Κόσμος

Δημοκρατία...αλά Τούρκα: Το ερντογανικό δίκαιο, τα ψέματα και οι κωλοτούμπες στις σχέσεις με την Δύση

Οι επικριτές του συχνά αστειεύονται ότι όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύεται για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, κάποιος που ξέρει θα πρέπει να την κοπανήσει αμέσως! Η τελευταία του προσπάθεια τον Νοέμβριο, με στόχο την βελτίωση των άσχημων δεσμών της Τουρκίας με τη Δύση, απέδειξε ότι το αστείο εξακολουθεί να έχει αξία.

"Δεν βλέπουμε τον εαυτό μας αλλού παρά μόνο στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ερντογάν στις 21 Νοεμβρίου.


Δύο ημέρες αργότερα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ ως τον «ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας» και είπε ότι η Τουρκία ανυπομονεί να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Τζο Μπάιντεν. Ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίσης ένα τολμηρό πακέτο δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.


Λιγότερο από πέντε μήνες αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι έπρεπε να αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα».Αυτό δεν συνέβη επειδή ένας έμπειρος Ευρωπαίος πολιτικός ήθελε να προσβάλει έναν μουσουλμάνο αρχηγό κράτους.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα ειδήσεων Gazete Duvar, συνολικά 128.872 άτομα έχουν κατηγορηθεί τα τελευταία έξι χρόνια για προσβολή του Ερντογάν. Από αυτούς, 27.824 έπρεπε να τεθούν σε δίκη και 9.556 καταδικάστηκαν. Συγκριτικά, μόνο 11 Τούρκοι είχαν καταδικαστεί για προσβολή του Αχμέτ Νεκντέτ Σεζέρ, προέδρου μεταξύ του 2000 και του 2007.

Μετά την τελευταία δέσμευση του Ερντογάν για μεταρρύθμιση, στις 21 Μαρτίου, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν έναν Κούρδο βουλευτή της αντιπολίτευσης που αρνήθηκε να εγκαταλείψει το κοινοβούλιο για αρκετές ημέρες μετά την ανάκληση της έδρας του. Ο Ömer Faruk Gergerlioğlu "συνελήφθη με βία ενώ βρισκόταν με πιτζάμες και παντόφλες" από "σχεδόν 100 αστυνομικούς", ανέφερε σε δήλωση το αριστερό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP).

Στις 17 Μαρτίου, η Αρχή του Γενικού Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου άσκησε αγωγή εναντίον του HDP για κλείσιμο του με το επιχείρημα ότι έχει σχέσεις με "τρομοκρατικές πράξεις". Στις 14 Απριλίου, κρατικοί εισαγγελείς ζήτησαν την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και εννέα βουλευτών από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα του (CHP). Προφανώς, ο Ερντογάν θέλει ένα δημοκρατικό σύστημα χωρίς αντιπολίτευση.

Αυτό το μήνα, το ανώτατο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης έκρινε ότι το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ελευθερία έκφρασης του Τούρκου δημοσιογράφου και συγγραφέα Αχμέτ Αλτάν παραβιάστηκε λόγω της κράτησής του και της φυλάκισης για κατηγορίες που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο Άλταν, 71 ετών, βρίσκεται στη φυλακή από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν τέθηκε υπό κράτηση για ισχυρισμούς ότι, κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού προγράμματος, διέδωσε «υποσυνείδητα μηνύματα» σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και για άρθρα που είχε γράψει επικρίνοντας την κυβέρνηση. Λίγο μετά την απόφαση αυτή, το τουρκικό Εφετείο απελευθέρωσε τον Altan. Με άλλα λόγια, ο Άλταν φυλακίστηκε παράνομα για 55 μήνες, σχεδόν πέντε χρόνια.

Αυτό ήταν «φυσιολογικό» σε μια χώρα όπου ο στρατός των κυβερνητικών δικαστών έχει τη συνήθεια να ανακοινώνει αποφάσεις κατά παράβαση άλλων αποφάσεων από ανώτερα τουρκικά δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Συνταγματικού Δικαστηρίου, και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι δε δικαστές που λαμβάνουν "ανεπιθύμητες αποφάσεις" εξετάζονται και συχνά τιμωρούνται πειθαρχικά. Ο συνεργάτης του Erdoğan και ο ένθερμος πολιτικός σύμμαχός του, υπερεθνικιστής ηγέτης Devlet Bahçeli, ζήτησε το κλείσιμο του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας, του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στις 5 Απριλίου, οι Τούρκοι εισαγγελείς συνέλαβαν 10 απόστρατους ναύαρχους λόγω της δημόσιας κριτικής τους για το κανάλι στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα τεχνητή πλωτή οδό από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά, για να συμπληρώσει το Στενό του Βοσπόρου. Τα εντάλματα σύλληψης ήρθαν μια ημέρα αφότου μια ομάδα 104 πρώην ανώτερων αξιωματούχων του ναυτικού υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή που προειδοποιεί ότι το προτεινόμενο κανάλι θα μπορούσε να βλάψει την τουρκική ασφάλεια ακυρώνοντας μια 85χρονη διεθνή συνθήκη (του Μοντρέ) που αποσκοπούσε στην πρόληψη της στρατιωτικοποίησης της Μαύρης Θάλασσας. Αξιωματούχοι και εισαγγελείς υπέρ του Ερντογάν ερμήνευσαν τη δήλωση ως άμεση πρόκληση από τον στρατό προς την πολιτική κυβέρνηση.

Η κίνηση των εισαγγελέων παραβιάζει άμεσα το άρθρο 26 του τουρκικού συντάγματος:"Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει και να διαδίδει τις σκέψεις και τις απόψεις του με λόγο, γραπτώς ή σε εικόνες ή μέσω άλλων μέσων, ατομικά ή συλλογικά. Αυτή η ελευθερία περιλαμβάνει την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών χωρίς παρέμβαση από επίσημες αρχές. Η διάταξη αυτή δεν αποκλείει την υποβολή μετάδοσης μέσω ραδιοφώνου, τηλεόρασης, κινηματογράφου ή παρόμοιων μέσων σε σύστημα αδειοδότησης. " Αλλά ποιος νοιάζεται για το Σύνταγμα σε μια χώρα όπου ο κυβερνών σχεδιασμός προτείνει να κλείσει ακόμη και το Συνταγματικό Δικαστήριο, εκτός από την απαγόρευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης;

Όλα αυτά τα αυταρχικά μέτρα έλαβαν χώρα σε λιγότερο από εξάμηνο από τότε που ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.


Καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραμένουν σιωπηλοί σε αυτό το ζήτημα, η βασική αντιπολίτευση του CHP ξεκίνησε πρόσφατα μια εκστρατεία για να ντροπιάσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν κρεμώντας τεράστιες αφίσες σε κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα με την απλή ερώτηση: Πού είναι τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια; Όχι άλλη λέξη. Κανένα σχόλιο ή προσβολή. Απλώς μια ερώτηση, αν και ενοχλητική ειδικά σε μια εποχή οικονομικής κρίσης.

Η τουρκική αστυνομία άρχισε να καταστρέφει αυτές τις αφίσες χωρίς δικαστικές εντολές. Καθώς ένας εισαγγελέας ομολόγησε σε επιστολή προς έναν κυβερνήτη, "Δεν μπορούμε να βρούμε ένα νόμιμο πρόσχημα για να κηρύξουμε τις αφίσες παράνομες. Πρέπει να τις καταργήσετε επικαλούμενοι διοικητικούς λόγους."

Σε διαμαρτυρία, ένας βουλευτής του CHP κρέμασε την ίδια αφίσα έξω από το παράθυρο του γραφείου του στο κτίριο του κοινοβουλίου. Οι διοικητικοί διευθυντές του Κοινοβουλίου έπρεπε να στείλουν ένα πυροσβεστικό όχημα για να κατεβάσουν την αφίσα. Ο βουλευτής είπε ότι θα την κρεμάσει ξανά.

Η προσπάθεια του Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία παίρνει άσχημο δρόμο μέρα με την μέρα. Πριν από λίγα χρόνια, τότε ο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η Τουρκία ήταν δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας. Είχε δίκιο. Η Τουρκία παρέμεινε έκτοτε δημοκρατία τρίτης κατηγορίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF