Κόσμος

Τα «μάτια» του κόσμου στην Γενεύη - Σήμερα η συνάντηση Πούτιν-Μπάιντεν

Σήμερα στη Γενεύη, ολοκληρώνεται η οκταήμερη περιοδεία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη. Πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όμως, μένει να φέρει εις πέρας το δυσκολότερο σκέλος του ταξιδιού αυτού: το πρώτο τετ-α-τετ του με το Ρώσο ομόλογό του. Αυτό θα πραγματοποιηθεί σε μία ειδυλλιακή έπαυλη του 18ου αιώνα, στη Βίλα Λα Γκρανζ. Βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο 300 στρεμμάτων, με θέα τη λίμνη της Γενεύης.

Η συνάντηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει γύρω στη 13.00 τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί στη βιβλιοθήκη του εμβληματικού αυτού σπιτιού. Εκεί υπάρχουν σπάνια ιστορικά, δερματόδετα βιβλία. Ο Πούτιν θα φτάσει πρώτος. Και οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει να δουν τον πρόεδρο της Ελβετίας Γκι Παρμελέν. Σε αντίθεση με τις διάφορες κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αυτή αναμένεται να διαρκέσει πολύ, ακόμα και πέντε ώρες. Θα συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών τους, τον Αμερικανό Άντονι Μπλίνκεν και τον Ρώσο Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και διερμηνείς. Στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες θα διευρυνθούν.

Εξάλλου, οι δύο άνδρες έχουν να συζητήσουν πολλά. Αν μη τί άλλο ξεκινούν από μία κοινή αφετηρία: οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο πιο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Ένδεικτικό των τεταμένων σχέσεων, είναι το γεγονός ότι παρά τις παρασκηνιακές διεργασίες των δύο ομάδων, δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Στο τέλος της συνομιλίας τους, ο καθένας θα απευθυνθεί ξεχωριστά στον Τύπο. Εποπλέον, δεν θα παρατεθεί ούτε καν γεύμα. Ποιός έχει όρεξη για φαγητό και ψιλοκουβέντα;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι και οι δύο ηγέτες φρόντισαν να στείλουν τα μηνύατά τους πριν τη μετωπική τους σύγκρουση. Ο Τζό Μπάιντεν διαμήνυσε μέσω της Συνόδου των G7 τις προθέσεις του, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Αντιστοίχως, ο Πούτιν φρόντισε να εξυμνήσει τον προκάτοχό του Μπάϊντεν, τη στιγμή που τον ίδιο τον περιέγραψε ως άνθρωπο «καριέρας», που έχει περάσει «σχεδόν όλη του την ενήλικη ζωή στην πολιτική». Τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στη Μόσχα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στη συνάντηση αυτή.

Οι Ρώσοι εκφράζουν την επιθυμία να μιλήσουν με τις ΗΠΑ ως ίσοι προς ίσους, αν και το Κρεμλίνο κρατά μικρό καλάθι. «Μόνο το γεγονός της συνάντησης είναι από μόνο του καλό» είχε, όμως, φροντίσει να σχολιάσει ο Πούτιν αρχές Ιουνίου. Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν επαναλαμβάνει σε κάθε τόνο τη διάθεσή του να τρίξει τα δόντια στον Ρώσο ομόλογό του. Παρόλα αυτά, όπως προκύπτει από σειρά γεγονότων, το ζητούμενο και από τις δύο πλευρές είναι να συμφωνηθεί ένα modus vivendi. Ένας τρόπος ο δεδομένος αμερικανορωσικός ανταγωνισμός να μην εκτραπεί σε συγκρουσιακή κατάσταση, να τεθούν όρια που θα τον κρατούν υπό έλεγχο. Με άλλα λόγια, ο νέος ψυχρός πόλεμος να μην κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα. Εξάλλου, οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν σε κυβερνοπόλεμο, Ναβάλνι, Ουκρανία, Συρία. Το ιδανικό θα ήταν να συμφωνήσουν, όμως, ότι θα πορευτούν με κάποια μετριοπάθεια, εστιάζοντας και στα ελάχιστα κοινά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ