Σύμφωνα με την αξιωματούχο η πρόταση για την καθιέρωση ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, δεν έχει καμία σχέση με την επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αποτελεί ένα «διαβατήριο προς την κανονικότητα», καθώς θα διευκολύνει τους Ευρωπαίους πολίτες να κυκλοφορούν και πάλι ελεύθερα εντός των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε, απολαμβάνοντας ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που τους δίνουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Με αυτά τα λόγια περίγραψε ανώτατη αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Κομισιόν, την πρόταση της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αλλά και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη, για την καθιέρωση ενός επίσημου εγγράφου που θα βεβαιώνει την υγειονομική κατάσταση των Ευρωπαίων πολιτών.
Μιλώντας σε ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων, η κυρία Σάαλα Σασταμόινεν, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε ότι η πρόταση για την καθιέρωση ενός ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, δεν έχει καμία σχέση με την επιβολή ελέγχων στα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με την ίδια, ο εμβολιασμός στην Ε.Ε δεν είναι υποχρεωτικός και τα εν λόγω πιστοποιητικά δεν θα αποτελούν σε καμία περίπτωση προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων, ωστόσο οι εμβολιασμένοι Ευρωπαίοι πολίτες, αυτοί που έχουν κάνει διαγνωστικό τεστ ή όσοι έχουν αναρρώσει από την Covid-19, θα μπορούν να αποφύγουν τις περιόδους καραντίνας που επιβάλουν τα περισσότερα κράτη – μέλη της ΕΕ.
«Είτε θα είναι σε ψηφιακή μορφή, είτε σε έντυπη, αυτό το πιστοποιητικό θα έχει κάποια βασικά στοιχεία του κατόχου του, ένα κωδικό QR (σ.σ “Quick Response”, δηλαδή ένα είδος γραμμωτού κώδικα, κάτι σαν τα barcodes στα καταναλωτικά προϊόντα, δύο διαστάσεων με σκοπό τα δεδομένα, που περιέχονται στον κώδικα, να αποκωδικοποιούνται με μεγάλη ταχύτητα) που θα βοηθάει στην επαλήθευση της αυθεντικότητάς του και θα πιστοποιεί ότι είναι πλήρως ενημερωμένο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Σασταμόινεν.
Σύμφωνα με την ίδια, οι πληροφορίες στο εν λόγω πιστοποιητικό θα είναι γραμμένες στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά. Θα είναι απολύτως ασφαλές καθώς θα φέρει ψηφιακή υπογραφή και θα ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Επίσης θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, καθώς όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρήσει ότι η πανδημία έχει παρέλθει, θα πάψει η χρήση του.
Μιλώντας στην ίδια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, παρουσία δημοσιογράφων από πολλά κράτη - μέλη της Ε.Ε, ο ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), (σ.σ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το εν λόγω πιστοποιητικό) τόνισε ένα από τα σημαντικά ζητήματα αυτή τη στιγμή είναι να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών και ο χώρος Σένγκεν να γίνει ξανά πλήρως λειτουργικός. «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ελπίζουμε ότι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της ευρωπαϊκής μας εμπειρίας, το οποίο αναμφίβολα είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς εσωτερικά σύνορα θα είναι ξανά διαθέσιμο».
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ, όσο νωρίτερα δημιουργηθεί αυτό το «διαβατήριο προς την κανονικότητα» θα είναι προς το καλύτερο. «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέλησε να γεφυρώσει και να εναρμονίσει τα τελείως διαφορετικά μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη – μέλη», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως δεύτερο νομοθετικό όργανο της ΕΕ ψήφισε να προωθεί η έκδοση του εν λόγω πιστοποιητικού με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το αίτημα για προώθηση με διαδικασία κατεπείγοντος του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» της Ε.Ε εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τις ψήφους των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση μάλιστα με την πολιτική ομάδα της Αριστεράς που το καταψήφισε.
Από την πλευρά της η κυρία Ρίτα Μαρκές υφυπουργός Τουρισμού της Πορτογαλίας, η χώρα της οποίας ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε, μιλώντας την ίδια συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αποτελεί μια κοινή απάντηση ολόκληρης της Ε.Ε ώστε χώρες όπως η Πορτογαλία, που το ΑΕΠ τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική βιομηχανία να μπορέσουν και πάλι να υποδεχθούν επισκέπτες, ώστε η οικονομία να αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει σε μια κορφή κανονικότητας. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια την υφυπουργό Τουρισμού της Πορτογαλίας, η χώρα θα ανοίξει για τους τουρίστες, αλλά όχι πριν τον Μάιο.