Γνωρίζουν οι ηγέτες του Πακιστάν, πολιτικοί ή / και στρατιωτικοί, ότι η χώρα έκρυβε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον πιο καταζητούμενο άνθρωπο στον κόσμο; Και γνώριζε κανείς εντός του Πακιστάν για την τολμηρή αλλά καλά προγραμματισμένη επιχείρηση των κομάντων του Navy Navy Seal στις 2 Μαΐου 2011, στην οποία σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν; Οι ερωτήσεις παραμένουν μετά από δέκα χρόνια, χωρίς να υπάρχουν απαντήσεις.
Γιατί ο τότε αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός Ashfaque Kayani και ο αργότερα πρόεδρος Asif Ali Zardari, «ευχαρίστησαν» τους Αμερικανούς, που απλώς τους ενημέρωσαν για την αποστολή μετά την ολοκλήρωσή της;
Πιο σημαντικό: Γιατί ενώ στην αρχή το Πακιστάν ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την επιχείρηση, μετά υπήρχε ισχυρή δημόσια και διπλωματική οργή και κατατέθηκαν νότες διαμαρτυρίες για την παραβίαση του εναέριου χώρου και την «απώλεια της εδαφικής κυριαρχίας» του Πακιστάν;
Ένα βιβλίο, το "No Win War", από τον βετεράνο Πακιστανό δημοσιογράφο Zaheed Hussain, έχει ένα πλήρες κεφάλαιο για το πώς σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν, μαζί με κάποια μέλη της οικογένειας του, καθώς και ενοχοποιητικά στοιχεία για την παρουσία του στο Πακιστάν.
Αν και δεν απαντά σε πολλές από τις παραπάνω ερωτήσεις, το βιβλίο θυμίζει έντονα τι είχε συμβεί και πώς ενημερώθηκε το Πακιστανικό κοινό. Ο Ομπάμα φρόντισε να επαινέσει το Πακιστάν για τη «συνεργασία» του, αλλά και να γνωστοποιήσει ότι οι ΗΠΑ δεν εμπιστεύτηκαν τους Πακιστανούς για την εν λόγω επιχείρηση.
Στα απομνημονεύματά του που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ομπάμα έχει πει πολλά, αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει εάν η κυβέρνηση του Πακιστάν γνώριζε που κρυβόταν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και αν το γνώριζε επίσης και ο στρατός.
Αλλά όπως και οι προκάτοχοί του, ο Μπιλ Κλίντον και αργότερα ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, που έκαναν τον στρατηγό Πάζαφ Μουσάραφ να ενταχθεί στον «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» μετά την 9/11, ο Ομπάμα αποκάλυψε την αρνητική του γνώμη για το Πακιστάν και τον Πακιστανικό στρατό. Έγραψε ότι είχε αποκλείσει τη συμμετοχή του Πακιστάν στην επιδρομή στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν, επειδή «ορισμένα στοιχεία μέσα στο στρατό του Πακιστάν, και ιδίως οι υπηρεσίες πληροφοριών», διατηρούσαν δεσμούς με τους Ταλιμπάν και ίσως ακόμη και με την Αλ-Κάιντα.
Ο Ομπάμα έχει επίσης δηλώσει με σαφήνεια στο βιβλίο ότι εάν η επιχείρηση για τη δολοφονία του Οσάμα είχε αναφερθεί στο Πακιστάν το 2011, αυτή η αποστολή θα είχε αποτύχει.
"Το γεγονός ότι το κρησφύγετό του, απείχε λίγα μόλις χιλιόμετρα από πακιστανική βάση, αύξησε την πιθανότητα ότι οτιδήποτε λέγαμε στους Πακιστανούς, να οδηγούσε την επιχείρηση σε αποτυχία.''