Στο τέλος του περασμένου έτους, εισήχθη ο Ευρωπαϊκός Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, ο οποίος έδωσε στους χρήστες ισχυρή προστασία για την ηλεκτρονική αλληλογραφία. Αναδρομικά, θεωρήθηκε ότι αυτή η προστασία ήταν πολύ ισχυρή και έκτοτε διαπραγματεύτηκε μια εξαίρεση εν αναμονή ενός ακόμη συνόλου κανόνων.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Femte juli, σχεδόν κανένας δεν έχει δώσει προσοχή στους νέους κανονισμούς που εισάγονται. Αυτοί οφείλονται στο γεγονός ότι υποστηρίζουν πως θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά από τη σεξουαλική κακοποίηση στο Διαδίκτυο, κάτι για το οποίο είναι προφανώς πιο δύσκολο να διαμαρτυρηθεί κανείς σε σχέση πχ με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή τη διακίνηση ναρκωτικών.
Οι νέοι κανόνες σημαίνουν ότι όλα τα μηνύματα που αποστέλλονται μέσω εφαρμογών και e-mail πρέπει να σαρωθούν. Πρέπει επίσης να είναι δυνατή η σάρωση κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Τα μηνύματα που επισημαίνονται από έναν αυτοματοποιημένο αλγόριθμο θα μεταδοθούν σε έναν ιδιωτικό οργανισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες που θα τα διαβάσει χειροκίνητα και πιθανώς θα τα προωθήσει στην αστυνομία ή σε άλλες αρχές και οργανισμούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της ελβετικής αστυνομίας, το 90% όλων των αυτοματοποιημένων επισημάνσεων είναι ψευδείς.
Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, ο ΕΕΠΔ, θεωρεί ότι το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε απαραίτητο ούτε αναλογικό. Δεν διαθέτει νομική βάση, σαφείς κανόνες και επαρκείς διασφαλίσεις. Και στην υπηρεσία διερεύνησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την EPRS, θεωρείται ότι ένας τέτοιος νόμος θα πρέπει να απευθύνεται μόνο σε άτομα που είναι ύποπτα ότι εμπλέκονται σε κάτι εγκληματικό. Επισημαίνεται επίσης ότι η πρόταση είναι αντίθετη με τον Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων GDPR.
Ωστόσο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η μεγάλη πλειοψηφία έχει ήδη συμφωνήσει να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το ενοποιημένο κείμενο αναμένεται να κυκλοφορήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο και θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη σύνοδο του Μαΐου.