Κόσμος

Κίνα-Πακιστάν απειλούν την Συμφωνία του Παρισιού

Το σχέδιο οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Πακιστάν (CPEC), που αποτελεί μέρος ενός υπερβολικά φιλόδοξου κινεζικού παγκόσμιου σχεδίου προσέγγισης και επενδύσεων, ενδέχεται να καταστήσει την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή περιττή.  

Η συμφωνία είναι μια νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη για την αλλαγή του κλίματος, η οποία εγκρίθηκε από 196 χώρες στο Παρίσι, στις 12 Δεκεμβρίου 2015. Οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, είχαν υποσχεθεί να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε επίπεδα κάτω από τα 2, κατά προτίμηση έως 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Η Κίνα έχει υποσχεθεί επένδυση 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 80 έργα σε ολόκληρο το Πακιστάν. Περισσότερο από το 60 τοις εκατό αυτών των έργων είναι ενεργειακά έργα και πάνω από το 70 τοις εκατό αυτών των έργων είναι μονάδες παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Αυτό είναι βολικό για την Κίνα - μειώνει γρήγορα την κατανάλωση άνθρακα στο σπίτι, ενώ ανοίγει εξωτερικές αγορές μέσω εξωτερικών επενδυτικών έργων όπως το CPEC.

Στην ουσία, η Κίνα αντλεί δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα στο Πακιστάν που θα δημιουργήσουν σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα μακροπρόθεσμα, μειώνοντας παράλληλα
τις εκπομπές άνθρακα εντός των συνόρων του.
 
Το περιβαλλοντικό κόστος του CPEC δεν περιορίζεται μόνο στις εκπομπές ρύπων. Είναι έτοιμο να να καταστρέψει τις πιο παρθένες περιοχές των Ιμαλαΐων και να προκαλέσει εκτεταμένες διαταραχές του κλίματος για την υποήπειρο καθώς και για χώρες κατά μήκος της Αραβικής Θάλασσας, του Κόλπου της Βεγγάλης και του Ινδικού Ωκεανού.
 
Το πρώτο σκέλος του CPEC περνάει από περιβαλλοντικά εύθραυστες περιοχές της Ιμαλίας, όπου φιλοξενούνται περίπου 54000 παγετώνες, πολυετείς πηγές νερού και ένας κρίσιμος ενεργοποιητής των καιρικών συστημάτων στη υποήπειρο. Η περιοχή, Hindu Kush και Karakoram, φιλοξενεί μία απίστευτη αλλά ενδημική πανίδα όπως λυγξ των Ιμαλαΐων, μπλε πρόβατα και λεοπάρδαλες χιονιού.
 
 Η κατασκευή SEZ θα συνεπαγόταν εκρήξεις βουνών για την κατασκευή δρόμων, γεφυρών και άλλων υποδομών, με αποτέλεσμα μαζική αποψίλωση και κατολισθήσεις.
 
Αυτές οι καταστροφικές δραστηριότητες αναμένεται να επιταχύνουν την τήξη των παγετώνων και των καταθέσεων χιονιού στις ανώτερες περιοχές των Ιμαλαΐων, προκαλώντας απρόβλεπτους μουσώνες και παγετώδη διάβρωση. Η περιοχή είναι ήδη επιρρεπής σε επαναλαμβανόμενους σεισμούς και οι κατασκευαστικές δραστηριότητες ήταν πιθανό να επιδεινώσουν αυτήν την απειλή. Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η κατασκευή φραγμάτων παρεμπόδισε τη φυσική πορεία της παγετώδους λίμνης (που είναι επίσης ευαίσθητη στις εκπομπές άνθρακα που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη), με αποτέλεσμα παγετώδεις πλημμύρες που μπορούν να επηρεάσουν τους ντόπιους, τα προς το ζην και άλλες υποδομές στην περιοχή.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ