Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η Άγκυρα παγώνει την αγορά ελικοπτέρων από την Ρώμη

Δεν έχει τέλος ο ιταλοτουρκικός ''πόλεμος''. Οι δηλώσεις Ντράγκι κατά του Ερντογάν, όποου τον αποκάλεσε δικτάτορα, εξόργισαν την Άγκυρα. Όπως σας είχε αναφέρει πρώτο το Πενταπόσταγμα, οι Τούρκοι μετά την τοποθέτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν το μποϊκοτάζ στα ιταλικά προϊόντα!  

Τι είχαμε αναφέρει:

O Ilhan Tanir, σύμβουλος του Ρ. Τ. Ερντογάν ανέφερε:  ''Ετοιμαστείτε για μποϊκοτάζ ιταλικών προϊόντων, ξεχάστε όσα ξέρατε!'

Τι αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα ''Reppublica'' 

''Η Τουρκία ''παγώνει'' την συμφωνία 70 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά εκπαιδευτικών ελικοπτέρων από την ιταλική εταιρεία Leonardo. Σύμφωνα με την έκθεση, οι τουρκικές αρχές απαιτούν επίσημη συγνώμη από την κυβέρνηση.'' 

Οι δηλώσεις που προγήθηκαν 

https://www.youtube.com/watch?v=F5YQjih-8FY

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και διευθυντής υποθέσεων της ΕΕ, Φαρούκ Καγιάκτσι ενημέρωσε τον πρέσβη ότι ο Ερντογάν «ήταν ηγέτης που εκλέχθηκε με τις περισσότερες ψήφους» και ότι η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις παρατηρήσεις του Ντράγκι.

Η Τουρκία αναμένει ότι οι «ακραίες και άσχημες παρατηρήσεις που δεν ταιριάζουν» ενός συμμάχου θα αποσυρθούν αμέσως, όπως είπε.

Ο Καγιάκτσι ανέφερε επίσης ότι η συζήτηση σχετικά με το ατυχές περιστατικό ήταν «χωρίς νόημα και με κακή πρόθεση», με στόχο την υπονόμευση μιας θετικής ατζέντας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, οι οποίες επιδιώκουν να προχωρήσουν μετά από εντάσεις που αυξήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνάντηση του Ερντογάν με του Ευρωπαίους, αποκάλεσε τον Ντράγκι «διορισμένο», σε μια σαφή αναφορά στο γεγονός ότι δεν έχει λάβει καμία μορφή λαϊκής ψηφοφορίας για να ανέλθει στην πρωθυπουργική θέση της Ιταλίας.

Μετά την αντιδράση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς απάντησε στον Ντράγκι μέσω ανάρτησής του στο Twitter,  γράφοντας το εξής μήνυμα: «Αν θέλετε να δείτε δικτάτορα, κοιτάξτε την ιστορία σας, κοιτάξτε τον Μουσολίνι». 

 

Η Τουρκία λατρεύει τα ιταλικά όπλα 

https://www.youtube.com/watch?v=kCRajks_QkQ&t=7s


 
Ήδη από το 2010, η ιταλική βιομηχανία Agusta Westland είχε κλείσει συμφωνία με την τουρκική κρατική ΤΑΙ (Τurkish Aerospace Industries) για την παραγωγή στην Τουρκία αυτού του ελικοπτέρου, που στην τουρκική εκδοχή του μετονομάστηκε T129 ATAK και εθεάθη επί το έργον και στην εισβολή στην Συρία. Αρχικά η συμφωνία πρόβλεπε την παραγωγή 51 ελικοπτέρων, που ήδη από το 2011 έγιναν 60 και από τότε η γραμμή συναρμολόγησης ποτέ δεν σταμάτησε. Πιο πρόσφατα, ξεκίνησε και η παραγωγή του ελικοπτέρου, προσαρμοσμένου όμως, για τις ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ιταλικός όμιλος Leonardo συνεργάζεται με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και στην κατασκευή κατασκοπευτικών δορυφόρων, στη δημιουργία και εγκατάσταση στη Σμύρνη του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της θάλασσας VTMS (Vessel Traffic Management System), τον εκσυγχρονισμό του εναερίου ελέγχου, των ραντάρ, καθώς και στην πώληση πυροβόλων για την τουρκική ακτοφυλακή.

Και η γνωστή Beretta της Μπρέσσια έχει ανοίξει δικό της εργοστάσιο στην Τουρκία μέσω της θυγατρικής της Stoeger. Τα τουρκικής κατασκευής πιστόλια της Μπερέτα συμμετέχουν συστηματικά σε όλους τους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, στις οποίες μάλιστα έχουν κατά καιρούς πουλήσει ορισμένες ποσότητες.

https://www.youtube.com/watch?v=Y7osQ6LJbts

Συμβόλαια με την ιταλική πολεμική βιομηχανία 

 

Τον Φεβρουάριο του 2019, στο ναυπηγείο Τούζλα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης κορβέτας ηλεκτρονικής παρακολούθησης της Τουρκίας. Η κορβέτα είναι εξοπλισμένη με πυροβόλο των 76 χιλιοστών της ιταλικής Oto Melara. Η ίδια βιομηχανία έχει εξοπλίσει με κανόνια διάφορα πλοία του τουρκικού στόλου. Μια άλλη ιταλική βιομηχανία του ομίλου Leonardo, η Alenia, έχει εξοπλίσει το τουρκικό ναυτικό με αεροπλάνα τύπου ATR72 για περιπολία, ηλεκτρονικό έλεγχο και εντοπισμό υποβρυχίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αεροπλάνα, που στην τουρκική εκδοχή τους ονομάζονται Meltem III, προσαρμόζονται στις επιχειρησιακές ανάγκες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ. Αυτή η έντονη εμπορική δραστηριότητα της ιταλικής πολεμικής βιομηχανίας στην Τουρκία οδήγησε τον Όμιλο Leonardo να εγκαινιάσει πριν από χρόνια μεγαλοπρεπές γραφείο εκπροσώπησης στην Κωνσταντινούπολη και ένα μικρότερο στην Άγκυρα, όπου απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι.
 

Όπως καταλαβαίνουμε, η κρίση ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκινά, με την Τουρκία να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα πλέον, καθώς χάνει τον μοναδικό της σύμμαχο στην ΕΕ, μετά την Γερμανία.

https://twitter.com/Defence_Turk/status/1381191146064515075https://twitter.com/MarcoFlorianMED/status/1381127644146761728https://www.youtube.com/watch?v=nfOLrnU8yHg

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ