Κόσμος

Πως η Κίνα ελέγχει την Αφρική οικονομικά

Ως αυξανόμενη δύναμη στο διεθνές σύστημα, η Κίνα επιθυμεί να διαμορφώσει τους παγκόσμιους κανόνες  και πρακτικές σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της. Η ενίσχυση και η εδραίωση της θέσης της στους περιφερειακούς και παγκόσμιους οργανισμούς θα βοηθήσει το Πεκίνο να εξασφαλίσει περισσότερη διεθνή επιρροή, ενώ θα προστατεύεται από τον διεθνή έλεγχο σε ευαίσθητα θέματα. Η Κίνα αυξάνει συγκεκριμένα τις σχέσεις της με τις περιφερειακές οργανώσεις του αναπτυσσόμενου κόσμου, ιδίως με χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, με τις οποίες η Κίνα εντείνει επίσης την οικονομική της συνεργασία σε διμερή βάση.
 
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα ανέπτυξε τη σχέση της με την Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά. Η σχέση θεσμοθετήθηκε περαιτέρω μέσω του Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας-ΑΕ, της συμμετοχής της Επιτροπής ΑΕ στο FOCAC παράλληλα με μεμονωμένες αφρικανικές χώρες και τη δημιουργία μόνιμης κινεζικής αποστολής στην ΑΕ. Η Κίνα έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή της για σχέδια ίδρυσης Γραφείου Αντιπροσωπείας της ΑΕ στο Πεκίνο.  

Η προσέγγιση της Κίνας έναντι της ηπειρωτικής οργάνωσης καθοδηγείται κυρίως από συμφέροντα ασφάλειας, ενώ οι διμερείς σχέσεις είναι κυρίως οικονομικής φύσης. Τα συμφέροντα ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση των οικονομικών δραστηριοτήτων της Κίνας στην ήπειρο και μέχρι στιγμής, η Κίνα συνεργάστηκε κυρίως με το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην ήπειρο. Μια ενότητα στη Λευκή Βίβλο για την πολιτική της Κίνας για την Αφρική το 2015 περιγράφει τις σχέσεις της Κίνας με περιφερειακούς οργανισμούς που αναφέρουν «αναπτυξιακό σχεδιασμό, ανταλλαγή εμπειριών στη μείωση της φτώχειας, υγεία, ειρήνη και ασφάλεια και διεθνείς υποθέσεις» ως τομείς όπου η Κίνα επιδιώκει συνεργασία με την ΑΕ. Το 2015, ο Xi Jinping ανακοίνωσε σε ομιλία του ΟΗΕ με τίτλο «Η Κίνα είναι εδώ για ειρήνη» ότι η Κίνα θα εκταμιεύσει 100 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην ΑΕ για να χτίσει τη δύναμη αναμονής και την ικανότητα ταχείας απόκρισης.

Τον Απρίλιο του 2016, η Κίνα διεξήγαγε επίσης τον Διάλογο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με την AU στην έδρα της AU στην Αιθιοπία, ο οποίος εκφράστηκε ως πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της προώθησης και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των λαών. Ο διάλογος επιδίωξε να μοιραστεί την εμπειρία σε θέματα που σχετίζονται με τις δημοκρατικές αρχές και το κράτος δικαίου στην Αφρική και την Κίνα και να ενισχύσει τον συντονισμό σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνείς οργανισμούς και πολυμερή φόρα, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο που ο Αφρικανικός λαός γιόρτασε το 2016 ως Έτος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αφρική με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών.

Το 2018, ο 7ος στρατηγικός διάλογος Κίνας-ΑΕ πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο μεταξύ της Προέδρου της Επιτροπής της ΑΕ Μούσα Φάκη Μαχαμάτ και του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Γουάν Γι, όπου η Κίνα επανέλαβε ότι θα συνεργαστεί με την ΑΕ σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διακρατικής και διαπεριφερειακής κατασκευής υποδομών, της ειρήνης και της ασφάλειας, της δημόσιας υγείας, του τουρισμού και της αεροπορίας. Ο διάλογος υποστήριξε τη δημιουργία ενός γραφείου εκπροσώπησης της ΑΕ στην Κίνα και προώθησε την ολοκλήρωση μεταξύ της ατζέντας AU 2063 και των δέκα μεγάλων σχεδίων συνεργασίας Κίνας-Αφρικής που πρότεινε ο Xi Jinping το 2015. Συνολικά, ο διάλογος επιδίωξε να συνεργαστεί για την ενίσχυση του συντονισμού στις διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις, καθώς και στην προώθηση της ειρήνης και της ανάπτυξης στην Κίνα, την Αφρική και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
 
Ενώ η Κίνα αυξάνει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική της συνεργασία με την ΑΕ, επιδιώκει επίσης ενεργά τη συμμετοχή στις Αφρικανικές Περιφερειακές Οικονομικές Κοινότητες (REC) όπως η Κοινότητα Ανάπτυξης της Νότιας Αφρικής (SADC), η Ανατολική Αφρική (EAC) και η Οικονομική Κοινότητα των κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS). Παρόμοια με την κατασκευή κεντρικών γραφείων για την ΑΕ, η Κίνα έχει επίσης χτίσει κεντρικά γραφεία για την ECOWAS στη Νιγηρία, μια επιχορήγηση 32 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των περιφερειακών κεντρικών γραφείων. Η αυξημένη συνεργασία της Κίνας με τους περιφερειακούς και ηπειρωτικούς παράγοντες ενισχύει τη συνολική συνεργασία με την Αφρική στο σύνολό της και οι περιφερειακές δεσμεύσεις, ιδίως, είναι απαραίτητες για να ξεπεραστούν οι θεσμικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς και ηπειρωτικές προσεγγίσεις. Η περιφερειακή συνεργασία μπορεί να προσφέρει καλύτερη πολιτική ώθηση στην εξασφάλιση επενδύσεων στην περιοχή και στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

--

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ