη βία θα διαδοθεί στο Πακιστάν και θα οδηγήσει σε μαζική εισροή προσφύγων. Η νίκη των Ταλιμπάν θα ενθάρρυνε επίσης άλλες ισλαμιστικές ομάδες που υπάρχουν στο Πακιστάν που επιθυμούν να πραγματοποιηθεί μια ισλαμική επανάσταση.
 
 

Ο συγγραφέας είναι πολιτικός σύμβουλος και διευθυντής διεθνών σχέσεων στο Κέντρο Πολιτικών και Εξωτερικών Υποθέσεων (CPFA). 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ