Κόσμος

"Σεισμός" στην Τουρκία! Εκλογές εδώ και τώρα θέλει ο λαός

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας, το 68,9%  της Τουρκικής κοινωνίας πιστεύει ότι «οι σχέσεις πολιτικής-μαφίας συνεχίζονται, όπως συνέβαινε στο παρελθόν». Το 50,1% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι «η Τουρκία κυβερνάται άσχημα και λανθασμένα»

Το Επιχειρησιακό Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας κοινοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς του «Πολιτική Ομάδα της Τουρκίας» του Μαΐου 2021.

Στο πλαίσιο της έρευνας μετείχαν  3000 άτομα  από 27 επαρχίες, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με τα βίντεο του Sedat Peker, ο οποίος κατηγορείται ότι ηγείται εγκληματικής οργάνωσης και πρόσφατα ανάρτησε μερικά βίντεο στο YouTube, όπου κάνει λόγο ευθέως για «σχέσεις κράτους-μαφίας» στην Τουρκία. 

Οι ερωτηθέντες ρωτήθηκαν πόσο γνωρίζουν για τις δηλώσεις του Peker. Το 56,5%  είπε ότι γνώριζαν τις δηλώσεις του, ενώ το 43,5% τοις εκατό είπε ότι δεν τις γνώριζαν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 52,6% των συμμετεχόντων πιστεύουν ότι οι ισχυρισμοί του Πέκερ είναι αληθινοί, ενώ το 68,9%  ανέφερε ότι «οι σχέσεις πολιτικής-μαφίας συνεχίζουν να υφίστανται στην Τουρκία, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν τους ρωτήθηκαν, "ποιο από τα παρακάτω περιγράφει τη στάση σας απέναντι στις δηλώσεις του Πέκερ", το 22,5%  επέλεξε "Κάνει αληθινές κατηγορίες εναντίον ορισμένων πολιτικών για δικό του όφελος" ,το 52,6% απάντησε, "νομίζω ότι οι δηλώσεις του για ορισμένους πολιτικούς είναι αληθινοί" και το 24,9% τοις εκατό είπε ότι δεν είχε αρκετές πληροφορίες για να κάνει ένα σχόλιο.

Ενώ το 68,9% πιστεύει ότι «οι σχέσεις πολιτικής-μαφίας συνεχίζονται, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν», το 8% συμφωνεί εν μέρει με αυτήν τη δήλωση και το 23,1% δήλωσε ότι δεν συμφώνησαν.

Πολύ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 30,3% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) συμφωνεί πλήρως ότι «οι σχέσεις πολιτικής-μαφίας συνεχίζονται όπως συνέβαινε και στο παρελθόν» , ενώ το 12,5% δήλωσε ότι συμφωνούν εν μέρει.

https://youtu.be/3uGLgKIj_Ds

Το ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που συμφωνούν πλήρως ότι «οι σχέσεις πολιτικής-μαφίας συνεχίζονται όπως συνέβαινε και στο παρελθόν», ανέρχεται στο 83,6%, στο Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) το ποσοστό είναι 86.3%, στο ΜΗΡ των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί είναι 51.9% και στο ΙΥΙ party  της Ασκενέρ το ποσοστό ανέρχεται στο 84.6%

Οι μετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν επίσης, "Πώς νομίζετε ότι κυβερνάται η Τουρκία;"

Από αυτούς το 50,1%  απάντησε ότι «η Τουρκία κυβερνάται άσχημα και λανθασμένα», το 22,8% απάντησε «ούτε καλά ούτε άσχημα» και το 25,3%  είναι της γνώμης ότι η Τουρκία «κυβερνάται καλά».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι το 50,4% των ερωτηθέντων θέλουν πρόωρες εκλογές, το 39,5%  δεν θέλει πρόωρες εκλογές, το 8,5%  είναι αναποφάσιστοι και το 1,6%  δεν ήθελαν να δώσουν απάντηση.

Τέλος το 58,8% τοις εκατό των ερωτηθέντων θέλει η Τουρκία να επανέλθει στο σύστημα κοινοβουλευτικής διακυβέρνησης , ενώ το 31,7% εξέφρασε την υποστήριξή του για το τρέχον σύστημα Προεδρικής Κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τα παραπάνω εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα:

-Τα βίντεο και τα όσα αποκάλυψε ο αρχιμαφιόζος Peker για τις σχέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν με τη μαφία, έχουν συνταράξει την Τουρκία και έχουν προκαλέσει τεράστιο πολιτικό κόστος στο AKP.

-Οι Τούρκοι δεν επιθυμούν να κυβερνώνται από έναν Πρόεδρο που συγκεντρώνει πάνω του όλες τις εξουσίες. Ο υπερσυγκεντρωτισμός του Ερντογάν και η αυταρχική του διοίκηση δεν είναι επιθυμητή από τους Τούρκους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης και όχι Προεδρικό.

-Οι πολίτες της Τουρκίας πιστεύουν ότι οι σχέσεις κυβέρνησης-μαφίας συνεχίζονται όπως συνέβαινε και στο παρελθόν και πως η χώρα δεν διοικείται σωστά από την νύν κυβέρνηση. Αυτά τα δύο είναι πολύ βασικά και δείχνουν δημοσκοπική αδυναμία του Ερντογάν να ανακάμψει μελλοντικά, με αποτέλεσμα το ποσοστό εκείνων που θα ζητούν πρόωρες εκλογές καθημερινά να αυξάνεται, αντί να μειώνεται

-Άνω του 50% οι Τούρκοι επιθυμούν πρόωρες εκλογές, ποσοστό που όπως είπαμε αναμένεται να αυξηθεί στη συνέχεια.

Ο Ερντογάν φαίνεται ότι εάν πάει σε εκλογές είτε τώρα είτε αργότερα θα χάσει. Αυτό το γνωρίζει, όπως γνωρίζει ότι η ήττα του θα συνοδεύεται και από πολιτική του εξόντωση, από τα αντίπαλα κόμματα όταν αυτά αναλάβουν την εξουσία.

Τα παραπάνω τον καθιστούν περισσότερο επικίνδυνο και απρόβλεπτο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αφού το μόνο που ίσως ελπίζει ο Ερντογάν είναι να συσπειρώσει τους Τούρκους πολίτες απέναντι στον "κοινό εχθρό" και εδώ είναι που μπαίνει στην εξίσωση η Ελλάδα

Το επόμενο 20ήμερο  κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις , στο οποίο θα λάβουν χώρα 4 πολύ σημαντικά γεγονότα, τα οποία εν πολλοίς θα καθορίσουν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων για τους επόμενους μήνες.

https://youtu.be/jUI-Q15Bdcc

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ