Κόσμος

Πως η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα έχει χρησιμοποιήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας ως μέλος του ΝΑΤΟ για να αποδυναμώσει μια επίσημη καταδίκη του ισχυρού άνδρα της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η καταδίκη προήλθε από τον εξαναγκασμό σε προσγείωση  ενός επιβατικού αεροπλάνου από τον Λουκασένκο, προκειμένου να συλληφθεί ο  Πρωτάσεβιτς, ένας αντιφρονούντος δημοσιογράφος.

Δυστυχώς, η κίνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προστατεύσει τον Λευκορώσο σύμμαχο της Ρωσίας,  δεν είναι μόνο η τελευταία περίπτωση συμπαιγνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας για την υπονόμευση του ΝΑΤΟ.

Το τέχνασμα του Λουκασένκο για σύλληψη του Πρωτάσεβιτς έχει προκαλέσει έντονη κριτική παγκοσμίως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις ως απάντηση.

Την ημέρα του συμβάντος, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ  Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter ότι η εξέλιξη ήταν «σοβαρό και επικίνδυνο περιστατικό που απαιτεί διεθνή έρευνα». Κάλεσε τη Λευκορωσία να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή του πληρώματος και όλων των επιβατών.

Λίγες μέρες αργότερα, το ΝΑΤΟ εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας την «αναγκαστική εκτροπή» του αεροπλάνου, ενώ  δήλωσε επίσης την υποστήριξή του για «μέτρα που λαμβάνονται από τους Συμμάχους ατομικά και συλλογικά ως απάντηση σε αυτό το περιστατικό».

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η Τουρκία απέκλεισε εκκλήσεις για πρόσθετες δυτικές κυρώσεις στη Λευκορωσία και την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων από εκεί.

Στις 31 Μαΐου σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντιμίρ Μακί επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα αντιτάχθηκε σε ισχυρότερη δράση του ΝΑΤΟ και δήλωσε: «είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για μια τέτοια θέση». Πρόσθεσε, «έχουμε απολύτως στενές, φιλικές σχέσεις με αυτήν τη χώρα».

Αυτό ακολουθεί δύο προηγούμενα επεισόδια, όπου η Άγκυρα εξουδετέρωσε επίσης τη σκληρή αντίδραση του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας. Η Al-Monitor αναφέρει ότι η Άγκυρα "ελάφρυνε" τη διατύπωση μιας δήλωσης που εκφράζει αλληλεγγύη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις της Ρωσίας σε κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η Τουρκία το έκανε ξανά με μια άλλη δήλωση που εξέφρασε την ανησυχία της για τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών της Τσεχίας από τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία το 2014.

Η Τουρκία είχε μπλοκάρει περαιτέρω ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για πάνω από έξι μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Αυτό είχε ωθήσει τους New York Times να χαρακτηρίσουν τη χώρα, «ελέφαντας στο δωμάτιο του ΝΑΤΟ».

Ο Ερντογάν και ο Λουκασένκο έχουν επίσης μια ιστορία αλληλεγγύης ο ένας για τον άλλο. Τον Αύγουστο του 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε χαρακτηρίσει τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας λέγοντας ότι δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες»., ενώ αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο Ερντογάν  ήταν ένας από τους πρώτους παγκόσμιους ηγέτες που συνεχάρη τον Λουκασένκο. Με αυτόν τον τρόπο, ήταν στην "παρέα" άλλων αυταρχικών ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η αμοιβαιότητα Erdogan-Lukashenko επιστρέφει  το 2017, αυτή τη φορά από τον Λουκασένκο στην Τουρκία. Εν μέσω της παγκόσμιας καταδίκης που ακολούθησε, ο Λουκασένκο ήταν ένας από τους πρώτους που συγχαίρει τον Τούρκο ομόλογό του.

Το επόμενο έτος, όταν ο Ερντογάν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, ο Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι το Μινσκ και η Άγκυρα είχαν δημιουργήσει «πραγματικά μοναδικές αδελφικές σχέσεις». Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας τόνισε επίσης τις δυνατότητες «στρατηγικής διμερούς συνεργασίας».

Η συμπαιγνία μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας για την υπονόμευση του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι νέο. Όταν η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία αγοράς αντιαεροπορικών πυραύλων με τη Ρωσία το 2017, έγινε το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που αγόρασε στρατιωτικό υλικό υψηλών δυνατοτήτων από τη Μόσχα.

Έκτοτε, η Τουρκία έγινε επίσης το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις λόγω της αγοράς των S-400.

Ομοίως, οι διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας είναι εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους Κούρδων της Συρίας στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία ήταν κάποτε φιλοδυτικό προπύργιο στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται και να διαδραματίζει ρόλο διαλυτικό μέσα στην Ατλαντική συμμαχία.

Η τελευταία βιασύνη του Ερντογάν για να σώσει τον σύμμαχο του Πούτιν Λουκασένκο δείχνει πόσο μακριά θα προχωρήσει ο Τούρκος πρόεδρος για να εκφράσει την αλληλεγγύη του με τους συναδέλφους του στη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Ο ρόλος της Τουρκίας ως υπονομευτή του ΝΑΤΟ θα προκαλέσει περαιτέρω σκεπτικισμό για αυτήν στην Ατλαντική συμμαχία. Αντιβαίνει επίσης στο εκφρασμένο ενδιαφέρον της Τουρκίας να αποκτήσει ρόλο η Άγκυρα στους αμυντικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επικείμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουνίου είναι μια ευκαιρία για τους συμμάχους της Τουρκίας στο  ΝΑΤΟ να διορθωθούν τα πράγματα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την προγραμματισμένη διμερή συνάντησή του με τον Ερντογάν ως ευκαιρία προκειμένου  να υπενθυμίσει στον Τούρκο ηγέτη τις βασικές αρχές και αξίες της Ατλαντικής συμμαχίας.

Για τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ, αυτή θα ήταν επίσης μια καλή στιγμή για να τερματιστεί η πολιτική χαλάρωσης έναντι του Ερντογάν. Απαιτείται ειλικρινής συνομιλία σχετικά με τον ρόλο του υπονομευτή  που παίζει η Τουρκία για λογαριασμό του Πούτιν εις βάρος της ασφάλειας της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το προγραμματισμένο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ