Νέοι Κινέζοι διαμαρτύρονται «ξαπλωμένοι» ενάντια σε μια κουλτούρα υπερβολικής εργασίας έναντι λίγης αμοιβής...
Το νέο κίνημά τους για κοινωνική αντίσταση ονομάζεται "ξαπλωμένο", δηλαδή, κάθε απεργός κάνει το ελάχιστο στη δουλειά και στο σχολείο.
Όλα αυτά ανησυχούν τις αρχές που τα βλέπουν ως απειλή για τα μεγάλα σχέδια του Προέδρου Xi Jinping για «εθνική αναζωογόνηση».
Οι Κινέζοι νέοι διαμαρτύρονται ενάντια στην κουλτούρα της ατελείωτης εργασίας με λίγη ανταμοιβή σε πολυσύχναστες και χαοτικές πόλεις. Στόχος τους είναι να αντιταχθούν σε έναν τρόπο ζωής αποκλειστικά εστιασμένο στην παραγωγή και την κατανάλωση, στον οποίο οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό συνεχή πίεση από τους εργοδότες τους για να επιτύχουν προκαθορισμένα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, οι εταιρείες και οι αρχές χρησιμοποιούν συστήματα παρακολούθησης και αναγνώρισης προσώπου για τον έλεγχο του εργατικού δυναμικού και την αύξηση της παραγωγικότητας.
Έμπνευση από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία
Οι συμμετέχοντες στην... α-κινητοποίηση άρχισαν να αυτοανακηρύσσονται «ξαπλωμένη νεολαία» ακολουθώντας έναν χρήστη εμπνευσμένο από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, αυτό σε μια χώρα που επικεντρώθηκε περισσότερο στην οικογένεια και την κοινότητα από το άτομο.
Με αφορμή την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λόγω της πανδημίας και των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ, αυτό το νέο κίνημα των νέων πολλαπλασιάστηκε γρήγορα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές πανεπιστημίου θεωρούν άχρηστο να δουλεύουν σκληρά για να αγοράσουν αυτοκίνητο, να αγοράσουν σπίτι ή ακόμα και να ξεκινήσουν μια οικογένεια.Αυτή η στάση εξηγεί εν μέρει τη χλιαρή αντίδραση τόσων πολλών Κινέζων στην πρόσφατη αλλαγή πολιτικής υπέρ τριών παιδιών ανά παντρεμένο ζευγάρι.
Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ο μόνος χώρος. Σε όλη τη χώρα, τα μπλουζάκια που τυπώνονται με την ένδειξη "Μην κάνετε τίποτα ξαπλωμένοι νέοι" πωλούνται σαν ζεστό ψωμί!!
Μια έρευνα από την κινεζική ιστοσελίδα Weibo, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Μαΐου και 3 Ιουνίου, διαπίστωσε ότι το 61% των 241.000 συμμετεχόντων θέλει να αγκαλιάσει την ...ξάπλα, ανέφερε η South China Morning Post.
Για το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας, η πρόκληση της «ξαπλωμένης νεολαίας» υπονομεύει την κοινωνική και οικονομική τάξη της χώρας στην οποία βασίζεται η εξουσία της.
Σε απάντηση, οι αρχές ξεκίνησαν μια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης ενάντια στο κίνημα, η οποία σύμφωνα με αρκετούς παρατηρητές αντιπροσωπεύει μια επικίνδυνη μορφή πολιτικής αντίστασης στο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο που προωθήθηκε πριν από 40 χρόνια από τον Deng Xiaoping.
Και τώρα, αυτό που μπορεί να μοιάζει με μια διάσταση γενεών έχει εξαπλωθεί σε πανεπιστημιουπόλεις.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η αστυνομία εισέβαλε σε ένα κολέγιο στο Ναντζίνγκ (Jiangsu), διαλύοντας μια ομάδα ειρηνικής διαμαρτυρίας φοιτητών ενάντια στην απόφαση των αρχών να συγχωνεύσουν την εγκατάσταση με άλλα τοπικά ιδρύματα.
Όπως αναφέρει σήμερα η Apple Daily, η αστυνομία χτύπησε δεκάδες φοιτητές που κατηγορούνται ότι κρατούν όμηρο τον διευθυντή του κολεγίου. Λίγο αργότερα, τρία επαρχιακά εκπαιδευτικά τμήματα ανέστειλαν τα σχέδια συγχώνευσης κολλεγίων.