Κόσμος

Η Κίνα κατασκευάζει δύο μυστικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες!

Ανησυχία  επικρατεί  στο Αμερικανικό Πεντάγωνο και στον Λευκό Οίκο, από τις κινήσεις της Κίνας, να ανοίξει δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Αξιωματούχοι εκτιμούν, ότι αυτή η κίνηση της Κίνας στόχο έχει την αύξηση ποσότητας πλουτωνίου, με αποτέλεσμα την αύξηση των πυρηνικών κεφαλών στα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.

Στο μικρό,  νησί Changbiao, στην επαρχία Fujian, η Εθνική Πυρηνική Εταιρεία της Κίνας, χτίζει δύο μυστηριώδεις πυρηνικούς αντιδραστήρες που προσελκύουν πολλή διεθνή προσοχή και ανησυχία.

Οι αντιδραστήρες, οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να ενεργοποιηθούν το 2023 και το 2026, είναι και οι δύο τύποι που ονομάζονται China Fast Reactor 600 (CFR-600). 

Αυτός ο τύπος αντιδραστήρα είναι «δημιουργός», που σημαίνει ότι η πυρηνική του αντίδραση, παράγει περισσότερα καύσιμα από ό, τι χρησιμοποιεί.

 Και αυτό, είναι που κάνει τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο  να ξύνουν το κεφάλι τους, σύμφωνα με νέα έκθεση του Αλ Τζαζίρα.

Ο στόχος με τους περισσότερους πυρηνικούς σταθμούς, είναι να καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερα καύσιμα και όχι να παράγουν περισσότερα. 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, όταν ο αντιδραστήρας παράγει πλουτώνιο, το οποίο είναι εύκολο  να μετατραπεί σε πυρηνικά όπλα .

Οι αντιδραστήρες αναπαραγωγής, έμειναν εκτός χρήσης  αρκετά νωρίς στην ιστορία των πυρηνικών σταθμών. 

Σήμερα, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, έχουν εγκαταλείψει εδώ και πολύ καιρό τα αναπτυξιακά τους προγράμματα.

Αυτό δεν συμβαίνει στην Κίνα. Ο CFR-600, είναι ένας αντιδραστήρας ταχέων νετρονίων με ψύξη με νάτριο, που σημαίνει ότι αντί να χρησιμοποιείτε νερό, όπως οι περισσότεροι πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας στον κόσμο, ψύχεται με υγρό νάτριο, με πολύ ευρύτερο εύρος θερμοκρασιών και λιγότερη διαδραστικότητα από το νερό.

 Και τα γρήγορα νετρόνια, έχουν περισσότερη φυσική ενέργεια από τα εναλλακτικά θερμικά νετρόνια, τα οποία πρέπει να συγκρατούνται σε ένα ελεγχόμενο από τη θερμοκρασία μέσο για να δράσουν. Οι γρήγοροι αντιδραστήρες δεν απαιτούν το μέσο.

Μέσα στο CFR-600, υπάρχει ένα καύσιμο που ονομάζεται μικτό οξείδιο (MOX), το οποίο κατασκευάζεται από πυρηνικά απόβλητα  πλουτώνιου  και εξαντλημένου ουράνιου . 

Είναι το επόμενο βήμα, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε η Κίνα το 2003, με το σχεδιασμό του China Experimental Fast Reactor (CEFR). 

Κάθε ένας από τους δύο αντιδραστήρες CFR-600, θα παράγει 1500 MWt και 600 MWe ενέργειας.

Ποιο είναι το πρόβλημα? Ο γρήγορος αντιδραστήρας χρησιμοποιεί περισσότερο ουράνιο, γι 'αυτό και οι πυρηνικοί επιστήμονες τους εγκατέλειψαν  πριν από δεκαετίες, λόγω του υψηλού κόστους των καυσίμων ουρανίου.

Γιατί λοιπόν, η Κίνα κατασκευάζει έναν αντιδραστήρα αναπαραγωγής εκτός από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο ελαφρών, υδρόψυκτων αντιδραστήρων - το παραδοσιακό είδος - στο οποίο βασίζονται οι περισσότερες πυρηνικές εγκαταστάσεις του κόσμου;

Εδώ είναι που η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη. 

Σε μια νέα εφημερίδα , ειδικοί από το Κέντρο Εκπαίδευσης για τη Μη Διάδοση Πολιτικών (NPEC) λένε, με την ποσότητα πλουτωνίου ποιότητας όπλων που θα κάνει ο γρήγορος αντιδραστήρας, η Κίνα θα μπορούσε να έχει 1.270 πυρηνικές κεφαλές έως το 2030.

Αυτό είναι όσα έχουν οι ΗΠΑ, στο διηπειρωτικό βαλλιστικό οπλοστάσιο πυραύλων.

Οι δύο πρόσφατοι πρώην βοηθοί υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, για τη Διεθνή Ασφάλεια και τη Μη Διάδοση, οι οποίοι έγραψαν στη νέα εφημερίδα παροτρύνουν τις παγκόσμιες κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την κινεζική κυβέρνηση  και εξήγησαν , τι σημαίνουν οι αντιδραστήρες για το πρόγραμμα όπλων της Κίνας:

«Κατά την άποψή μας, τουλάχιστον, είναι καιρός οι ηγέτες από όλο το ειρηνικό εύρος των χωρών, να διαπραγματευτούν διπλωματικά καθώς αυτή η έκθεση προτείνει,  αν είναι πραγματικά καλή ιδέα για μια τόσο σημαντική, δυναμική και ευημερούσα περιοχή του κόσμο,  να εμπλακεί περαιτέρω με την παραγωγή επιπλέον τόνων  του πιο επικίνδυνου υλικού στον κόσμο, ή αντ 'αυτού να αναζητήσει μια καλύτερη εναλλακτική λύση. "

Αντί να ξεκινήσουν διάλογο, λένε οι ειδικοί, η Κίνα έχει κάνει το πυρηνικό της πρόγραμμα όλο και πιο αδιαφανές. 

Όλες οι χώρες ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αναφέρουν την κατάσταση του «αστικού» πλουτωνίου τους (που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιείται σε όπλα) στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και η έκθεση προτρέπει την Κίνα να κάνει το ίδιο, επειδή δεν το έχει κάνει από το 2017.

Γιατί η Κίνα αποθηκεύει πλουτώνιο πίσω από κλειστές πόρτες; 

«Η Κίνα ασχολείται επί του παρόντος, με μια μεγάλη συσσώρευση πυρηνικών όπλων που οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν δημοσίως, ότι θα οδηγήσει τουλάχιστον σε διπλασιασμό (ή περισσότερο) του μεγέθους του πυρηνικού οπλοστασίου του Πεκίνου», εξηγούν οι ειδικοί και η συσσώρευση πλουτωνίου, τους δίνει ακόμη περισσότερα αυτών των κρίσιμων πόρων.

Θα μπορούσε επίσης να είναι, ότι η Κίνα θέλει απλώς μεγάλες ποσότητες πλουτωνίου ως τρόπο να αισθάνεται ανταγωνιστική με άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, ή να έχει ένα πειστικό διαπραγματευτικό ατού εάν χρειαστεί.

 Οι επιστήμονες, πιθανότατα θα συνεχίσουν να αμφισβητούν τους αντιδραστήρες αναπαραγωγής, ειδικά καθώς οι περισσότερες χώρες δημιουργούν τα πυρηνικά τους εργοστάσια, ως τρόπο εργασίας για την ουδετερότητα του άνθρακα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ