Την στιγμή που η Τουρκία θέλει να δείξει το... καλό της ''πρόσωπο'' στις ΗΠΑ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στένος συνεργάτης του Ερντογάν, ''απασφάλισε'', κάνοντας επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας!
Συγκεκριμένα, ο Hakki Casin, ''δεσμεύθηκε'' να ''πνίξει'' τα ελληνικά στρατεύματα στα νερά του Αιγαίου. ''Οι Έλληνες εάν δεν αλλάξουν συμπεριφορά, θα τιμωρηθούν'', δήλωσε!
Ερντογάν: "HΠΑ και Τουρκία πρέπει να τα βρουν''
Η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να βάλουν πίσω τα προβλήματα και να προχωρήσουν, δήλωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην Κωνσταντινούπολη πριν από την μετάβασή του, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Όσον αφορά την προγραμματισμένη προσωπική του συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν είπε ότι αυτή θα συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των διμερών δεσμών και θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα εξετάσουν τρόπους για να βάλουν πίσω τα προβλήματα και να προχωρήσουν, πρόσθεσε: «Υπήρξαν πολλές φήμες μέσα και έξω, πρέπει να τις αφήσουμε πίσω και να μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε».
"Οι ΗΠΑ δεν τήρησαν την υπόσχεση για το F-35"
Η Τουρκία θα υπογραμμίσει για άλλη μια φορά τη σημασία της συμμαχίας για τις χώρες της κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωσε επίσης ο Ερντογάν και σημείωσε ότι το πρόγραμμα F-35 και τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot των ΗΠΑ θα συζητηθούν επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Μπάιντεν.
"Αν και η Τουρκία έχει εκπληρώσει υποσχέσεις σχετικά με τα F-35, δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν τις έχουν εκπληρώσει υποσχέσεις", είπε.
Οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και ΗΠΑ είχαν τεθεί υπό μεγάλη πίεση το 2019 λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας της Μόσχας από την Άγκυρα, ωθώντας την Ουάσινγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα jet F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το ρωσικό σύστημα ήταν ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει διαβαθμισμένες πληροφορίες για τα αεροσκάφη F-35. Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.
Η Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ επέβαλε κυρώσεις σε ένα άλλο.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ήταν οι ΗΠΑ εκείνες που με την άρνηση πώλησης των πυραυλικών συστημάτων Patriot οδήγησαν την Τουρκία να αναζητήσει άλλους πωλητές, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε προσφέρει μια καλύτερη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της μεταφορών τεχνολογίας. Η Τουρκία πρότεινε ακόμη και τη σύσταση επιτροπής με τις ΗΠΑ για την αποσαφήνιση τυχόν τεχνικών ζητημάτων.
Διαφωνία για την γενοκτονία των Αρμενίων
Ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναδείξει επίσης την δυσφορία-διαφωνία της Τουρκίας για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν για τα γεγονότα του 1915, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Αμερικανό Πρόεδο υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα αναμένει συγκεκριμένα μέτρα από την Ουάσινγκτον ως αποζημίωση!
Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα γεγονότα του 1915 είναι ότι οι θάνατοι των Αρμένιων στην ανατολική Ανατολία έλαβαν χώρα όταν ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ της εισβολής των Ρώσων και εξεγέρθηκαν ενάντια στις οθωμανικές δυνάμεις. Η επακόλουθη μετεγκατάσταση Αρμενίων είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα.
Η Τουρκία αντιτίθεται στην παρουσίαση αυτών των περιστατικών ως «γενοκτονία», χαρακτηρίζοντάς τα ως τραγωδία στην οποία και οι δύο πλευρές υπέστησαν θύματα.
Η Τουρκία προστατεύει τα σύνορα του ΝΑΤΟ
Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία όχι μόνο προστατεύει τα σύνορά της αλλά και τα ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία όχι μόνο καταπολεμά την τρομοκρατία αλλά και αντιμετωπίζει έντονη πίεση παράνομης μετανάστευσης.
Σχολιάζοντας έναν πιθανό τουρκικό ρόλο στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα συνεχίσει τη διαδικασία μετά την απόσυρση.
Από τα παραπάνω λόγια του Τούρκου Προέδρου συνάγονται τα εξής:
Ο Ερντογάν δηλώνει αποφασισμένος να λύσει το θέμα των S-400, βάζοντας στο τραπέζι την απόκτηση των F-35, αλλά και των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot για τα οποία θα ζητήσει και πρόσβαση στην τεχνολογία τους, επικαλούμενος ότι αυτό έκανε η Ρωσία με τους S-400.
O Tούρκος Πρόεδρος σκοπεύει να παίξει δυνατά το χαρτί της συνεισφοράς της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στο Αφγανιστάν, όπου η χώρα του δηλώνει πρόθυμη να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των Αμερικανικών-Νατοϊκών δυνάμεων από τη χώρα, αν και οι Ταλιμπάν δια του εκπροσώπου τους δηλώνουν ότι δεν θέλουν οι Τούρκοι να παραμείνουν, αλλά να αποχωρήσουν και αυτοί από το Αφγανιστάν.
Έκπληξη αποτελεί ότι ο Ερντογάν προτίθεται να ζητήσει λήψη μέτρων από τις ΗΠΑ ως αποζημίωση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο Μπάϊντεν.
Διαπιστώνεται επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απέφυγε επιδέξια να μιλήσει για τα υπόλοιπα πολλά προβλήματα που υπάρχουν σε άλλα πολύ σοβαρά καυτά διεθνή θέματα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, όπως είναι η ΝΑ Μεσόγειος, η Λιβύη και το Κουρδικό ζήτημα, ο Γκιουλέν, η Halk bank και φυσικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες τα οποία σίγουρα θα θέσει στη συζήτηση ο Πρόεδρος Μπάϊντεν.
Εκτίμηση είναι ότι ο Ερντογάν θέλει για πολλούς εσωτερικούς και διεθνείς λόγους, να τα "βρεί" με τον Μπάϊντεν στο τριγωνικό θέμα (S-400, F-35, και Patriot), κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Άλλωστε δεν έχει άλλα περιθώρια η τουρκική οικονομία και μια εύρεση λύσης με τις ΗΠΑ για τους S-400 θα επέστρεφε αρκετούς ξένους επενδυτές στην Τουρκία.
Βέβαια δεν πρόκειται αυτόματα η Τουρκία, επειδή θα "τα βρεί" με τις ΗΠΑ για τους S-400, ότι αυτό θα σημαίνει και αυτεπάγγελτα επαναφορά της στο πρόγραμμα των F-35. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία με τη στάση της στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς έδειξε ότι στην πραγματικότητα είναι εχθρός του Ισραήλ και συνεπώς καμία Αμερικανική κυβέρνηση δεν θα πουλούσε 100 μαχητικά F-35 στην Τουρκία, αφού αυτό θα αμφισβητούσε την Ισραηλινή στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή, πράγμα αδιαπραγμάτευτο για τις ΗΠΑ και το πανίσχυρο Αμερικανοϊσραηλινό λόμπυ.
Ο Ερντογάν προσδοκά σταδιακά για τα άλλα μείζονα θέματα που προανέφερα, να φέρει τις ΗΠΑ στα νερά του, κάτι το οποίο όμως δεν αναμένουμε να επισυμβεί.