Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ο Μακρόν ''αποκεφαλίζει'' τους 18 εν ενεργεία στρατιωτικούς

Το Πενταπόσταγμα έχει αποκαλύψει πρώτο τον ''σεισμό'' στην Γαλλία με την στήριξη εν ενεργεία στρατιωτικών στην επιστολή των στρατηγών προς τον Μακρόν. Ενδιαφέρον έχει όμως το παρασκήνιο της ιστορίας.

Καταρχάς η επιστολή στις 14 Απριλίου συμπίπτει με την 60η επέτειο της εξέγερσης τεσσάρων στρατηγών στο Αλγέρι εναντίον του Προέδρου Charles De Gaulle. 

H επιστολή δημοσιεύθηκε από 18 Γάλλους εν ενεργεία στρατιωτικούς και υποστηρίχθηκε καταρχήν από 1.500 υπογραφές, οι οποίες σήμερα αυξάνονται κατά χιλιάδες

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την επακόλουθη αντίδραση της κυβέρνησης του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Ο σημερινός αρχηγός του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός François Lecointre, απαιτεί την τελική αποπομπή πολλών στρατηγών και την εμφάνισή ενώπιον ανώτερου στρατιωτικού δικαστηρίου των εναπομεινάντων αξιωματικών.

Οι εν λόγω στρατηγοί ανήκουν στο λεγόμενο δεύτερο τμήμα, μια αποκλειστική ιδιαιτερότητα των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, που δημιουργήθηκε υπό τη βασιλεία του Louis Philippe το 1839. Είναι ένα ενδιάμεσο βήμα μεταξύ της ενεργού υπηρεσίας και της μεταφοράς στο καθεστώς αποστρατείας και εκείνοι που έχουν βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση μπορούν να αποκατασταθούν ανά πάσα στιγμή σε διοίκηση μονάδων μάχης για λόγους πολέμου, υγείας ή πειθαρχικών μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και αρχικά ήθελαν να “εξαφανίσουν” την επιστολή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Valeurs Actuelles, η τάση έχει ενισχυθεί μόνο σε ένα ισχυρό επίπεδο εσωτερικής αντιπαράθεσης εντός του στρατού, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις, που δεν δείχνουν ομόφωνη θέση, χρησιμοποιούν τον αυξανόμενο θόρυβο σε μια κατάφωρη προσπάθεια να εκμεταλλευτούν πολιτικά το ζήτημα.

Η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, χαρακτήρισε το γράμμα «προσβολή στο πρόσωπο χιλιάδων στρατιωτικών». Αλλά, αμέσως, η ηγέτιδα της Εθνικής Ομάδας (RN), Marine Le Pen, μιλώντας για την επιστολή έκανε λόγο «για την ενσωμάτωση των ανησυχιών όχι μόνο του στρατού αλλά και ενός μεγάλου μέρους του Γαλλικού λαού».

Αναλυτές εκτιμούν, πως οι Ένοπλες Δυνάμεις στη Γαλλική Δημοκρατία, φαίνεται να θέλουν να μιλήσουν και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί, αλλά είναι προφανές ότι αυτή η τάση δεν είναι ομόφωνη αυτή τη στιγμή μέσα στο στράτευμα. Όπως αποκαλύπτει ο πολιτικός επιστήμονας Jerôme Fouquet στο ψηφιακό τμήμα της L'Opinion, η επιστολή της “χακί” δυσαρέσκειας "αποκαλύπτει την αγανάκτηση ενός μέρους του στρατού." Ο ίδιος επισημαίνει ότι το 40% του στρατιωτικού προσωπικού που έχει ήδη ψηφίσει την Le Pen στις τελευταίες εκλογές, δεν έχει συναισθηματικούς λόγους να αλλάξει την ψήφο του, αλλά μάλλον μπορεί να μετακινηθεί προς τα δεξιά.

 

Πίσω στο 2017 

 

Οι ταραχές στους στρατώνες άρχισαν να αυξάνονται έντονα από τον Ιούλιο του 2017, όταν ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός De Villiers, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μη κοινοποιώντας στον Πρόεδρο Μακρόν τις απόψεις του σχετικά με την υποτιθέμενη επιταχυνόμενη αποσύνθεση της Γαλλίας. Ο στρατιωτικός, με μεγάλο κύρος μεταξύ των συνομηλίκων του, έστειλε ένα μήνυμα που μόνο «αντάρτες» υποστήριξαν: «Ο Πρόεδρος Macron δεν έχει μετρήσει καλά την έκταση της απειλής της κατάρρευσης της Γαλλίας».

Στην επιστολή του μιλά άμεσα για την «κατάρρευση της πατρίδας» ενάντια στον «ισλαμισμό» και τις «ορδές εγκληματιών στα προάστια», τονίζοντας την πιθανότητα πραξικοπήματος και εμφυλίου πολέμου. «Βρισκόμαστε σε μια σοβαρή στιγμή. Είμαστε πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τις πολιτικές που προστατεύουν το έθνος ... και αν κανείς δεν ενεργήσει, η χαλαρότητα θα συνεχίσει να καταλαμβάνει το έθνος μας, προκαλώντας τελικά την παρέμβαση των ενεργών συντρόφων μας, σε μια αποφασιστική και επικίνδυνη αποστολή για την προστασία των αξιών του πολιτισμού μας», αναφερόταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λύση σε αυτήν την πρόκληση, κατά τη γνώμη του στρατηγού François Lecointre, δεν μπορεί να είναι άλλη από την «αναγκαστική μετάβαση στο αποθεματικό των υπογραφόντων στρατηγών». Ο πρωθυπουργός, Jean Castex, επικρίνει κατηγορηματικά τη στάση του απείθαρχου στρατιωτικού ως «αντίθετη προς όλες τις δημοκρατικές αρχές», ενώ αποκαλεί την απόπειρα της Marine Le για να καρπωθεί πολιτικό πλεονέκτημα ως «απαράδεκτη». 

Ο Lecointre υπενθυμίζει σε όλους ότι ο στρατηγός Piquemal, ο οποίος ηγήθηκε διαδηλώσεων κατά της μετανάστευσης το 2016, έχει ήδη αποβληθεί από τον στρατό, καθιστώντας σαφές ότι αυτό το σκληρό μέτρο θα είναι αυτό που θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο Macron για όσους κατηγορούνται τώρα.

Δεν είναι η πρώτη μεγάλη εκκαθάριση που θα αντιμετώπιζε ο γαλλικός στρατός από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρχαν τρία πολύ μεγάλα παρόμοια περιστατικά μεταξύ 1940 και 1966. Το πρώτο, ως συνέπεια της ίδρυσης της συνεργατικής κυβέρνησης του Vichy, το δεύτερο, μεταξύ του 1943 και των ημερών μετά την Απελευθέρωση, και το τρίτο, από το τέλος του Αλγερικού πολέμου το 1962 έως την παραμονή της αιματηρής επανάστασης του Μαΐου 1968.

Το κύριο πρόβλημα στην εκτέλεση της τρέχουσας εκκαθάρισης είναι ότι ο επικεφαλής ηγέτης δεν είναι του κύρους και της εμβέλειας του De Gaulle, τόσο μεταξύ των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και εντός της κοινωνίας των πολιτών.

       

Πολιτικό παιχνίδι

 

Σε προηγούμενο άρθρο το Πενταπόσταγμα είχε αναφέρει τις σχέσεις κάποιων ένστολων με το κόμμα της Λεπεν.

Είχε γίνει αναφορά και στον Jean-Pierre Fabre-Bernadac, πρώην αρχηγό της χωροφυλακής, ο οποίος επέκτεινε πέρα ​​από τις προσδοκίες το κοινό της επιστολής του και καταγγέλλει την «αποσύνθεση» για τη Γαλλία. Η καριέρα του αποκαλύπτει την εγγύτητά του στο κόμμα της Le Pen.

Μια επιστολή με τόνους αποκάλυψης, καταγγέλλοντας την "αποσύνθεση" της Γαλλίας, τον "εμφύλιο πόλεμο" που έρχεται, "φανατικούς" αποικιακούς μαχητές και "προαστιακές ορδές" που απειλούν ήταν αρκετή για τη Marine Le Pen να παροτρύνει τους υπογράφοντες να «ενταχθούν στη δράση της» στις 23 Απριλίου, και στη συνέχεια για τον Jean-Luc Mélenchon να ανεβάσει περίπου είκοσι tweets ζητώντας «κυρώσεις» εναντίον των «factious» (μτφρ όσων εντείνων την διαφωνία) τις επόμενες ημέρες.

“Ήθελα να ελευθερώσω τη φωνή των στρατιωτών και να τους επιτρέψω να πουν τη γνώμη τους” φέρεται να δηλώνει ο Jean-Pierre Fabre-Bernadac. Η επιστολή του, με τίτλο "Ανοιχτή επιστολή στους κυβερνήτες μας", δημοσιεύθηκε αρχικά στο blog του Place d'Armes, στις 13 Απριλίου. Το μανιφέστο του ήταν τότε μια συντομευμένη έκδοση του βιβλίου του Les damnés de la France: le lynchage misguided.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον ιστότοπό, είκοσι στρατηγοί, εκατό ανώτεροι αξιωματικοί και περισσότεροι από χίλιοι στρατιωτικοί πρόσθεσαν τις υπογραφές τους στο κείμενο, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 21 Απριλίου. «Η ιδέα μου ήταν ότι αυτοί οι θαρραλέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα για την πολιτική τάξη. Ο στρατός έχει αξίες και οφείλουμε στον εαυτό μας να τις μοιραστούμε», λέει ο Jean-Pierre Fabre-Bernadac.

Μια εβδομάδα πριν από τη δημοσίευση, ο Bernadac εμφανίστηκε στο πρόγραμμα του André Bercoff στο Sud Radio. Προσκλήθηκε ως μέρος της προώθησης του έργου του. «Ήταν σημαντικό να ακούσουμε τον συναγερμό […]. Αντιμέτωποι με την κατάσταση σήμερα και την οποία περνά η Γαλλία, ο στρατός μιλάει μέσω των αποαστράτων του» , εξήγησε.

«Η ώρα είναι σοβαρή, η Γαλλία κινδυνεύει, πολλοί θνητοί κίνδυνοι την απειλούν. Εμείς, ακόμη και εν αποστρατεία, παραμένουμε στρατιώτες της Γαλλίας, δεν μπορούμε, υπό τις τρέχουσες συνθήκες, να παραμείνουμε αδιάφοροι για τη μοίρα της όμορφης χώρας μας» , διακηρύσσουν στο μανιφέστο.

 

Στρατοδικείο

 

Για αυτό και η αντίδραση ήταν ακαριαία σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, ο Lecointre, απαιτεί την τελική αποπομπή πολλών ενστόλων ακόμη και στρατηγών και την εμφάνισή ενώπιον ανώτερου στρατιωτικού δικαστηρίου των εναπομείναντων αξιωματικών.

Ήδη, λοιπόν, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, 18 Γάλλοι εν ενεργεία στρατιωτικοί θα αντιμετωπίσουν Στρατοδιεκίο για την ανοιχτή επιστολή που μιλάει για «Ισλαμικές ορδές» και «επικείμενο εμφύλιο πόλεμο». 

Καθένας από τους αναγνωρισμένους στρατιώτες και αξιωματικούς θα εμφανιζόταν ενώπιον ανώτερου στρατιωτικού συμβουλίου, δήλωσε στο Le Parisien ο Lecointre. Όλοι τους θα υποστούν «πειθαρχικές κυρώσεις». «Πιστεύω ότι όσο υψηλότερες είναι οι ευθύνες, τόσο ισχυρότερη είναι η υποχρέωση ουδετερότητας…», είπε ο στρατηγός.   

Ο αρχηγός του προσωπικού των γαλλικών Ε.Δ. είπε επίσης ότι όσοι από τους στρατηγούς που βρίσκονται στην κατάσταση που περιγράψαμε νωρίτερα μεταξύ θητείας και αποστρατείας και υπέγραψαν την αμφιλεγόμενη επιστολή θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη στρατιωτική θητεία και να πάνε σε πλήρη αποστρατεία. 

«Αυτοί οι στρατηγοί θα εμφανιστούν ο καθένας ενώπιον ανώτερου στρατιωτικού δικαστηρίου. Ακολουθώντας αυτήν τη διαδικασία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογράψει διάταγμα σχετικά με την αποστρατεία τους», δήλωσε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ