Κόσμος

Η Τουρκία "ζητιανεύει" φιλία από Γαλλία! Στο ''μενού'' Ανατ. Μεσόγειος-Ελλάδα-Κύπρος

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει την παρέμβαση της Γαλλίας στη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου, ισχυριζόμενες ότι δεν έχει έδαφος στην περιοχή. Η απάντηση είναι ότι η Γαλλία όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν έδαφος και συμφέροντα στην ΝΑ Μεσόγειο, αφού εκεί έχουν δύο κράτη μέλη της, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο  Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη Γαλλία που ξεκινά σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με επίσημη δήλωση του ΥΠΕΞ της χώρας του.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Jean-Yves Le Drian, σύμφωνα με δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας καθώς και σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, καθώς και τρέχοντα περιφερειακά ζητήματα και διεθνείς εξελίξεις.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου η επίσκεψή του στη Γαλλία πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του Le Drian.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας παρουσίασαν αυξημένες εντάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η Άγκυρα και το Παρίσι  στο παρελθόν είχαν έντονη διαμάχη μετά από συναντήσεις Γάλλων αξιωματούχων το 2018 με τους ηγέτες της συριακής κουρδικής οργάνωσης YPG, την οποία οι Τούρκοι μόνο θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση και παρακλάδι του PKK.

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε "αντίθετες πλευρές" στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστήριξε την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη, ενάντια στον Στρατάρχη Khalifa Haftar.

Η  Τουρκία έχει υποστηρίξει κατ΄ επανάληψη ότι ο Στρατάρχης Haftar χαίρει γαλλικής υποστήριξης, αν και επισήμως η Γαλλία επιμένει ότι παρέμεινε ουδέτερη στη σύγκρουση.

Τον Ιανουάριο, ο Μακρόν έστειλε επιστολή στον Ερντογάν εκφράζοντας τις προθέσεις του να βελτιώσει τις σχέσεις.

Τότε σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν, ο Macron υπογράμμισε τη σημασία της Τουρκίας για την Ευρώπη και τη βούλησή του να αναπτύξει θετικούς δεσμούς στην επιστολή του.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επισημάνει τότε ότι οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν σύντομα να μιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφωνικής κλήσης για να συζητήσουν τις σχέσεις καθώς και τα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στη Λιβύη και της Συρία.

Υπενθυμίζουμε ότι κορυφαίος διπλωμάτης της Τουρκίας τον Ιανουάριο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντο Σίλβα στη Λισαβόνα, έκανε λόγο για αναθέρμανση των σχέσεων των 2 χωρών και δήλωσε ότι το Παρίσι και η Άγκυρα εργάζονται σε έναν οδικό χάρτη για την ομαλοποίηση των σχέσεων και ότι «η προσπάθεια θα πάει καλά. Εάν η Γαλλία είναι ειλικρινής, η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τους δεσμούς μαζί της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία έχει ανταλλάξει επανειλημμένα καυστικά και αρνητικά  σχόλια με τη Γαλλία για τις πολιτικές στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς και για τη δημοσίευση γελοιογραφιών του Προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία.

Η διαμάχη έχει αυξηθεί σε νέα επίπεδα τους τελευταίους μήνες καθώς η Γαλλία κινήθηκε για να καταργήσει ορισμένες μουσουλμανικές ομάδες μετά από αρκετές επιθέσεις στο έδαφος της.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει την παρέμβαση της Γαλλίας στη διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου, ισχυριζόμενες ότι δεν έχει έδαφος στην περιοχή.

Εδώ είναι το μεγάλο λάθος που κάνουν οι Τούρκοι. Ναι η Γαλλία όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν έδαφος και συμφέροντα στην ΝΑ Μεσόγειο, αφού εκεί έχουν δύο κράτη μέλη της, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Το αντίθετο θα λέγαμε, η Τουρκία που δεν έχει δικό της έδαφος στη Συρία, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο Καραμπάχ πως επεμβαίνει εκεί;. Με ποιο δικαίωμα;

Η Γαλλία κατηγόρησε τα τουρκικά πολεμικά πλοία για επιθετική συμπεριφορά , όταν πολεμικό της πλοίο προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα  πλοίο τον Ιούνιο που  θεωρήθηκε υποπτεύεται ότι παραβίαζε εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Ωστόσο  η Τουρκία αρνήθηκε ότι παρενόχλησε το γαλλικό πολεμικό πλοίο "Courbet". Η διαμάχη των δύο χωρών κλιμακώθηκε περαιτέρω αφού η Γαλλία έστειλε πολεμικά της πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει τα ελληνικά πολεμικά πλοία στην εν λόγω περιοχή.

https://www.youtube.com/watch?v=Ik7Cqu0n8Mg&t=64s

Τέλος, η Γαλλία ήταν θετική, μαζί με Ελλάδα και Κύπρο, στην επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία από την ΕΕ, λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της στη ΝΑ Μεσόγειο. Η επιβολή αυτή αναμένεται να εξεταστεί από την ΕΕ σύντομα.

Εκτίμησή μας είναι ότι η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Γαλλία γίνεται στα πλαίσια της προσπάθειας της Τουρκίας, να επιδείξει διαλλακτικό πρόσωπο προσπαθώντας παράλληλα να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, λόγω πολύ σοβαρών επικείμενων Διεθνών συναντήσεων και εξελίξεων που θα λάβουν χώρα στη συνέχεια του μήνα.

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε επισημάνει ότι ο Ιούνιος είναι ένας μήνας πολύ έντονος αναφορικά με  τη διεθνή διπλωματία, αφού κατά τη διάρκειά του θα λάβουν χώρα τα εξής σημαντικά γεγονότα:

Θα διεξαχθούν η σύνοδος κορυφής των G7 μεταξύ 11 και 13 Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σύνοδος κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου, η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 15 Ιουνίου, η σύνοδος κορυφής Αμερικής-Ρωσίας με τον Πρόεδρο Μπάϊντεν και τον Πρόεδρο Πούτιν να βρίσκονται στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη, η δεύτερη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 23 Ιουνίου, καθώς και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 24 και 25 Ιουνίου.

Από τα αποτελέσματα και τη διαμόρφωση της Διεθνούς σκηνής, θα επηρεαστεί και η πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αναφορικά με τη ΝΑ Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του κρατούν ψηλά τους τόνους, με τον πρώτο να αυτοδεσμεύεται, και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, λέγοντας ότι η Τουρκία θα προβεί σε νέες έρευνες, αλλά και σε γεωτρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, θα αναγγείλει τα εγκαίνια βάσης drone στα κατεχόμενα, στο αεροδρόμιο Λευκόνικου.

Η εμπειρία μας σε σχέση με τον Ερντογάν, είναι ότι είναι προβλέψιμος, αφού μέχρι τώρα αυτό που αναγγέλει το υλοποιεί.

Το ερώτημα βεβαίως είναι ότι με βάση την πίεση που θα δεχθεί ο Τούρκος Πρόεδρος από ΗΠΑ-ΕΕ και με τόσα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία, θα είναι σε θέση ο Ερντογάν να υλοποιήσει αυτή τη φορά τις δεσμεύσεις του σε ΝΑ Μεσόγειο και Κύπρο; 

Ίδωμεν...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ