Επηρεασμένος από πληθωρισμό 110%, ο λιβανέζικος στρατός έχει εξαντλήσει τα χρήματα για να τροφοδοτήσει τα στρατεύματά του και οι μισθοί των στρατιωτικών έχουν πέσει σε αξία στο σημείο που δεν είναι πλέον αρκετοί για να καλύψουν ούτε το κόστος ζωής.
Οι δύσκολες συνθήκες ώθησαν τον διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου (LAF), Στρατηγό Joseph Aoun να ζητήσει βοήθεια από παγκόσμιες δυνάμεις, φίλους και συμμάχους. Μίλησε με ανώτερους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ σε εικονικές συναντήσεις στις αρχές Μαΐου. Αργότερα πέταξε στο Παρίσι για να συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους άμυνας και τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν σε μια σπάνια κίνηση που αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης στο Λίβανο.
Σε απάντηση σε αυτές τις ενέργειες, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί αλλά και οι Άραβες σύμμαχοί τους προσπαθούν να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου (LAF). Πόσο άσχημα είναι τα πράγματα; Το παράδειγμα του μηνιαίου μισθού του αρχηγού της LAF που έχει μειωθεί από περίπου 2.340 $ στο τέλος του 2019 σε 270 $ στα τέλη Μαΐου 2021, είναι χαρακτηριστικό!
Και η κατάσταση δεν υπάρχει προοπτική να βελτιωθεί σύντομα, καθώς τα πολιτικά κόμματα του Λιβάνου έχουν παραλύσει και δεν μπορούν να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, υπονομεύοντας περαιτέρω τα χρηματοοικονομικά και οικονομικά συστήματα της χώρας.
«Η κατάρρευση της κεντρικής κυβέρνησης σίγουρα θα επηρέαζε την LAF και θα άφηνε τα σύνορα ανοιχτά για τους πρόσφυγες και τους τρομοκράτες να μετακινηθούν προς και προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Khalil Helou, απόστρατος στρατηγός του Λιβάνου και αναλυτής άμυνας. «Έτσι, τώρα, οι χώρες που επιδιώκουν να βοηθήσουν την LAF δεν επικεντρώνονται μόνο στην προμήθεια όπλων και εξοπλισμού, αλλά και σε τρόφιμα και ιατρικά εφόδια για να διατηρήσουν τη λειτουργία τους».
Στρατιωτικοί μεταφορείς που μεταφέρουν τρόφιμα και ιατρικά εφόδια στην LAF των 84.000 ατόμων πραγματοποιούν συχνές πτήσεις προς τη Βηρυτό από αραβικές και δυτικές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, της Αιγύπτου, του Ομάν, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ιορδανίας.
«Για τις ΗΠΑ, ο Λίβανος είναι μια μοναδική περίπτωση όπου ένας εθνικός στρατός έχει βελτιωθεί σχεδόν με αντίστροφο ρυθμό με την κεντρική κυβέρνηση σε ένα εύθραυστο κράτος», δήλωσε ο Aram Nerguizian, ειδικός στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.
Ο Nerguizian επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν μια διάκριση μεταξύ της επαγγελματικής LAF και της πολύ διεφθαρμένης κυβέρνησης του Λιβάνου, γι 'αυτό στηρίζουν τον στρατό για να διατηρήσει τον ρόλο του ως σταθεροποιητικού παράγοντα και για να αποτρέψει κάθε προσπάθεια του Λιβάνου για υποβάθμιση του στρατεύματος σε μια προσπάθεια να τον ελέγξουν, και ενδεχομένως να μην πέσει στην ηγεμονία παικτών όπως η Ρωσία και το Ιράν.
Γάλλοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν στις 27 Μαΐου ότι θα διοργανώσουν ένα διεθνές συνέδριο για την υποστήριξη της LAF αυτό το καλοκαίρι. Ο Helou επεσήμανε ότι “η γενική ανησυχία τώρα είναι πώς να διασφαλιστεί ότι τα τακτικά στρατεύματα και οι αξιωματικοί έχουν επαρκείς μισθούς που τους επιτρέπουν να ταΐσουν τις οικογένειές τους, προκειμένου να παραμείνουν αποτελεσματικοί και υπάκουοι στην αλυσίδα διοίκησης και να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους”
Λιποταξίες
Τοπικά λιβανέζικα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν περιπτώσεις λιποταξιών εντός του στρατού από στρατεύματα που αναζητούσαν καλύτερη διαβίωση εντός και εκτός της χώρας. Ωστόσο, αυτές οι εκθέσεις δεν επαληθεύτηκαν ποτέ και διαψεύστηκαν από την LAF. «Οι διεθνείς δωρητές θα μπορούσαν ακόμη και να δωρίσουν μετρητά για να επιτρέψουν στο LAF να αυξήσει τους μισθούς ή να προσφέρει στα μέλη του επιδοτούμενα προϊόντα όπως φυσικό αέριο, τρόφιμα και υπηρεσίες υγείας», δήλωσε η Helou.
«Από την προοπτική της LAF, είναι σαφές ότι οφείλει πολύ περισσότερα στις ΗΠΑ παρά σε οποιαδήποτε εσωτερική δύναμη ή φατρία για τη συνεχιζόμενη σταθερότητά της», πρόσθεσε ο Nerguizian. Σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, από το 2006, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτική επιχορήγηση στον Λίβανο.
Η Πρεσβης των ΗΠΑ στον Λίβανο Ντόροθι Σέα δήλωσε στις 28 Μαΐου ότι “το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προβλεπόμενη μεταφορά 120 εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση για το οικονομικό έτος 2021. Αυτή η στρατιωτική βοήθεια θα παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου κρίσιμα συστήματα άμυνας, υπηρεσίες και εκπαίδευση. Αυτό το τίμημαμ σηματοδοτεί αύξηση 15 εκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με τα επίπεδα του προηγούμενου έτους”.
Επιπλέον, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει τρία περιπολικά σκάφη Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στις επόμενες χρονιές στο ναυτικό του Λιβάνου. Αυτά τα πλοία μήκους 27 μέτρων θα ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες θαλάσσιας περιπολίας του Λιβάνου.
Η πρέσβης μίλησε μετά το πέρας μιας κοινής ναυτικής άσκησης Λιβάνου-ΗΠΑ-Ιορδανίας διάρκειας 9 ημερών στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου με τίτλο “Resolute Union”.
Καθορισμένο σχέδιο;
Αν και η έμφαση στη ναυτική συνιστώσα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε πρόσφατα ήταν αξιοσημείωτη για πολλούς παρατηρητές, άλλοι την είδαν ως μέρος ενός ήδη καθορισμένου σχεδίου.
«Η απόφαση των ΗΠΑ να παραχωρήσουν στις ναυτικές δυνάμεις του Λιβάνου τρία περιπολικά πλοία είναι σύμφωνη με το αναπτυξιακό σχέδιο των Ναυτικών Δυνάμεων του Λιβάνου που εκπονήθηκε από τη στρατιωτική διοίκηση του Λιβάνου πριν από λίγα χρόνια και παρουσιάστηκε στον αμερικανικό στρατό», δήλωσε ο πρώην διοικητής του Ναυτικού του Λιβάνου απόστρατος Ναύαρχος Ναζίχ Μπαρόντι.
«Αυτό το ενδιαφέρον για τις ναυτικές δυνατότητες δεν είναι καθόλου ξαφνικό», σημείωσε ο αναλυτής Nerguizian, λέγοντας ότι το γεγονός ότι η Ναυτιλιακή Ομάδα της Ενδιάμεσης Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFL) μείωσε τον αριθμό των σκαφών της που λειτουργούν στα ανοικτά των ακτών και το έχει κάνει αυτό περισσότερο πιέζοντας για να αυξήσει τις ναυτικές δυνατότητες του Λιβάνου.
Η UNIFL έχει αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο από το 1978 για να αστυνομεί την περιοχή στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Μια ναυτική ειδική ομάδα προστέθηκε το 2006 για να περιπολεί τις ακτές και να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων. Οι ΗΠΑ προσπαθούν επί του παρόντος να μεσολαβήσουν συνομιλίες μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα, ώστε να μπορέσουν και οι δύο να ξεκινήσουν την ανασκαφή φυσικού αερίου και πετρελαίου που υποτίθεται ότι υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.