Oι αναφορές σεξουαλικής και εγκληματικής εκμετάλλευσης έχουν αυξηθεί ανησυχητικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με νέα στοιχεία που μετρούν την κλίμακα της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, οι οποίες περιλαμβάνουν άτομα που κρατούνται αιχμάλωτα και εξαναγκάζονται σε πορνεία, αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο το 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σχεδόν το ένα τέταρτο των περιπτώσεων αφορούσαν παιδιά.
Η εγκληματική εκμετάλλευση, η οποία περιλαμβάνει την αναγκαστική κλοπή και την αναγκαστική επαιτεία, αυξήθηκε κατά 42%, με το ένα πέμπτο των πιθανών θυμάτων να είναι ανήλικοι. Δεκάδες περιπτώσεις αναφέρονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με ναρκωτικά και περιλαμβάνουν συμμορίες, στις οποίες οι νέοι χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ναρκωτικών και χρημάτων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, η ανάλυση της ετήσιας αξιολόγησης της γραμμής βοήθειας για τη δουλεία Unseen, δείχνει ότι εμπλέκονται περισσότερα παιδιά από ποτέ. Οι στατιστικές, που περιλαμβάνουν δεδομένα για κάθε περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιούνται για να ρίξουν φως στη δυναμική και την έκταση της σύγχρονης δουλείας.
Την περασμένη Τρίτη, περισσότερες από δώδεκα Ρουμάνες γυναίκες διασώθηκαν από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια μιας σειράς επιχειρήσεων στο δυτικό Λονδίνο για την εξιχνίαση κυκλώματος sex trafficking. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, 11 φερόμενα μέλη ενός κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών συνελήφθησαν για εμπορία ανθρώπων και σύγχρονα αδικήματα δουλείας στο νότιο Λονδίνο.
Αξιωματούχος της αστυνομίας προειδοποιεί ότι το κοινό μπορεί να συναντήσει καθημερινά θύματα σύγχρονης δουλείας, αλλά χωρίς να το συνειδητοποιεί. Αναφορές στη γραμμή βοήθειας κατά της δουλείας, την οποία διαχειρίζεται η φιλανθρωπική οργάνωση Unseen, έδειξαν ότι οι Ρουμάνοι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα θυμάτων, ακολουθούμενη από ανθρώπους από την Κίνα, την Αλβανία και την Αγγλία.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 95% των αναφορών σχετικά με τη σύγχρονη δουλεία σε καλλιέργειες κάνναβης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η αγορά ναρκωτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμεινε έντονη. Συνολικά, η γραμμή βοήθειας είχε σχεδόν 8.000 επαφές με θύματα και επαγγελματίες που εργάζονταν σε υπηρεσίες όπως το NHS (εθνικό σύστημα υγείας) πέρυσι. Ως αποτέλεσμα, εντοπίστηκαν δυνητικά 3.481 θύματα σύγχρονης δουλείας, το 10% των οποίων ήταν παιδιά, από 7% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2019.
Η Justine Currell , εκτελεστικός διευθυντής του Unseen και μέλος της συγγραφικής ομάδας της αξιολόγησης, δήλωσε: «Ένα χρόνο μετά το πρώτο lockdown, ο αριθμός των αναφορών σχετικά με τη σεξουαλική και εγκληματική εκμετάλλευση, καθώς και ο αριθμός εκείνων των περιπτώσεων που αφορούν παιδιά, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός».
Σύμφωνα με την ίδια, παρόλο που το lockdown έκανε λιγότερο εμφανή την εκμετάλλευση στην καθημερινή ζωή, όπως για παράδειγμα τις περιπτώσεις όπου άνθρωποι αναγκάστηκαν να εργαστούν σε πλυντήρια αυτοκινήτων ή σε ινστιτούτα περιποίησης νυχιών, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η σύγχρονη δουλεία εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Παρά τη δυσκολία προσέγγισης των θυμάτων, οι περιπτώσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης αυξήθηκαν από 219 σε 273 και οι περιπτώσεις εγκληματικής εκμετάλλευσης αυξήθηκαν από 179 σε 254. Από την εναρξή της το 2016, η γραμμή βοήθειας έχει εντοπίσει περισσότερα από 20.000 πιθανά θύματα εκμετάλλευσης. Η Currell πρόσθεσε: «Υπάρχει ακόμη μια γενική έλλειψη συνειδητοποίησης της σύγχρονης δουλείας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει 100.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόνο».
Πάντως, επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι περισσότερα από 10.000 πιθανά θύματα δουλείας και καταναγκαστικής εργασίας εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι. Οι τελευταίες στατιστικές του Υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν μια τεράστια αύξηση των ατόμων που εισέρχονται στον εθνικό μηχανισμό παραπομπής, ο οποίος υποστηρίζει τα θύματα της σύγχρονης δουλείας. Οι πιο κοινές εθνικότητες που εντοπίζονται είναι άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αλβανία και το Βιετνάμ.