Ενώ το διοξείδιο του άνθρακα και οι υποτιθέμενες επιζήμιες επιπτώσεις του στην αλλαγή του κλίματος έχουν γίνει το αγαπημένο “φάντασμα” των μέσων μαζικής ενημέρωσης για οτιδήποτε συμβαίνει αυτές τις μέρες, νέα δεδομένα από τον δείκτη βλάστησης της NASA – με μετρήσεις από δορυφόρους - δείχνουν αξιοσημείωτα οφέλη για την παγκόσμια φυτική ζωή.
Η NASA γράφει:
“Η ζωή μας εξαρτάται από φυτά και δέντρα. Μας τρέφουν και μας δίνουν ρούχα. Απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και εκπέμπουν οξυγόνο που πρέπει να αναπνέουμε. Τα φυτά παρέχουν ακόμη και πολλά από τα φάρμακά μας και δομικά υλικά. Έτσι, όταν τα φυτά και τα δέντρα γύρω μας αλλάζουν, αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας, το περιβάλλον μας και την οικονομία μας. Για αυτούς τους λόγους, και περισσότερο, οι επιστήμονες παρακολουθούν τη ζωή των φυτών σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν δορυφόρους της NASA για να χαρτογραφήσουν την «πρασινάδα» όλων των γαιών. Αυτοί οι χάρτες του δείκτη βλάστησης δείχνουν πού και πόσο μεγάλωσε η βλάστηση των πράσινων φύλλων για το χρονικό διάστημα που εμφανίζεται”
Παρατηρώντας, λοιπόν, τα δεδομένα του δείκτη βλάστησης που είναι δημόσια διαθέσιμα από τη NASA, θα βρείτε μια σαφή ανοδική τάση από το έτος 2000, όταν τα δεδομένα μετρήθηκαν για πρώτη φορά:
Τα δεδομένα NVDI απεικονίζονται με κινούμενο μέσο όρο 1 έτους.
Τα δεδομένα το έτος 2000 είναι στα 0,0936 και το Φεβρουάριο του 2021 είναι 0,1029, με διαφορά 9,94%. Ένα κέρδος ~ 10% σε πάνω από 20 χρόνια είναι ένα εντυπωσιακό επίτευγμα για τον πλανήτη μας. Αυτό είναι ιδιαίτερα καλό νέο γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό σημαίνει τελικά μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής καλλιεργειών, αυξημένες αποδόσεις και επέκταση δασών και λιβαδιών.
Ως αποτέλεσμα, η έρημος της Σαχάρας γίνεται μικρότερη. Μια μελέτη του 2018 από τους Venter et al διαπίστωσε ότι η έρημος της Σαχάρας είχε συρρικνωθεί στην περιοχή κατά 8% σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες. Αυτό είναι σοβαρό γιατί η Σαχάρα καλύπτει μια τεράστια έκταση περίπου 9,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 700.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη περιοχή που γίνεται πράσινη.
Επίσης μια μελέτη του 2020 από τους Haverd et al διαπίστωσε ότι
«… Περίπου το 70% της γης μετά τη δεκαετία του 1980, η φυτική πράσινη τάση οφείλεται στη γονιμοποίηση του CO2».
Η μελέτη του Haverd δείχνει επίσης ότι αυτό το “πρασίνισμα” θα αντισταθμίσει και θα ισοδυναμεί με 17 χρόνια ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2100.
Φυσικά, τα κατευθυνόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα σας πουν για αυτά τα καλά νέα γιατί έρχονται σε αντίθεση με την προσπάθεια του κλίματος τρόμου!