Κόσμος

Το Facebook θα επιβάλει το επόμενο μεγάλο κρυπτονόμισμα ή όχι;

Οι δύο πρώτες δεκαετίες του αιώνα μπορεί να μην είχαν μια μουσική επανάσταση σαν την ηλεκτρονική χορευτική μουσική των τελών της δεκαετίας του’80 και τις αρχές του’90, αλλά μας επιφύλασσαν μια άλλη έκπληξη. Το bitcoin που, όπως τονίζει ο συγγραφέας δύο βιβλίων για αυτό, Ανδρέας Αντωνόπουλος, είναι μια συνεχής επανάσταση από το 2009, αφού από τότε και μετά, κάθε χρονιά του ανήκει. Και τώρα φαντάζει στα μάτια μας όπως το Ίντερνετ στις αρχές της δεκαετίας του’90, όπως γράφει ο Θανάσης Διαμαντόπουλος στο iefimerida.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

To πιο δημοφιλές μέχρι στιγμή «κρυπτονόμισμα» είναι ένα «αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα χωρίς κεντρική τράπεζα ή κεντρικό διαχειριστή που μπορεί να κάνει μεταφορές από χρήστη σε χρήστη του δικτύου bitcoin, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου». Όπως λέει και η Βικιπαίδεια «οι συναλλαγές εξασφαλίζονται από τους κόμβους του δικτύου με κρυπτογράφηση και καταχωρούνται σε ένα δημόσια κατανεμημένο ημερολόγιο ονομαζόμενο blockchain».

To δεύτερο νέο, εκτός από την κατσίκα του Μαρκ, είναι ότι το αφεντικό της Tesla,  Έλον Μασκ σταμάτησε την αγορά αυτοκινήτων της εταιρείας του με κρυπτονομίσματα γιατί στην πραγματικότητα κάποιοι επενδυτές της εταιρείας του με περιβαντολλογικές ανησυχίες ζήτησαν να σταματήσει η εξόρυξη ή αλλιώς ‘mining’ bitcoins γιατί κατά τη διάρκεια της καταναλώνεται από τους υπολογιστές τεράστια ποσότητα ρεύματος.

Συγκεκριμένα η εξόρυξη bitcoins κατανάλωσε τόσο ρεύμα όσο ολόκληρη η χώρα της Ολλανδία μέσα στο 2019 σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge και της «International Energy Agency». Ρώτησα έναν κορυφαίο Έλληνα πάνω στην ασφάλεια πληροφορικής για το τι δίνει αξία στα κρυπτονομίσματα που ανήκει και το bitcoin. «Η ενέργεια που τρώει για να παραχθεί είναι ένας από τους παράγοντες που του δίνουν αξία» μου απάντησε και συμπλήρωσε «καθώς και το γεγονός ότι κάθε ένα που κάνεις mine, το επόμενο είναι πιο δύσκολο». Και μας εξήγησε «το mine η αλλιώς εξόρυξη, γίνεται με τη χρήση ενός αλγορίθμου. Στην ουσία λύνεις ένα μαθηματικό πρόβλημα». Όπως οι πρώτοι μετανάστες στην Αμερική έψαχναν για χρυσό, οι ψηφιακοί εξερευνητές των κρυπτονομισμάτων λύνουν μαθηματικά προβλήματα για να τα εξασφαλίσουν. Το γεγονός ότι το χρήμα δεν ελέγχεται από κανέναν κεντρικό οργανισμό ή κράτος με έκανε να αναρωτηθώ σε τι κόσμο θα οδηγούσε.

Η πηγή μου, ο κορυφαίος έλληνας έξπερ σε ασφάλεια πληροφορικής, με διαβεβαίωσε πως «κανείς δεν ξέρει πως θα είναι ο κόσμος αν επικρατούσουν τα “κρυπτονομίσματα” αλλά σίγουρα αυτοί που βγάζουν λεφτά με τα λεγόμενα “Fiat money” δηλαδή τα λεφτά που παράγουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών, θα ξέρουν πως να σπεκουλάρουν και με τα κρυπτονομίσματα». Κι εδώ έρχεται το ερώτημα «αν αξίζει ο κόπος να επενδύσεις στο καινούργιο νόμισμα» όπου ο ειδικός σε ασφάλεια πληροφορικής μας είπε “γιατί όχι; Αλλά το να επενδύεις σε κάτι που δεν ξέρεις είναι τζόγος που αυξάνεται με την άγνοια. Μόνο αν μπορείς να επηρεάσεις την αγορά θα βγάλεις λεφτά” συμπλήρωσε.

Τώρα όσο περνάει ο καιρός αυξάνονται τα ανταλλακτήρια που μετατρέπουν τα cryptocoins σε «Fiat money». Εκτός από το Bitcoin και το Ethereum (το δεύτερο συν-ίδρυσε ο νεότερος και δημοφιλέστερος δισεκατομμυριούχος σε κρυπτονομίσματα στον κόσμο, Vitalic Buterin ο οποίος έκανε και δωρεά ενός δισεκατομμυρίου στην Ινδία για την ανακούφιση τους υγειονομικού συστήματος της χώρας από την πανδημία) υπάρχουν άλλα 4000 είδη κρυπτονομισμάτων. Η επικράτηση και «θεσμοποίηση» της αγοράς των κρυπτονομισμάτων φαίνεται και από το γεγονός ότι εταιρείες συναλλάγματος και μετατροπής κρυπτονομισμάτων στα γνωστά σε όλους μας νομίσματα, σαν την Coinbase μπήκαν τον περασμένο μήνα στο χρηματιστήριο της Wall Street. Aυτό χαρακτηρίστηκε από τα αμερικάνικα media ως το «crypto-event της χρονιάς». Το αμερικάνικο ειδησεογραφικό site Vox είπε χαρακτηριστικά «θα πρέπει πιθανότατα να προσέξετε τα bitcoin  γιατί η επιτυχία της Coinbase αποδεικνύει πως από περιέργεια του σπασικλάκια, έγινε κυρίαρχη και μαζική επενδυτική ευκαιρία αλλά και μέθοδος πληρωμής».

Ήρθε λοιπόν η ώρα του Facebook να επιβάλει το επόμενο μεγάλο κρυπτονόμισμα. Η όχι; Αν μπορούσα να παρακολουθήσω τον Ζούκερμπεργκ όπως μας παρακολουθεί αυτός, θα σας απαντούσα με μεγαλύτερη άνεση.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...