Δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, πρότειναν τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης άμεσης αντίδρασης που θα μπορούσε να παρέμβει νωρίς σε διεθνείς κρίσεις, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ την Τετάρτη, δύο δεκαετίες μετά από προηγούμενη αρχική απόπειρα.
Οι χώρες λένε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει μια δύναμη επιπέδου Ταξιαρχίας δυνάμεως 5.000 στρατιωτών, πλαισιωμένη με πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, για να βοηθήσει δημοκρατικές ξένες κυβερνήσεις που χρειάζονται επείγουσα βοήθεια, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα υιοθετήσουν την ιδέα σε τακτική συνεδρίαση υπό την προεδρία του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος έχει επικρίνει το ευρωπαϊκό μπλοκ για την απροθυμία του να επέμβει περισσότερο στο εξωτερικό, ιδίως σε κράτη όπως η Λιβύη.
Οι 14 χώρες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία.
Συζητήθηκε για πρώτη φορά το 1999, και η ΕΕ το 2007 δημιούργησε ένα σχηματισμό μάχης αποτελούμενο από Μονάδες μάχης με συνολική δύναμη 1.500 ατόμων, με σκοπό την την αντιμετώπιση κρίσεων, ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ.
Αυτές οι Μονάδες μάχης θα μπορούσαν τώρα να αποτελέσουν τη βάση της λεγόμενης Πρώτης Δύναμης Εισόδου, η οποία θα αποτελεί μέρος μιας νέας δυναμικής , παρεμβατικότητας των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ
Από φέτος, το μπλοκ έχει κοινό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη όπλων από κοινού, καταρτίζει στρατιωτικό δόγμα για το 2022 και αναφέρει λεπτομερώς τη στρατιωτική του αδυναμία πέρυσι για πρώτη φορά.
«Ο Μπόρελ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να μάθει τη γλώσσα της εξουσίας», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος εν μέρει στη στρατιωτική δύναμη.
Με την οικονομική του δύναμη, το μπλοκ της ΕΕ κατάφερε να καυχηθεί ότι είναι μια «μαλακή δύναμη» για να διαδώσει επιρροή μέσω του εμπορίου και της βοήθειας, με περιορισμένες μόνο στρατιωτικές αποστολές σε όλο τον κόσμο.
Παραδοσιακά βασίστηκε στο ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για στρατιωτική δράση, αλλά οι διαδοχικοί πρόεδροι των ΗΠΑ, ιδίως ο Ντόναλντ Τραμπ, ζήτησαν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για τη δική της ασφάλεια, ιδίως στα σύνορά της, ακόμη και αν το ΝΑΤΟ παραμένει προσηλωμένο στην άμυνα της Ευρώπης.
Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έδωσε νέα επείγουσα ώθηση στις φιλοδοξίες του μπλοκ, καθώς δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στο Λονδίνο.
Παράλληλα η ΕΕ απαλλάσσεται επίσης από τους περιορισμούς που έθεταν οι βρετανικές κυβερνήσεις στην ανάπτυξη της άμυνας της ΕΕ, φοβούμενη τη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ που θα αποδυναμώνει την εθνική ταυτότητα των κρατών της.
Είναι πολύ ορθή η απόφαση της ΕΕ για την συγκρότηση στρατιωτικής δύναμης άμεσης αντίδρασης, αφού κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την δυνατότητα παρέμβασης και εμπλοκής της σε περιοχές εν δυνάμει κρίσεως.
Το όφελος για Ελλάδα και Κύπρο θα ήταν πολλαπλό σε τέτοια περίπτωση αφού κατ΄ελάχιστο θα δημιουργήσει ένα άλλο στρώμα ασφαλείας, με ιδιαίτερη πολτική και στρατιωτική βαρύτητα, αυτό της ΕΕ, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και αυθαιρεσίες στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο
Επισημαίνουμε τέλος ότι η Ελλάδα από το 1995 είναι μέλος του Δορυφορικού Κέντρου της Ε.Ε. που έχει έδρα το Torexon της Μαδρίτης στην Ισπανία και συνεπώς έχει άμεση πρόσβαση σε δορυφορική εικόνα τόσο από το Αιγαίο-, όσο και από την Α. Μεσόγειο.
Το παραπάνω σε συγκερασμό με την Συγκρότηση Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, αφενός μεγιστοποιεί την δυνατότητα αποφυγής αιφνιδιασμού πλέον των υπαρχόντων Εθνικών μέτρων και μέσων επιτήρησης, αφετέρου εξασφαλίζει την άμεση στρατιωτική παρέμβαση της ΕΕ.