Κόσμος

Μοντέλο Μακρόν στην Γερμανία κατά του Ισλάμ-“Πέμπτη φάλαγγα” η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη χώρα

Η Ευρώπη παρακολουθεί εδώ και καιρό την άνοδο της πολιτικής δράσης κατά του ριζοσπαστικού ισλαμισμού . Παράδειγμα η Γαλλία με το νέο νόμο Μακρόν, αλλά και άλλες χώρες όπως πχ η Αυστρία ή το δημοψήφισμα στην Ελβετία.

Σειρά παίρνει η Γερμανία όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργάζεται για να αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για την καταπολέμηση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού σε ένα πλαίσιο αναδυόμενων απειλών.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer, και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος, Thomas Haldenwang, παρουσίασαν την Τετάρτη την έκθεση 2020 για την προστασία της χώρας, μια Γερμανική Magna Carta, ένα έγγραφο που απαριθμεί τις κύριες απειλές για την ασφάλεια στο η χώρα.

Η αυξανόμενη τάση για βία από αριστερούς εξτρεμιστές υπήρξε μεταξύ των κορυφαίων εθνικών προκλήσεων ασφάλειας τον περασμένο χρόνο. Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει "τη συνεχιζόμενη απειλή που θέτει η ισλαμιστική τρομοκρατία".

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία έχει μεταφέρει εκτενώς στο έγγραφο τον υψηλό κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών αυτών των χαρακτηριστικών στη Γερμανία. Στο πλαίσιο της έκθεσης, οι αρχές αναφέρονται στις επιθέσεις στη Γαλλία πέρυσι, στην επίθεση στη Βιέννη και άλλα περιστατικά.

Το έγγραφο εθνικής ασφάλειας αναφέρει επίσης ότι το «ισλαμικό δυναμικό» έχει αυξηθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες και ότι μεγάλο μέρος των ισλαμιστικών οργανώσεων διαδίδει τον αντισημιτισμό. Μεταξύ αυτών των ομάδων, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ξεχωρίζει, μια ομάδα που ισχυρίζεται ότι διατηρεί έναν ειρηνικό χαρακτήρα.

Σε αυτό το σημείο, η προειδοποίηση με την οποία ξεκινά το έγγραφο καταγράφει μια σημαντική αύξηση στα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ο κατάλογος των ενεργών μελών του οργανισμού στη Γερμανία αυξήθηκε από 1.040 άτομα το 2018, ημερομηνία κατά την οποία έγιναν οι πρώτες εγγραφές, σε 1.450, ενεργά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η έκθεση υπολογίζει επίσης αύξηση 170 μελών της παν-ισλαμικής ένωσης Hizb-ut-Tahrir (Απελευθερωτικό Κόμμα) στη Γερμανία. Αυτή η ομάδα έχει απαγορευτεί στις δραστηριότητές της από το 2003 στο γερμανικό έδαφος, ωστόσο, λειτουργεί διεθνώς.

Σε κάθε περίπτωση, τα χαρακτηριστικά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας διαφέρουν σημαντικά από άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις , σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές. "Ενώ οργανώσεις όπως το Daesh και η Al-Qaeda επιδιώκουν να υπονομεύσουν το σύστημα ασφαλείας μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων, άλλες ομάδες που λειτουργούν νόμιμα στη Γερμανία επιδιώκουν μακροπρόθεσμους στόχους", αναφέρει η έκθεση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα επιδιώκει να ανατρέψει «τα θεμέλια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας» . Η ισλαμική οργάνωση, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, επιτίθεται σκόπιμα σε συνταγματικούς κανόνες, στο δημοκρατικό και κοινωνικό σύστημα και στους τοπικούς νόμους της χώρας

Η έκθεση αναφέρεται σε απόφαση που εκδόθηκε το 2017 από το Διοικητικό Δικαστήριο της Έσσης για να διασφαλίσει ότι η Ισλαμική Εταιρεία, η μητρική οργάνωση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που λειτουργεί στη Γερμανία, διατηρεί δεσμούς με αυτήν την οργάνωση και επιδιώκει να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Το έγγραφο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ίδια η Μουσουλμανική Αδελφότητα αναγνωρίζει τη γερμανική της θυγατρική ως μία από τις «ευρωπαϊκές πτέρυγες» της , επισημαίνοντας τη συμπαιγνία μεταξύ ισλαμιστικών ομάδων για παρέμβαση στην καρδιά της Γερμανίας.

Η έκθεση παρουσιάζει ένα σχέδιο πέντε σημείων για την κατανόηση και την καταπολέμηση του πολιτικού Ισλάμ στη Γερμανία. Στην πρώτη περίπτωση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος απαιτεί την καθιέρωση διαδρομών μελέτης επικεντρωμένων στον ισλαμισμό και τις δομές του, καθώς και την εφαρμογή επιστημονικών μελετών. Ένα άλλο αίτημα είναι να τερματιστεί η κρατική συνεργασία και οι συμβατικές σχέσεις με πολιτικούς ισλαμιστικούς οργανισμούς, δύο μέτρα που, σύμφωνα με το έγγραφο, διευκόλυναν την επιβίωση αυτών των ομάδων.

Η τρίτη πρόταση, που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα, είναι η έναρξη ενός προγράμματος για την επαγγελματική εκπαίδευση των επόμενων θρησκευτικών ηγετών από το κράτος. Στόχος είναι ο έλεγχος και ο περιορισμός του αριθμού ξένων με διασυνδέσεις με τρίτες χώρες που σκοπεύουν να επηρεάσουν τη Γερμανία.

Η έκθεση απαιτεί από τους οργανισμούς να βελτιώσουν τη διαφάνεια των δομών- μελών και των ροών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων δωρεών, επιχορηγήσεων, συμβάσεων και συνεργασιών, στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία από τζαμιά που λειτουργούν στη Γερμανία.

Και, τελικά, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος προτρέπει τη συνεργασία μεταξύ ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών σε προσπάθειες ένταξης και καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο αναπληρωτής του CDU Hans-Jürgen Irmer δήλωσε ότι η Γερμανία θα έπρεπε επίσης να έχει έναν «πολιτικό χάρτη του Ισλάμ».

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων της Γερμανίας, Aiman ​​Mazyek, κατηγόρησε την κυβέρνηση και χαρακτήρισε τη δράση ως «ανεύθυνη» . "Με πολεμικές κραυγές όπως για το πολιτικό Ισλάμ και τέτοιες ενέργειες, οι αντι-μουσουλμανικοί ρατσιστές και οι θρησκευτικοί εξτρεμιστές θα ενισχυθούν ταυτόχρονα, ενώ εκατομμύρια μουσουλμάνοι τίθενται υπό γενική καχυποψία", είπε.

Εν πάση περιπτώσει, η Γερμανία έχει δρομολογήσει το σχέδιο δράσης κατά του ριζοσπαστικού ισλαμισμού μετά τη Γαλλία και την Αυστρία και μένει να δούμε ποια θα είναι η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα...

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ