Κόσμος

Επέτειος Τσέρνομπιλ, η άλλη άποψη: 7 μύθοι για την καταστροφή

Το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, που έγινε 35 χρόνια πριν στις 26 Απριλίου, είναι μια από τις πιο γνωστές ανθρωπογενείς καταστροφές στην ιστορία. Και μετά την κυκλοφορία της διάσημης σειράς της HBO, η λέξη "Τσερνομπίλ" βρίσκεται στα χείλη των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Ειδικοί τονίζουν πάντως πως οι συγγραφείς της σειράς δεν κατάφερουν να μην πέσουν θύματα ενός αριθμού “μύθων” που επικρατούν στη μαζική συνείδηση, σχετικά με την καταστροφή τα τελευταία 35 χρόνια. Σύμφωνα λοιπόν οι βασικές παρανοήσεις είναι επτά:

 

Μύθος Νο. 1. Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος του Τσερνομπίλ, εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν και καταστράφηκε η υγεία τους

Οι κατηγορίες για τον καταστροφικό αντίκτυπο του ατυχήματος στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη και εκατομμυρίων ανθρώπων εμφανίζονται συχνά στα μέσα ενημέρωσης και μάλιστα διεισδύουν σε επιστημονική βιβλιογραφία.

Το κύριο επιστημονικό έργο όπου αναφέρθηκε σοβαρά μια τέτοια εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων είναι το βιβλίο "Τσερνομπίλ: οι συνέπειες της καταστροφής για τους ανθρώπους και το περιβάλλον" που δημοσιεύθηκε το 2007 από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης , οι συγγραφείς του οποίου εκτιμούν το συνολικό αριθμό πρόωρων θανάτων που προκλήθηκαν από την καταστροφή σε 985 χιλιάδες άτομα. Οι συγγραφείς του βιβλίου κατέληξαν σε τέτοια συμπεράσματα αναλύοντας το ποσοστό θνησιμότητας στις μολυσμένες περιοχές μετά το ατύχημα και συγκρίνοντάς το με τους δείκτες που καταγράφηκαν πριν από αυτό.

Αυτή η προσέγγιση έχει επικριθεί ευρέως από άλλους ερευνητές. Η γνωστή αρχή "Μετά από αυτό δεν σημαίνει εξαιτίας αυτού" παραβλέφθηκε πλήρως από τους συγγραφείς του βιβλίου.

Για παράδειγμα, ακόμη και στις περιοχές της πρώην ΕΣΣΔ, μακριά από το Τσερνομπίλ στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, καταγράφεται τεράστια αύξηση της θνησιμότητας και μείωση του προσδόκιμου ζωής (στο Καζακστάν, για παράδειγμα, μειώθηκε από 68,6 σε 64,5 χρόνια, και μεταξύ των ανδρών - από 63,8 έως 59 ετών). Αυτό συνέβη ως αποτέλεσμα της απότομης πτώσης του βιοτικού επιπέδου, της αύξησης του άγχους και άλλων παρόμοιων παραγόντων χωρίς καμία σχέση με το ατύχημα του Τσερνομπίλ και είναι προφανές ότι οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τη ρύπανση εκτέθηκαν σε αυτούς τους παράγοντες στον ίδιο βαθμό .

Το πιο ευρέως αναγνωρισμένο έργο σε αυτόν τον τομέα θεωρείται η έκθεση του ΠΟΥ "Οι ιατρικές συνέπειες του ατυχήματος στο Τσερνομπίλ και τα ειδικά προγράμματα υγείας", που δημοσιεύθηκε το 2006.

"Οι επιδημιολογικές μελέτες του πληθυσμού, που διεξήχθησαν από το 1986, μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει πειστικά στοιχεία για την αύξηση της θνησιμότητας που προκαλείται από την ακτινοβολία από όλες τις αιτίες, και ιδίως από τη λευχαιμία, τους συμπαγείς καρκίνους (εκτός του καρκίνου του θυρεοειδούς) και τις μη καρκινικές ασθένειες" λέει στο έγγραφο. Έτσι, μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ των ατόμων που πομακρνύνθηκαν από την τρέχουσα ζώνη αποκλεισμού, η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τους κατοίκους των μη επηρεασμένων περιοχών αυξήθηκε κατά 0,1% και μεταξύ των κατοίκων περιοχών που δεν τέθηκαν σε επανεγκατάσταση - κατά 0,5%. Ακόμη και μεταξύ των συμμετεχόντων στην εκκαθάριση των συνεπειών του ατυχήματος του Τσερνομπίλ, η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου αυξήθηκε κατά μέσο όρο 1%.

 

Σε μια άλλη έκθεση του ΠΟΥ, που δημοσιεύθηκε το 2005 , ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν λόγω ασθενειών που προκαλούνται από ακτινοβολία εκτιμάται σε 4.000 άτομα. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει όχι μόνο εκείνους που έχουν ήδη πεθάνει εκείνη την εποχή, αλλά και εκείνους που θα πεθάνουν από τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας αργότερα.

 

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς ξεχωρίζει σε όλες τις μελέτες. Το άλμα στην περίπτωση αυτή μετά το ατύχημα , σε αντίθεση με άλλες ογκολογικές ασθένειες, αναφέρεται πως "δεν είναι αμφίβολο." Έτσι, μόνο μεταξύ των παιδιών των προσβεβλημένων περιοχών, καταγράφηκαν περίπου 4.000 κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς, πιθανότατα προκλήθηκαν από ακτινοβολία που ελήφθη μετά το ατύχημα. Από αυτούς, 15 άτομα πέθαναν.

 

Μια πιο διαφορετική κατάσταση ισχύει με μη καρκινικές ασθένειες. Έτσι, μελέτες που διεξήχθησαν στη Ρωσία δείχνουν ότι οι αποδέκτες των συνεπειών ενός ατυχήματος ή μεταξύ των εκτοπισμένων έχουν στατιστική τάση να υποφέρουν συχνότερα, για παράδειγμα, από στεφανιαία νόσο. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης του 2007 προτρέπουν να προσέχουμε αυτά τα γεγονότα, επειδή η ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων προκαλείται, για παράδειγμα, από το άγχος και τις κακές συνθήκες διαβίωσης, τις οποίες έχουν αντιμετωπίσει σχεδόν όλοι οι εκτοπισμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

Οι μελέτες επίσης δεν αποκάλυψαν επιπρόσθετη (σε σύγκριση με τις περιοχές που δεν επηρεάζονται από την ακτινοβολία) μείωση του ποσοστού γεννήσεων, αύξηση της παιδικής θνησιμότητας ή περιπτώσεις υπογονιμότητας. Το επίπεδο δυσπλασιών και άλλων αποκλίσεων παραμένει επίσης σχεδόν το ίδιο για τις πληγείσες και μη επηρεαζόμενες περιοχές, και επιπλέον: στην Ουκρανία, για παράδειγμα, οι μη μολυσμένες περιοχές δείχνουν γενικά τα χειρότερα στατιστικά στοιχεία.

Αλλά ακόμη και οι επίσημοι αριθμοί, που υποστηρίζονται από ιατρικές στατιστικές, είναι τρομεροί. Οι 4.000 θάνατοι καθιστούν το Τσερνομπίλ μία από τις πιο καταστροφικές ανθρωπογενείς καταστροφές στην ανθρώπινη ιστορία και δεν υπάρχει καλόπιστος λόγος για να φουσκώσει κανείς αυτό το νούμερο

 

 

Μύθος αριθμός 2. Οι αρχές καθυστέρησαν την εκκένωση του Pripyat για ευκαιριακούς λόγους

 

Αυτός είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς μύθους του Τσερνομπίλ, που διαδραματίζονται στη σειρά της HBO: Λένε, πως σοβιετικοί αξιωματούχοι σκόπιμα θυσίασαν την υγεία των κατοίκων του Πριπιάτ, για να αποφύγουν τον πανικό και τη διάδοση αρνητικών πληροφοριών. Ωστόσο, καθυστέρησε πραγματικά η εκκένωση; Οι αναλυτές απαντούν πως σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ασφάλειας ακτινοβολίας (για παράδειγμα, NRB-99), η εκκένωση του πληθυσμού πρέπει να πραγματοποιείται όταν οι κάτοικοι της περιοχής κινδυνεύουν να δεχθούν 0,5 sievert την ημέρα.

Υπάρχει ένα αρκετά γνωστό έγγραφο: ένα αποχαρακτηρισμένο σημείωμα της KGB του Ουκρανικού SSR για τους υπαλλήλους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας. Λέει τα ακόλουθα σχετικά με τα επίπεδα ακτινοβολίας στο Pripyat: "Από τις 15:00 στις 26 Απριλίου του τρέχοντος έτους, η κατάσταση ακτινοβολίας στην περιοχή του ατυχήματος χαρακτηρίζεται από ένα επίπεδο ακτινοβολίας <...> σε ορισμένες περιοχές του Pripyat από 2 έως 4 μικροϋδρογόνα ανά δευτερόλεπτο. " 4 μικρο-ακτίνες Χ ανά δευτερόλεπτο είναι περίπου 0,014 ακτίνες Χ ανά ώρα. Και μετά - "σε ξεχωριστές περιοχές" και όχι σε ολόκληρη την πόλη. Είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι δεν έχουν συλλεχθεί 0,5 sievert σε 24 ώρες σε αυτό το επίπεδο ακτινοβολίας.

Και περισσότερο από αυτό: μέχρι το απόγευμα της 26ης Απριλίου, πιστεύεται ότι ο αντιδραστήρας ήταν άθικτος, ότι σημειώθηκε έκρηξη κάπου στο σύστημα ψύξης, ως αποτέλεσμα του οποίου απελευθερώθηκε ορισμένη ποσότητα ραδιενεργών υδρατμών στην ατμόσφαιρα - και αυτό ήταν όλο. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, το επίπεδο της ακτινοβολίας θα πρέπει να μειωθεί.

Ωστόσο, δεν ήταν το σύστημα ψύξης που εξερράγη, ή μάλλον, όχι μόνο: ολόκληρος ο αντιδραστήρας εξερράγη, και ως αποτέλεσμα, τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού σκόνης ρίχθηκαν στην ατμόσφαιρα, η οποία σταδιακά εγκαταστάθηκε στο έδαφος. Επιπλέον, ο αντιδραστήρας συνέχισε να εκπέμπει ραδιενεργές ουσίες στην ατμόσφαιρα: ήταν αυτή η «ραδιενεργή φωτιά» που σβήστηκε με παρτίδες άμμου και μολύβδου από ελικόπτερα. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα ακτινοβολίας στο Pripyat δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν μόνο. Στις 8:00, στις 28 Απριλίου, τα επίπεδα ήταν ήδη 30-160 μικροϋδρογόνα ανά δευτερόλεπτο - αυτό είναι ήδη σημαντικά υψηλότερο από το όριο εκκένωσης. Αλλά εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κανείς στην πόλη: το Πριπιάτ εκκενώθηκε στις 17:00 στις 27 Απριλίου.

Στην σειρά της HBO γνωρίσαμε κα τον ρόλο που έπαιξε ο Ακαδημαϊκός Λεγκάσοφ με τις διάσημες κασέτες του. Σχετικά με τον Legasov και τις διάσημες κασέτες του, τις οποίες στην τηλεοπτική σειρά κρύβει στον κάδο απορριμμάτων πριν αυτοκτονήσει, αναφέρεται πως στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο αφού οι ταινίες βρέθηκαν κοντά στο σώμα του Legasov στο διαμέρισμά του με ένα σημείωμα ότι προορίζονταν για τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Pravda, Vladimir Gubarev. Είναι ενδιαφέρον ότι οι κασέτες έφτασαν στον παραλήπτη κι αποσπάσματα από αυτές δημοσιεύθηκαν στην Πράβντα δύο ημέρες μετά την αυτοκτονία του ακαδημαϊκού.

 

Μύθος Αρ. 3. Οι σοβιετικές αρχές δεν είχαν τους τεχνικούς πόρους για την εκκαθάριση του ατυχήματος ή δεν τους διέθεσαν και ως εκ τούτου έστειλαν σκόπιμα τους εκκαθαριστές σε θάνατο.

 

Αυτή η πολύ δημοφιλής λανθασμένη αντίληψη βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα: οι εκκαθαριστές συχνά αφαιρούσαν τις ραδιενεργές ακαθαρσίες με σχεδόν γυμνά χέρια, όπως αποδεικνύεται από πολλές φωτογραφίες, βίντεο και μάρτυρες. Για παράδειγμα, η ραδιενεργός άσφαλτος από την οροφή του σταθμού όντως συχνά απλώς κοβόταν με τσεκούρι και φτυαριζόταν με συνηθισμένα φτυάρια.Δυστυχώς, δεν υπήρχε κανένας άλλος τρόπος να γίνει αυτό το απαραίτητο έργο.

Στην πραγματικότητα, ο αυτοματισμός χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο έργο για την εξάλειψη των συνεπειών του ατυχήματος. Για παράδειγμα, οι μπουλντόζες δούλεψαν στα πιο «καυτά» σημεία - τόσο το Σοβιετικό DET-250 όσο και το Ιαπωνικό Κομάτσου.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναπτύχθηκαν ειδικά για το Τσερνομπίλ από το Κεντρικό Ινστιτούτο Ρομποτικής και Τεχνικής Κυβερνητικής (RR-1, RR-2, RR-3, RR-G1 και RR-G2, TR-A2, TR-B1, TR-B2, TR-G1 και TR-G2.), Καθώς και άλλα που αγοράστηκαν από άλλες χώρες, για παράδειγμα, MF-2 και MF-3.

Δυστυχώς, σε εξαιρετικά υψηλά πεδία ακτινοβολίας, δηλαδή όπου τα ρομπότ χρειάζονταν περισσότερο, ήταν άχρηστα: η τεχνολογία ημιαγωγών είναι ακόμη πιο ευάλωτη στην ακτινοβολία από την ανθρώπινη σάρκα και οι ηλεκτρονικοί "εγκέφαλοι" απλώς απέτυχαν. Έτσι, οι άνθρωποι πήγαν ακόμα στα πιο επικίνδυνα μέρη.

Επίσης, δεν «ρίχτηκαν στο θάνατο» χωρίς λόγο: για παράδειγμα, στην οροφή της 4ης μονάδας ισχύος, επιτράπηκε να δρα κάποιος κυριολεκτικά (σύμφωνα με ένα χρονόμετρο) για 40 δευτερόλεπτα, μετά τα οποία ο εκκαθαριστής περνούσε σε «απόσυρση », αφού έφτανε τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόση ακτινοβολίας.

Αλλά ταυτόχρονα, πολλοί εκκαθαριστές λένε ότι, δυστυχώς, ήταν πολύ εκτεθειμένοι και υποτιμήθηκαν από τη διοίκηση εργασίας (προκειμένου να αποφευχθούν πρόσθετες πληρωμές για υπερέκθεση).

Ταυτόχρονα, επιστήμονες και μηχανικοί ανακάλυψαν πιο ήπιες μεθόδους εκτέλεσης επικίνδυνων λόγω ακτινοβολίας εργασιών: για παράδειγμα, τελικά σκέφτηκαν να αφαιρέσουν την ίδια πίσσα με τη βοήθεια των "blotters" – ειδικών συσκευών.

Ακόμα και σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά το ατύχημα του Τσερνομπίλ, οι άνθρωποι παραμένουν η κύρια δύναμη στην εξάλειψη των συνεπειών των ατυχημάτων σε πυρηνικούς σταθμούς, και ακόμη και σε πολύ πιο ανεπτυγμένες χώρες, όπως αποδεικνύεται από την εμπειρία του ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό Fukushima-1. .

Όσον αφορά τις κατηγορίες ότι δεν δόθηκαν προστατευτικές στολές στους εκκαθαριστές, με εξαίρεση τον αναπνευστικό εξοπλισμό και τα καπέλα που κάλυπταν τα μαλλιά τους, η κατάσταση εδώ είναι διττή. Μόνο παχιά στρώματα μολύβδου μπορούν να προστατεύσουν σοβαρά από την ακτινοβολία γάμμα και τέτοια κοστούμια ζυγίζουν πολύ. Ως αποτέλεσμα, η κινητικότητα μειώνεται και ένα άτομο περνά περισσότερο χρόνο στη ζώνη κινδύνου, πράγμα που σημαίνει ότι δέχεται μεγάλη δόση ακτινοβολίας. Ως εκ τούτου, στο τέλος, αυτή η πρακτική εγκαταλείφθηκε, περιορίζοντάς την σε μέτρα που αποσκοπούσαν στην αποτροπή εισόδου ραδιενεργού σκόνης στο σώμα. Ωστόσο, δόθηκαν πορώδεις ποδιές σε όσους συμμετείχαν στις πιο επικίνδυνες δουλειές, όπως αποδεικνύεται από αρχειακές φωτογραφίες.

 

Μύθος Αρ. 4. Σχεδόν όλοι οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σταθμό αμέσως μετά την έκρηξη πέθαναν από ακτινοβολία

Στην πραγματικότητα, από τους 40 πυροσβέστες που έφτασαν στο σταθμό αμέσως μετά την έκρηξη, έξι πέθαναν. Οι υπόλοιποι, έχοντας λάβει τεράστιες δόσεις ακτινοβολίας, συχνά υπερβαίνοντας τις θανατηφόρες δόσεις, επέζησαν χάρη στις προσπάθειες των γιατρών. Έτσι, ο διοικητής του πληρώματος SVPCH-2, Leonid Telyatnikov, έζησε μέχρι το 2004 (πέθανε σε ηλικία 70 ετών), πολλοί είναι ακόμα ζωντανοί.

Η κατάσταση είναι διαφορετική με τους εργάτες που είχαν εμπλακεί στον εντοπισμό των συνεπειών του ατυχήματος τη νύχτα της τραγωδίας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά το ατύχημα, 22 εργαζόμενοι του σταθμού πέθαναν από τις ληφθείσες δόσεις ακτινοβολίας.

Ως αποτέλεσμα της έκρηξης, δύο άνθρωποι πέθαναν: ο χειριστής των κύριων αντλιών κυκλοφορίας Valery Khodemchuk, του οποίου το σώμα δεν βρέθηκε ποτέ, καθώς και ο μηχανικός-ρυθμιστής συστημάτων αυτοματισμού Vladimir Shashenok, ο οποίος πέθανε από τους τραυματισμούς και τα εγκαύματα στο νοσοκομείο στις το πρωί της 26ης Απριλίου

 

Μύθος αριθμός 5: Οι πρωταγωνιστές παρουσιάζονται συνεχώς με ένα ποτήρι βότκα

 

Το κλισέ σχετικά με την μέθη κατά την εκκαθάριση του ατυχήματος είναι πολύ συνηθισμένο (ειδικά στη σειρά της HBO).

Αλλά τότε ίσχυε αυστηρός νόμος στην ΕΣΣΔ και κατά τη διάρκεια της εκκαθάρισης του ατυχήματος, η εφαρμογή του ερευνήθηκε ιδιαίτερα αυστηρά. Σύμφωνα με τις αναμνήσεις των εκκαθαριστών, για μέθη ήταν δυνατό όχι μόνο να σε πετάξουν έξω από τη Ζώνη, αλλά και να αντιμετωπίσεις σημαντικά προβλήματα στον κύριο χώρο εργασίας, μέχρι ποινική δίωξη.

Και τέτοια δρακόντεια μέτρα δεν ήταν καθόλου περιττά. Οι εκκαθαριστές έπρεπε να εργαστούν σε συνθήκες πλήρους άσκησης όλων των δυνάμεων του σώματος.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καθόλου αλκοόλ στο Τσερνομπίλ: οι άνθρωποι παραμένουν άνθρωποι και οι φήμες ότι το αλκοόλ προωθεί την εξάλειψη των ραδιονουκλεϊδίων ήταν τότε πολύ διαδεδομένη.

 

Μύθος αριθμός 6. Η Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνομπίλ είναι μια ραδιενεργή έκταση που έχει μολυνθεί εδώ και χιλιετίες

Και οι δύο αυτές δηλώσεις είναι αναληθείς, σύμφωνα με τους ειδκούς.

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της ραδιενεργού "λάσπης" που εκτοξεύτηκε από τον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ έχει ήδη αποσυντεθεί με ασφάλεια με φυσικό τρόπο. Τα επίπεδα ακτινοβολίας σε δημοφιλή τουριστικά μέρη της Ζώνης είτε δεν υπερβαίνουν τον κανόνα των 0,3 microsievert ανά ώρα, είτε δεν το ξεπερνούν αρκετά ώστε να αποτελούν απειλή για την υγεία, ακόμη και με μακρά παραμονή.

Ένα δίκτυο καμερών εγκατεστημένο στα δάση της ζώνης αποκλεισμού δείχνει ότι η ζωή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εκεί . Είναι παράδοξο, αλλά αληθινό: από την άποψη της άγριας φύσης, η Ζώνη φαίνεται σήμερα πιο ευημερούσα από πολλές άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ζώνη είναι ασφαλής. Τελικά, έχουμε μόνο αποσπασματικές πληροφορίες σχετικά με τη ζωή των άγριων ζώων στη ζώνη και δεν έχουμε λεπτομερή στοιχεία για το πώς, για παράδειγμα, το προσδόκιμο ζωής και η κατάσταση της υγείας τους διαφέρουν από τα ίδια ζώα που ζουν σε μια μη μολυσμένη περιοχή.

Οι άνθρωποι πιθανότατα θα μπορούν να επιστρέψουν στη Ζώνη όχι ως τουρίστες ή ως εργαζόμενοι με βάρδιες (ζουν εκεί, πίνουν τοπικό νερό, ασχολούνται με τη γεωργία), πιθανώς όχι νωρίτερα από 300 χρόνια. Αλλά είναι πραγματικά απαραίτητο; Και δεν θα ήταν ευκολότερο να αφήσετε τη Ζώνη ως ένα μοναδικό μνημείο; Οι απόγονοί μας δεν έχουν ακόμη επιλύσει αυτό το ζήτημα.

Για όσους θέλουν να επισκεφθούν τη Ζώνη ως τουρίστας, συνιστούμε να μην παραλείψετε τις προφυλάξεις, να ακολουθήσετε αυστηρά τις οδηγίες των οδηγών και να μην ασχοληθείτε με ερασιτεχνικές δραστηριότητες -και όλα θα πάνε καλά.

 

Μύθος αριθμός 7. Το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ αποδεικνύει ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να εγκαταλειφθεί

 

Η φοβία που αναπτύχθηκε μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ έλαβε μια νέα ισχυρή ώθηση μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό Fukushima-1 και σήμερα η γνώμη για την ανάγκη εγκατάλειψης αυτής της τεχνολογίας για την παραγωγή ενέργειας είναι αρκετά διαδεδομένη. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η εγκατάλειψη της λύσης του πυρηνικού σταθμού θα έχει τρομερές συνέπειες, τόσο οικονομικές όσο και περιβαλλοντικές.

Για παράδειγμα, τα εργοστάσια με καύση άνθρακα, κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας, εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα ακόμη περισσότερα ραδιενεργά σωματίδια από τα ατομικά (λόγω της περιεκτικότητας σε ραδιενεργά ισότοπα ουρανίου, ραδίου, θορίου, μολύβδου και άλλων στοιχείων στον άνθρακα), ειδικά σε τεχνικά ξεπερασμένους σταθμούς με ξεπερασμένα συστήματα. Και αυτό δεν υπολογίζει τη συνήθη χημική ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η εναλλακτική ενέργεια δεν είναι επίσης λύση στο πρόβλημα. Για παράδειγμα η "πράσινη" ηλεκτρική ενέργεια απέχει πολύ από το ιδανικό από την άποψη της οικολογίας. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 78 εκατομμύρια τόνοι τοξικών αποβλήτων από ηλιακή ενέργεια θα συσσωρευτούν στη Γη έως το 2050.

Όσον αφορά τα ατυχήματα, από την άποψη αυτή, η πυρηνική ενέργεια διαφέρει ελάχιστα από άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας: δυστυχώς, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα άνετο περιβάλλον για τον εαυτό μας, έχουμε επίσης δημιουργήσει συσκευές των οποίων οι δυσλειτουργίες ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Έτσι, το πιο θανατηφόρο ατύχημα θεωρείται η απελευθέρωση ισοκυανικού μεθυλεστέρα σε εργοστάσιο χημικών στο Bhopal της Ινδίας, στο οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 18 χιλιάδες άνθρωποι . Και παρόλο που αυτή η τραγωδία ξεπερνάει το Τσερνομπίλ, το ισοκυανικό μεθύλιο συνεχίζει να παράγεται μαζικά σε όλο τον κόσμο, και αυτό δεν προκαλεί μεγάλη διαμαρτυρία.

 

Στρατηγός της KGB είπε πώς μετά την έκρηξη του Τσερνομπίλ γέμισαν κατασκόπους

 

Μετά την καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ , που συνέβη ακριβώς πριν από 35 χρόνια, κάθε υπηρεσία ασφαλείας έπρεπε να εργαστεί στο Τσερνομπίλ και να ψάξει για κατασκόπους.

Αυτό το είπε ο απόστρατος στρατηγός της FSB, Anatoly Tkachuk, επικεφαλής της ειδικής ομάδας KGB της ΕΣΣΔ για τα στρατεύματα της ζώνης του Τσερνομπίλ, αναφέρει το RIA Novosti .

"Φανταστείτε τι ήταν... Μια απίστευτη συγκέντρωση σε ένα μέρος δεδομένων άκρως απόρρητων, διαφόρων πληροφοριών και τεχνολογίας, που σε κανονικές συνθήκες ήταν διάσπαρτα σε διαφορετικά μέρη και κρυμμένα αξιόπιστα πίσω από φράχτες σε κλειστές περιοχές, στα οποία οι ξένες υπηρεσίας πληροφορίες δεν μπορούσαν να πλησιάσουν νωρίτερα"εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Chekist, πληροφορίες από το Τσερνομπίλ κατέστησαν επίσης δυνατή την κατανόηση των μέτρων ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εργασία με πυρηνικά υλικά, αλλά και πώς λειτουργούσε η σοβιετική κρατική μηχανή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Έτσι, ήταν εντυπωσιακό ότι μερικοί άνθρωποι, με πρωτοβουλία και κάπως πολύ επίμονα, έγραψαν αναφορές με αίτημα να τους στείλουν στο Τσερνομπίλ.Είδαν ότι το ενδιαφέρον τους για το Τσερνομπίλ είναι σαφώς διαχειρίσιμο», δήλωσε , προσθέτοντας ότι “δεν επιτρέψαμε διαρροές πληροφοριών'

Το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ συνέβη τη νύχτα της 26ης Απριλίου 1986, όταν ο αντιδραστήρας RBMK-1000 της μονάδας ισχύος Νο 4 εξερράγη. Ως αποτέλεσμα του ατυχήματος, απελευθερώθηκε μεγάλη ποσότητα ραδιενεργών ουσιών στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων, ο κύριος λόγος για αυτό που συνέβη ήταν οι σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού, που διαπράχθηκαν από το προσωπικό της τέταρτης μονάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...