Κόσμος

''Πόλεμος'' Γαλλίας-Τουρκίας για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu

"Η Γαλλία θα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις της στην ελευθερία του Τύπου και  τις ανεύθυνες κατηγορίες  της για το κορυφαίο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας", ανέφερε την Τετάρτη ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος του Anadolu.

Στο Twitter, ο Τούρκος Διευθυντής Επικοινωνιών Fahrettin Altun ρώτησε: "Γιατί ενοχλούν τα νέα του  πρακτορείου Anadolu  Agency τη Γαλλία;" Αυτό συνέβη αφού η Γαλλία κατηγόρησε το Anadolu κάνει «προπαγάνδα» και  ότι «επιτέθηκε στη Γαλλία με παραπλανητικό και συκοφαντικό τρόπο».

«Γιατί η Γαλλία, η οποία έχει γίνει το κέντρο κατά του στο Ισλάμ και των συστηματικών διακρίσεων εις βάρος μουσουλμάνων, στοχεύει στην ελευθερία του Τύπου και της γνώμης; Τι φοβάστε;" είπε ο Αλτούν.

«Βλέπουμε ότι η Γαλλία συνεχίζει την πολιτική αποκλεισμού και καταστολής έναντι των μουσουλμάνων και στα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Καλώντας τη Γαλλία να σταματήσει να τροφοδοτεί την ισλαμοφοβία μέσω κυβερνητικών φορέων, ο Altun είπε: «Τερματίστε την πίεση στο πρακτορείο Anadolu».

Σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Γαλλική Διυπουργική Επιτροπή για την Πρόληψη του Εγκλήματος και της Ριζοσπαστικοποίησης (CIPDR) ισχυρίστηκε ότι το Anadolu είναι ένα «προπαγανδιστικό όργανο» που χρησιμοποιείται για να «επιτεθεί στη Γαλλία με παραπλανητικό και συκοφαντικό τρόπο».

 Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι "σε αντίθεση με αυτούς τους ισχυρισμούς, το πρακτορείο, ως διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ενημερώνει το διεθνές κοινό ως μέρος της ελευθερίας της έκφρασης βάσει της αρχής της αντικειμενικής κάλυψης των μέσων ενημέρωσης"

"Επιπλέον, οι απόψεις που εκφράζονται στις ειδήσεις και τις δημοσιεύσεις του πρακτορείου, ειδικά σχετικά με τη γαλλική πολιτική, είναι γεμάτες αναφορές σε Γάλλους ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και αναλυτές."

"Οι διακριτικές πολιτικές της Γαλλίας εναντίον Μουσουλμάνων καλύπτονται επίσης συχνά από άλλα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα, οι The New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα μια ιστορία για την αστυνομία στο Albertville της Γαλλίας, που κρατούν τέσσερα παιδιά 10 ετών υπό κράτηση για περισσότερες από 11 ώρες για ψευδείς ισχυρισμούς ότι «υπερασπίστηκαν την τρομοκρατία".

.Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς, ο Serdar Karagoz, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Anadolu, δήλωσε ότι ο οργανισμός συνεχίζει να ενημερώνει τους συνδρομητές του σε 13 γλώσσες για τις επιθέσεις που αντιμετωπίζει η μουσουλμανική και τουρκική κοινότητα της Γαλλίας στο πλαίσιο της πολιτικής της αντικειμενικής κάλυψης.

"Ένα νομοσχέδιο για τις γαλλικές πολιτικές που εκπονήθηκαν στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Γαλλία, παρακολουθήθηκε στενά όχι μόνο από τον οργανισμό αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο και αντιμετώπισε πολλές κριτικές", τόνισε ο Karagoz.

"Από αυτή την άποψη, ο Οργανισμός Anadolu έχει εκπληρώσει το καθήκον του να ενημερώνει σωστά το κοινό", είπε, προσθέτοντας ότι, όπως κάθε μέσο ενημέρωσης, η υπηρεσία διαθέτει τμήμα γνωμοδότησης για την ελεύθερη έκφραση ιδεών."

"Στα άρθρα των ειδήσεών μας, οι απόψεις όλων των μερών καλύπτονται πάντα στο πλαίσιο των αρχών της δημοσιογραφίας. Παρόλο που η Γαλλία μπορεί να μην αρέσει οι εξελίξεις και οι απόψεις, η δημοσιογραφία παγκόσμιας κλάσης δίνει προτεραιότητα στο δημόσιο καλό και επιδιώκει το δημόσιο συμφέρον".

"Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Γαλλίας, οι οποίοι κατηγορούν την Τουρκία ότι παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου ανά πάσα στιγμή και σε κάθε πλατφόρμα, αμφισβητούν τη δημοσιογραφία της Υπηρεσίας Anadolu, η οποία εξυπηρετεί την ελευθερία ενημέρωσης του κοινού", δήλωσε ο Karagoz.

"Καταδικάζω τους ισχυρισμούς της CIPDR και τις εκπομπές του γαλλικού δημόσιου καναλιού France 5 που στοχεύουν στην υπηρεσία".

Το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ της Καρολίνα Ρουξ Ερντογάν: Ο Σουλτάνος ​​που Αψηφά την Ευρώπη, που προβλήθηκε τον Μάρτιο στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό France 5, ισχυρίστηκε ότι η Υπηρεσία Anadolu "παρήγαγε ψεύτικες ειδήσεις για τη Γαλλία" και ότι "όλα έγιναν για να χρωματίσουν τη Γαλλία ως Ισλαμοφοβική".

"Πέρυσι ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν πρότεινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που φέρεται να προορίζεται για την καταπολέμηση του λεγόμενου «ισλαμιστικού αυτονομισμού».

Το νομοσχέδιο έχει επικριθεί για τη στόχευση της μουσουλμανικής κοινότητας και την πρόταση νέων περιορισμών σε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής τους.

Προβλέπει παρέμβαση σε τζαμιά και ομάδες που είναι υπεύθυνες για τη διοίκησή τους, καθώς και έλεγχο των οικονομικών ομάδων και ΜΚΟ που διοικούνται από μουσουλμάνους.

Περιορίζει επίσης τις εκπαιδευτικές επιλογές της μουσουλμανικής κοινότητας, εμποδίζοντας τις οικογένειες να διδάσκουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης στους ασθενείς να επιλέγουν γιατρούς βάσει φύλου για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους και καθιστά υποχρεωτική την «κοσμική εκπαίδευση» για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ