Τα 200 χρόνια από τη συμπλήρωση της επανάστασης του 1821 θα τιμήσει ανήμερα την 25η Μαρτίου το λαογραφικό σύμβολο των Βρυξελλών Manneken - Pis. Πιο συγκεκριμένα το Manneken Pis θα ντυθεί τσολιάς από τις εννέα το πρωί μέχρι τις έξι το απόγευμα. Το Manneken Pis συχνά ντύνεται με ενδυμασίες άλλων χωρών.
ο Μάνεκεν Πις (Manneken Pis) είναι ένα μικρό μπρούτζινο άγαλμα ύψους 60 εκατοστών που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από τον Φλαμανδό καλλιτέχνη Jerome Duquesnoy και έχει στηθεί μόλις λίγα τετράγωνα από το δημαρχείο των Βρυξελλών και την πλατεία Grand Place.
Το άγαλμα απεικονίζει ένα μικρό αγόρι να ουρεί σε συντριβάνι, αλλά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, το περίφημο άγαλμα έγινε από τους χρήστες του διαδικτύου σύμβολο κατά της τρομοκρατίας. Άλλος μύθος υποστηρίζει ότι ένα αγόρι κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας πως κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει με το να ουρήσει το φιτίλι με αποτέλεσμα να το σβήσει.
Το Δεκέμβριο του 2011 το Manekken Pis είχε φορέσει και πάλι την ενδυμασία του τσολιά μετά από ενέργειες του ΕΟΤ Βελγίου καθώς το τοπικό γραφείο του Οργανισμού είχε καταφέρει να γίνει η Ελλάδα τιμώμενος τουριστικός προορισμός σε όλη τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών της πόλης των Βρυξελλών. Μάλιστα, για τις 40 ημέρες των Plaisirs d’hiver είχε στηθεί ένα μεγάλο ελληνικό χωριό στην πλατεία St. Catherine και κάθε μέρα γίνονταν πολλές ελληνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τότε η αποκάλυψη του Manneken Pis vως τσολιά είχε γίνει παρουσία του ελληνικής καταγωγής υπουργού Τουρισμού της κυβέρνησης των Βρυξελλών, Χρήστου Δουλκερίδη, που σήμερα είναι Δήμαρχος των Ιξελλών (Ixelles). Στα αποκαλυπτήρια είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου και έπαιζε μουσική ο Σύλλογος Ποντίων Βελγίου. Εκείνη την περίοδο υπολογίζεται ότι το αγαλματίδιο φωτογραφήθηκε από τουλάχιστον 3.000.000 επισκέπτες της πόλης και τουρίστες.