Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασαν χθες Σάββατο την απόφαση της Τσεχίας να ανοίξει διπλωματικό γραφείο στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Η Πράγα εγκαινίασε την Πέμπτη στην Ιερουσαλήμ παράρτημα της πρεσβείας της στο Ισραήλ, η οποία βρίσκεται στο Τελ Αβίβ.
Στα εγκαίνια του διπλωματικού γραφείου παρέστη ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, δύο εβδομάδες αφού το Ισραήλ έστειλε 5.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna κατά της covid-19 στην Τσεχία στο πλαίσιο της “διπλωματίας των εμβολίων”, ένα πρόγραμμα το οποίο αργότερα πάγωσε αφού δημιουργήθηκαν ερωτήματα για τη νομιμότητά του.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την κίνηση της Πράγας “καταφανή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού και των δικαιωμάτων του και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, ενώ εκτίμησε ότι θα βλάψει τις προοπτικές ειρήνευσης στην περιοχή.
Από το Κάιρο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ σημείωσε σε ανακοίνωσή του: “Το νομικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα επηρεαστεί από την απόφαση μιας χώρας να ανοίξει διπλωματικό γραφείο. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκεται υπό κατοχή βάσει του διεθνούς δικαίου”.
Υπογραμμίζοντας ότι το γραφείο στην Ιερουσαλήμ δεν είναι πρεσβεία, το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας απάντησε ότι έχει στόχο να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία της χώρας με το Ισραήλ και να βελτιώσει τις υπηρεσίες που παρέχονται στους Τσέχους πολίτες που ζουν εκεί.
Η δημιουργία του γραφείου δεν επηρεάζει την πρόθεση της Τσεχίας να αναπτύξει περαιτέρω τις πολιτικές και οικονομικές της σχέσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή”, πρόσθεσε.
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ. Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ μαζί με τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα το 1967, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, και θεωρεί την πόλη πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν η Ανατολική Ιερουσαλήμ να γίνει πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
Ο Μπάμπις χαρακτήρισε το Ισραήλ “στρατηγικό εταίρο” και χαιρέτισε τα εγκαίνια του νέου γραφείο ως “ορόσημο της συνεργασίας μας”.
Μόνο δύο χώρες έχουν πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ: οι ΗΠΑ, αφού ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική δεκαετιών και αναγνώρισε την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, και η Γουατεμάλα.
Αν και επισήμως στηρίζει τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό, η Τσεχία αναφέρθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως μία από τις χώρες που στηρίζουν το επιχείρημα του Ισραήλ ότι το δικαστήριο δεν θα πρέπει να ερευνήσει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη.
Ο Μπάμπις τόνισε την Πέμπτη ότι ”η Τσεχία δεν θεωρεί την Παλαιστίνη κράτος και κατά συνέπεια το Δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία εκεί”.