Κόσμος

Μαύρα χάλια για την τουρκική οικονομία - ''Βυθίζεται'' η λίρα

Η τουρκική λίρα βρίσκεται υπό έντονη πίεση σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, με την ισοτιμία της να ανέρχεται  στις 10,32  έναντι του ευρώ  και στις 8,44  έναντι του δολαρίου , πλησιάζοντας  επικίνδυνα κοντά στο χαμηλό ρεκόρ του 10,50 έναντι του ευρώ, και  8,58 έναντι του δολαρίου.

Τα τουρκικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται την επόμενη εβδομάδα θα δοκιμάσουν τη λίρα ακόμη περισσότερο, με την τιμή του  πετρελαίου  να αυξάνεται και το νόμισμα να είναι αδύναμο.

Ο πληθωρισμός ήταν 17,14%  τον Απρίλιο και την αξία της τουρκικής  λίρας να  έχει υποχωρήσει και άλλο.

Εν τω μεταξύ, το πετρέλαιο έχει φτάσει  σε τιμές κοντά στις μέγιστες του 2021, ενώ το σιδηρομετάλλευμα το οποίο εισάγει η Τουρκία σε μεγάλες ποσότητες, έφτασε σε ρεκόρ υψηλό.

Αυτά  κινδυνεύουν να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τον γενικό πληθωρισμό στην Τουρκία. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατηρεί το βασικό επιτόκιο στο 19% για τρεις μήνες, αλλά ακόμη και εάν αυξηθεί ο πληθωρισμός η κεντρική τράπεζα, η οποία φαίνεται να είναι υπό τον έλεγχο της τουρκικής προεδρίας είναι απίθανο να αντιδράσει. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν προσδοκίες ότι η τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στο εγγύς μέλλον.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 15,97% τον Ιανουάριο , με αποτέλεσμα αυτός να να αυξηθεί πάνω από τα επιτόκια.

Η εγχώρια πολιτική αβεβαιότητα συνεχίζει να πιέζει και τη λίρα. Οι κατηγορίες από το αφεντικό του μαφίας Sedat Peker, με μια σειρά βίντεο που κάνουν λόγο  για σχέσεις  μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της μαφίας, έχουν αρνητικό αντίκτυπο,  εκτός από την κυβέρνηση Ερντογάν και στην οικονομία της χώρας.

Τα βίντεο του Peker, τα οποία έχουν παρακολουθήσει περισσότερα από 70 εκατομμύρια άτομα, κάνουν λόγο για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμιου χρήματος και διακίνηση ναρκωτικών με τη συμμετοχή ορισμένων κυβερνητικών υπουργών.

Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε την Τετάρτη στο τουρκικό κοινοβούλιο ενάντια σε αυτές τις κατηγορίες και δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα, οι δηλώσεις του είχαν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση στην πτώση της τουρκικής λίρας.

Από τον Μάρτιο, όταν ο Ερντογάν απέλυσε τον Naci Agbal, από τη θέση του Διοικητή της Τουρκικής κεντρικής τράπεζας που είχε υποσχεθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην Τουρκία έπεσε.

Με τους επενδυτές να αποσύρονται από τα κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Lipper, η Τουρκία είναι πιθανό να δει μια μαζική απόσυρση ξένων επενδύσεων εάν το ποσοστό πληθωρισμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα είναι υψηλότερο και χωρίς καμία ανταπόκριση από την κεντρική τράπεζα.

Ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά προβλήματα, με  τα βασικότερα την τρέχουσα περίοδο να είναι η κακή οικονομία και τα σκάνδαλα-διαφθορά.

Ιδιαίτερα οι αποκαλύψεις του αρχιμαφιόζου Peker, έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και των ξένων επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει  σταθερότητα στην Τουρκία, η οποία είναι βασικότατο προαπαιτούμενο για ξένες επενδύσεις σε μια χώρα.

Είναι πολύ πιθανό εάν ο Ερντογάν μηχανευθεί ως πρόσχημα τις καταγγελίες Peker, και να ανοίξει έναν νέο κύκλο διώξεων κατά πολιτικών του αντιπάλων, με την επίφαση ότι η κυβέρνηση του κήρυξε τον πόλεμο στο οργανωμένο έγκλημα.

Το "έργο" αυτό άλλωστε το έχουμε δει να παίζει από το 2016 και εντεύθεν συνεχώς, όπου με το πρόσχημα του πραξικοπήματος φυλάκισε, εκδίωξε, αποστράτευσε και απέλυσε χιλιάδες πολιτών και στρατιωτικών-δικαστικών-αστυνομικών, οι οποίοι "ήταν γκιουλενιστές".

Αν τελικά έχουμε νέο κύμα διώξεων στην Τουρκία, όπως προανέφερα, αυτό θα δημιουργήσει τεράστια εσωτερική πόλωση και περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, με αποτέλεσμα να έχουμε κοινωνική έκρηξη και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Δεδομένο πάντως είναι ότι όσο ο Ερντογάν κρατάει σταθερά τα επιτόκια και ο πληθωρισμός αυξάνεται, η αγανάκτηση των Τούρκων πολιτών θα διογκώνεται και  οι πρόωρες εκλογές θα πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο.

Θα πρέπει η χώρα μας την παρούσα περίοδο να είναι εξόχως προσεκτική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής με την Τουρκία, αλλά και σε πιθανά  τουρκικά προβοκάτσια στο εσωτερικό μας, αφού οι Τούρκοι έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι καθηγητές στο "στήσιμο " τέτοιων ενεργειών, προκειμένου να συσπειρώσουν το λαό τους, απέναντι στον "υποθετικό εχθρό "

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρά εσωτερικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το ελληνικό κράτος δεν "παράγγειλε" νέα αντι-drone συστήματα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ενώ προωθεί την προμήθεια του ισραηλινού συστήματος C-UAS;

Μεγάλο παρασκήνιο σχετικά με την παραγγελία αντι-drone συστημάτων για τις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού...