Κόσμος

ΕΕ: Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια εμβόλια θα αναγνωρίζουν για τα πιστοποιητικά τους

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε πως τα κράτη της ΕΕ θα αποφασίσουν από μόνα τους ποια εμβόλια θα αναγνωρίζουν για τα πιστοποιητικά τους.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποφασίσουν από μόνα τους εάν θα αναγνωρίσουν πιστοποιητικά για τον COVID-19 που θα επιβεβαιώνουν τον εμβολιασμό με σκευάσματα που έχουν εγκριθεί μόνο από ορισμένα κράτη μέλη, αλλά όχι από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κριστιάν Γουίκαντ.

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την χρήση ψηφιακών πιστοποιητικών κορονοϊού για τη διευκόλυνση των ταξιδιών εντός της ΕΕ.

Το πιστοποιητικό αυτό μπορεί να αποτελείται από τρεις τύπους εγγράφων που επιβεβαιώνουν είτε τον εμβολιασμό, είτε την ανάρρωση από Covid, είτε ένα αρνητικό τεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα κυκλοφορήσει την 1η Ιουλίου.

 

«Τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τον EMA πρέπει να γίνονται αποδεκτά βάσει του πιστοποιητικού ... Για άλλα εμβόλια που ενδέχεται να έχουν εγκριθεί από ορισμένα κράτη μέλη και να χρησιμοποιούνται στα εθνικά τους προγράμματα, παραμένει στα χέρια των άλλων κρατών μελών να δουν αν θα ήθελαν να δεχτούν ένα τέτοιο εμβόλιο όταν παρουσιάζεται για το ταξίδι» δήλωσε ο Γουίκαντ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την ίδια στάση σχετικά με τα πιστοποιητικά για εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή της ΕΕ στα τέλη Μαΐου, υπενθυμίζοντας ότι έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει αυτά των Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Η σχετική απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει την είσοδο σε εμβολιασμένους με ρωσικά ή κινεζικά σκευάσματα φαίνεται να έφερε επιπλήξεις από τη Γαλλία και τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...