Το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7 προσθέτει ότι «ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός της χώρας, κατά την παρέμβασή του, χρησιμοποίησε σκληρά λόγια».
Παράλληλα, ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι ο Ντράγκι πληροφόρησε λεπτομερώς τους ομολόγους του, για την υπόθεση των εκατομμυρίων παρτίδων εμβολίων της AstraZeneca που εντοπίστηκαν σε κέντρο εμφιάλωσης εμβολίων, στο Ανάνι, εβδομήντα χιλιόμετρα νότια της Ρώμης.
«Ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι δόσεις εμβολίου που βρίσκονται στο Ανάνι, να μπορέσουν να μείνουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο La7.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως «έγιναν λάθη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες φάνηκαν δειλοί», μένοντας πίσω στο θέμα των εμβολιασμών.
Από πλευράς της η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, υπεραμύνθηκε της απόφασης να προμηθευτεί η ΕΕ εμβόλια για όλες τις χώρες- μέλη, εκτιμώντας πως, αν δεν γινόταν αυτό, θα υπήρχαν κλυδωνισμοί στην Ένωση.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντέιβιντ Σασόλι, υπογράμμισε πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν πρέπει να στραφούν η μία ενάντια στην άλλη για το θέμα των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας πως «όσο περισσότερη ενότητα δείξουμε, τόσο περισσότερη εμπιστοσύνη θα εμπνεύσουμε…η σωτηρία έγκειται στη συνεργασία».
Υπενθυμίζεται πως κάποιες χώρες έχουν διαμαρτυρηθεί πως οι δόσεις δεν διανέμονται δίκαια, με τον Αυστριακό καγκελάριο Κουρτς να ηγείται μιας «εκστρατείας» μαζί με άλλες χώρες για να αντιμετωπιστεί αυτό που θεωρούν προβληματική διανομή των εμβολίων. «Αν δεν βρεθεί λύση (στη Σύνοδο) θα μπορούσε να προκληθεί στην ΕΕ ζημιά που δεν έχουμε δει εδώ και πολύ καιρό» είπε σχετικά ο Κουρτς, εν όψει της Συνόδου.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Βρετανία, λόγω του εμβολίου που ανέπτυξαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca. Την Τετάρτη η Κομισιόν εισηγήθηκε αυστηρότερους ελέγχους ως προς τις εξαγωγές εμβολίων- αν και ο Guardian έγραψε πως οι ηγέτες της ΕΕ μάλλον δε θα επιστρατεύσουν τον πολυσυζητημένο μηχανισμό ελέγχου στις εξαγωγές των εμβολίων στις χώρες με μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς πολλά κράτη-μέλη εμφανίζονται αντίθετα στην προοπτική αυτή, υπογραμμίζοντας «τη σημασία της διαφάνειας καθώς και της χρήσης των αδειών εξαγωγής».
Από πλευράς της η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την Ευρώπη να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή εμβολίων, δεδομένης της έλλειψης εξαγωγών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την πανδημία ως «τεράστιο κρας τεστ για τις δυνατότητες της ΕΕ».
Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς της Ε,Ε, Tιερί Μπρετόν απέρριψε τις κατηγορίες περί προστατευτισμού από το μπλοκ .«Έχουμε την αίσθηση ότι ο εθνικισμός εμβολίων βρίσκεται στην άλλη πλευρά του καναλιού», είπε. «Δεν είδαμε κανένα εμβόλιο απο το Ηνωμένο Βασίλειο να φτάνει σε εμάς» είπε σχετικά.